Dnevna soba: čišćenje i organizacija u prvom mjesecu donijet će svjež početak - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Svjež početak: Čišćenje dnevne sobe počinje u prvom mjesecu

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
8.1.2024.

Ovo nije još jedan tekst koji piše samo o tome kako da očistite dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo je tekst o transformaciji vaše dnevne sobe u oazu koja umiruje duh i smanjuje anksioznost. Prostor koji vas okružuje u svakodnevici itekako je važan za vaše mentalno zdravlje pa njegovu moć ne treba umanjivati.

 Svaki detalj, od svjetlosti i boja koje će okupati taj prostor, prozračnosti sobe kroz pravi izbor namještaja te zraka koji udišete, može utjecati na raspoloženje. Upravo iz tog razloga konstantno pronalazimo nove načine kako interijer učiniti saveznikom na putu do ljepšeg i zdravijeg života.

Dnevna soba, bilo da u njoj provodite vrijeme s najbližima ili tu idete kada dođe vrijeme za „me time“, uvijek je na neki način centralni dio doma u kojemu provodimo veliki dio svakodnevice. Stoga, danas donosimo nekoliko savjeta, od pročišćavanja prostorije, do detalja koji će ju učiniti omiljenim cozy kutkom doma.


Minimalistički dizajn – smiren um

Bez obzira na brze izmjene trendova koji se kreću od minimalizma i neutralnih tonova, do maksimalizma i mnoštva boja i tekstura, dom pročišćen od svega suvišnog reflektirat će i mirniji um.

Prilikom čišćenja vodite se metodom „manje je više“. Birajte samo osnovne elemente namještaja, po mogućnosti u nekoj neutralnoj i nježnoj nijansi. Sitnice i ukrase smanjite na minimum, a većina namještaja za pohranu neka bude zatvorenog tipa kako bi tek nekoliko detalja dolazilo do izražaja. Neka ti detalji budu ono što zaista budi radost u vama, a da pri tome ne obuzima niti uznemiruje osjetila.

 Čist zrak – zdravo tijelo

Na putu prema dnevnoj sobi koja će odisati mirom i spokojem, važan je i zrak koji udišete. Prije svega, ispunite prostor biljkama koje će odražavati minimalistički dizajn. Predlažemo biljke kao što je Rubber tree koja pročišćava zrak i čisti toksine. Za dodatnu svježinu, moć prirode možete potaknuti i tehnologijom i pronaći pročišćivač zraka koji odgovara kvadraturi vaše dnevne sobe.

 Jednako važno, posebno tijekom hladnih zimskih dana kada grijanje isušuje zrak, je i difuzor koji ispušta paru i donosi više vlage u prostoriju. Kada su u pitanju difuzori, bonus su i umirujuća esencijalna ulja koja u njih možete dodati. Miris lavande će donijeti mir i ljepši san, a eukaliptus će pomoći respiratornom zdravlju.

 Ako niste pobornici tehnologije, tu su i estetski privlačni drveni štapići koje možete ubaciti u bočicu ispunjenu eteričnim uljima. Tako će se zrakom prolomiti jednako osvježavajući mirisi.


Cozy ambijent uz nježno osvjetljenje

Za kraj, kada ste prostor pročistili vizualno i zrak učinili čišćim, vrijeme je da kreirate ugođaj iz kojega nećete željeti van. Ključni element za kreiranje vizualne topline u domu je svjetlost. Svijetlo može u potpunosti transformirati prostoriju i utjecati na raspoloženje.

Birajte tople nijanse svjetla jer plavkasti ton ima sposobnost da vas razbudi i učini nemirnima. Svjetlosne elemente rasporedite po čitavom domu kako biste što manje koristili jako centralno svijetlo. Visoke podne lampe s abažurima koji raspršuju nježnu svjetlost, zidne lampe i Edison sijalice koje daju zagasiti žućkasti ton, stvorene su za kreiranje opuštajuće atmosfere.

 Za kraj, ne zaboravite da je jako važno redovno čistiti dom. Koristite proizvode sa što manje umjetnih mirisa koji će nježno očistiti interijer, a pri tome neće narušavati kvalitetu zraka u prostoriji. 

* * *
Naslovna fotografija: @simplymodernliving

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno