Bonjour. preporuka: 4 inspirativne knjige koje su oduševile naše uredništvo ovaj mjesec - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Bonjour. preporuka: 4 inspirativne knjige koje su oduševile naše uredništvo ovaj mjesec

Tekst:

Bonjour.ba

BONJOUR.CLUB
30.8.2021.

Bilo da se radi o djelu knjige koji je ostao kao pečat u vašim mislima, knjizi koja je izazvala sva vaša čula i prepitala smisao književnosti, osjetite jaku emotivnu vezu sa likovima ili ste spremni da budete uvučeni u svijet avanture zbog perfektnog načina pripovijedanja pisca, izdvojili smo knjige koje će sigurno ostaviti traga u vašem književnom razmišljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, inspirisani prošlim mjesecom i našim književnim preporukama odlučili smo i ovaj put izazvati vas na dvoboj sa nekim od najinspirativnijih knjiga koje je Bonjour.ba uredništvo pročitalo.

Jedan na jedan susret ćete se sa nekim od istinitih iskustava i priča, ukrstiti misao sa paralelnim svjetovima, spremno se izboriti sa nepoznatim destinacijama i poželjeti priskočiti u pomoć likovima čija borba se odvija na društvenim marginama.

***

Dijana Ćavar, glavna urednica Bonjour.ba

Preporuku za ovu knjigu vidjela sam na jednom od profila na Instagramu koji pratim, nikako se ne mogu sjetiti o kojem je riječ (no, mnogo mu hvala 😊).
Dio iz knjige koji sam tad vidjela glasio je: „Uspjeh je produkt naših svakodnevnih navika – ne velikih životnih transformacija koje se događaju jednom u životu.“
Bio je to još jedan od onih 'ahaaaa' trenutaka, zbog kojih sam odmah na Amazonu utipkala naziv knjige (Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones by James Clear)  kako bi saznala više o njoj. I bila je to jedna od onih investicija na kojoj sam bila itekako zahvalna.

Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones by James Clear

Knjiga je inspirativna, zabavna, lako ju upijate i ono što se štreberici u meni posebice sviđa – zasnivana je na istinitim iskustvima i pričama, a na kraju svakog poglavlja imate kratki sažetak u par crtica.
Sve te sažetke upisala sam u folder na mobitelu, kako bi se, sa razvijanjem svake nove navike podsjetila koraka koji su mi pripomogli da bolje organiziram svoju svakodnevnicu.
Mislim da postoji nešto jako relaksirajuće u činjenici da sami možemo utjecati na kvalitetu života i dodatno obogatiti dan stvarima, trenutcima i ljudima koje volimo. Kreirati život kakav volimo.

Knjiga će vam pokazati kako uz male, jednostavne korake možete mijenjati navike. Motivirat će vas da postanete arhitektica vašeg života, ali i pokazati da ne postoji 'pravo vrijeme' da napravite iskorak i odvažite se na promjenu. Naučit će vas da više fokusa stavite na sebe i tko želite biti, nego na vaše uspjehe. Stiže nam jesen, više ćemo vremena provoditi u toplini doma.

Dodajte ovu knjigu na vašu to-do listu i uživajte u efektu 'ahaaaa' trenutaka koji će vas pratiti dok ju listate i malim transformacijama koje će pokrenuti.

***

Ilda Lihić-Isović, novinarka Bonjour.ba

Bez obzira imate li kolekciju Murakamijevih knjiga kod kuće (guilty as charged) ili ste tek započeli sa njegovim djelima, "Kafka na žalu" je fantastična polazna tačka za upoznavanje sa radom ovog pisca.

Iako bi prvi susret sa Murakamijem često izazvao šok, upravo je on pisac koji uvlači svojim narativom i često proizvodi misao: „Ma zašto ovo ja još uvijek čitam?!“, a onda se uhvatite u koštac sa njegovim svjetovima i pronađete misao mnogo dublju od onog što se nalazi na površini. U biti ovaj roman tjera na čitanje, a kad to ne učinite, razmišljate o tome šta će se sljedeće dogoditi. U mnogome upravo je Murakami redefinisao moje shvatanje književnosti i čitanja.

Kafka na Žalu by Haruki Murakami

Tačnije, Murakami je nesumnjivo jedan od najboljih japanskih autora našeg doba, a vrlo lagano će vas uvući u svoj stil pisanja koji vješto miješa elemente nadrealizma i paralelnih svjetova. Naime, njegovi su narativi slični snovima tako da ćete često čuti da je tajna razumijevanja djela ovog pisca da ga pročitate nekoliko puta (again, guilty as charged).

Za ovu knjigu smatram da je super baza za razumijevanje Murakamijevog stila jer se prepliću tek dva paralelna svijet (da, u skoro svim drugim je mnogo više) i ima  šematsku strogost u pisanju gdje poglavlja povezuju priče o dva različita, ali ipak konvergentna lika.

Njihova odiseja obogaćena je živopisnim akterima i očaravajućim događajima koji skoro uvijek završavaju sa čitateljevom nevjericom. Oba lika su u fazi pronalaska sebe, pomirenja sa svojim identitetom i njihovi se putevi neizbježno isprepliću prema kraju romana.

Kratki sinopsis radnje ove knjige i nije baš laka stvar (kao za bilo koju Murakamijevu knjigu), ali obećavam vam jedan od onih osjećaja totalne nepredvidljivosti koja je, barem za mene, jedan od ključnih elemenata dobre knjige.

Kafka na Žalu by Haruki Murakami

Likovi nisu transparentni i definitivno nisu predvidljivi što čitanje uistinu uljepšava, a kad mislite da ste konačno nešto shvatili, gospodin Murakami dodaje novi zaokret radnji ili poigravanje metaforom sve do samog kraja.

PS: mačka je sa razlogom na fotografiji iznad, a to ostavljam na vama da odgonetnete i zašto.

***

Emina Smaka, novinarka Bonjour.ba

U blizini mog stana se nalazi mala pijaca sa „svim i svačim“, između ostalog i mala radnja vlasnika Nijaza sa već korištenim pločama i knjigama.
Ne mogu reći da ima izobilje zanimljivih knjiga i ploča, ali Nijaz vas pusti da na miru razgledate i nađete nešto za sebe.

Među pomalo prašnjavim policama sam našla i ovu knjigu, za koju nikada nisam dobila preporuku niti sam iskreno ikada čula za nju, međutim sam naslov mi je zvučao intrigantno i kao da vodi ka priči koja na neki način pomjera granice. Bila sam upravu.

Lolita u Teheranu by Azar Nafisi

Ovi memoari su djelo iranske autorice i profesorice Azar Nafisi, koja dijeli svoje iskustvo iz života u Teheranu pod tiranskom vlasti.
Što me najviše oduševilo je činjenica da su žene glavni likovi knjige te njihova smjelost, odvažnost i ljubav prema književnosti.

,,Potrebna je hrabrost da umrete za cilj, ali također i da živite za njega.“

Profesorica svakog četvrtka u tajnosti okuplja 7 djevojaka u svom stanu kako bi čitale zabranjene zapadnjačke klasike, a to su pored kontraverzne Lolite i djela F. Scotta Fitzgeralda, Jane Austen te Henryja Jamesa. Zajedno s njima na neki način doživljavate sve stresne situacije i opasnosti s kojima se susreću.

Izabrala sam ovu knjigu zbog trenutne situacije u svijetu, kada su prava žena u pitanju, i iz prostog razloga što nas ovi memoari uvode u svijet koji se dešava oko nas a mi ga često nismo ni svjesni niti možemo u potpunosti shvatiti.
,,Najveći je grijeh biti slijep za tuđe probleme i boli. Ne vidjeti ih znači poricati njihovo postojanje“

***

Marija Perić, novinarka Bonjour.ba

Ova knjiga osvojila je tisuće i tisuće zaljubljenika u čitanje upravo radi rječitog Julesa Verna koji nas nije poštedio nijednog bitnog detalja u svom prepričavanju.

Svaka stranica donosi najzanimljivije, nimalo obične opise o doživljajima Phileasa Fogga koji putuje oko svijeta u želji da se vrati u svoj grad za točno 80 dana i to uz budžet od 20 000 £. Njegovo putovanje označila su brojna upoznavanja, kao i nevjerojatne prepreke i izazovi koje Jules opisiva tako da skoro imaš osjećaj da ti putuješ sa slonom ili ploviš morem rame uz rame sa Phileasom Foggom.

Hoće li uspjeti obići cijeli svijet za 80 dana? To je na vama da otkrijete.

Put oko svijeta za 80 dana by Jules Vern

Svaki pravi ljubitelj putovanja htjeti će barem jednom u životu uzeti ovu knjigu u ruke kako bi vidjeli da Jules odlično prenosi uzbuđenje koje donosi svaka nova avantura. Jer baš kao i Phileas, svi mi odlazimo na putovanja kako bismo se ponovo otkrili i osnažili naše samopouzdanje.

I da, upravo na pub kvizovima često ćete čuti pitanja o ovom čuvenom djelu. Nemojte reći da sam vam ja rekla. 

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno