Kako izgleda naš kućni ured i što radimo kad nemamo motivacije? Odgovorili smo na upite Bonjour.čitatelja. - Bonjour.ba...

Kako izgleda naš kućni ured i što radimo kad nemamo motivacije? Odgovorili smo na upite Bonjour.čitatelja.

Tekst:

Bonjour.ba

POSLOVNI SAVJETI
22.6.2021.

Prije nešto više od mjesec dana Bonjour.ba je slavio svoj drugi rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša Ana Ć, Dijana, Ilda i Ana B. su vas kroz fotografije povele na šetnju ulicama Mostara, ali i predstavili novi logotip koji je istovremeno moderan, samopouzdan i donosi vedar pogled na budućnost.
Znali smo da rođendansku euforiju želimo zadržati što duže te smo organizirali veliko rođendansko darivanje s 30 bh. brendova, a u suradnji s GUMA M jednoj čitateljici smo poklonili bonjourastičnu avanturu – Renault Captur na korištenje na mjesec dana.

Azra nam je protekli tjedan kroz foto dnevnik otkrila i koje je divne lokacije u BiH posjetila s Renault Capturom. Obzirom da iznova uživamo u svakom komentaru, emailu i poruci koju nam pošaljete, željeli smo da još bolje upoznate dame koje kreiraju sadržaj i kreativne kampanje koje nastaju u Bonjour.ba potpisu. 
Kreirali smo anketu i pozvali sve Bonjour.čitatelje da budu kreativni i postave nam pitanja o modi, timskom radu, produktivnosti, kulinarskim trikovima ili ljepoti.
Odličan je to način da potaknemo online razgovor sa svim damama (i muškarcima) koji svoje jutro započinju uz omiljeni topli napitak i Bonjour.ba.
Uz handmade čokoladu te osvježavajuću limunudu, Ana Ćavar, osnivačica portala, Dijana Ćavar, urednica Bonjour.ba te Ilda Lihić-Isović i Ana Bošnjak, novinarke vašeg omiljenog bh. portala, odgovorile su na vaše domišljate upite.

***

Odakle je potakla inspiracija za imenom?

Ana Ć: Tražili smo ime koje će oslikati da dan na našem portalu počinje lijepo, s osmjehom, inspirativno i chic. Dakle, Bonjour!

Gdje pronalazite inspiraciju? Vaše kampanje su uvijek odlične!

Ana Ć: Hvala puno! Inspiriramo se emocijama koje bismo željeli probuditi damama i muškarcima koji prate Bonjour.ba te slikom bh. lifestyle scene za kakvu vjerujemo da ona treba biti i za kakvu vjerujemo da stvaramo svakom novom kampanjom ili eventom u Bonjour.ba potpisu.

Kako se nosite s nedostatkom motivacije?

Ana Ć: Prvo i osnovno je da kada osjetim da nisam motivirana da odmah prestanem raditi. Sklonim se od računala, odem u šetnju, pročitam nekoliko stranica knjige ili jednostavno pod hladan tuš. Nakon toga, motivacija nađe svoj put do mene.

Dijana: Tuš, izlazak na balkon ili šetnja. Najgora stvar koju mogu tada napraviti jeste sjediti za računalom i utrošiti dvostruko više vremena nego inače da obavim tek jednu stvar s liste. Naučila sam da je ponekad opcija pauze puno bolja od mogućeg bourn outa. Uvijek su korisni i omiljeni plesni hitovi ili kratki razgovor s dragom osobom.

Ilda: Iskreno do sada mi se to nije desilo jer svaki dan motivacija se pojavi. Živimo u digitalnom dobu gdje su nam informacije dostupne u svakom trenutku, samo je cilj izdvojiti i fokusirati se na one prave. U ovom poslu jedna od najboljih odlika je sigurno činjenica da Bonjour.ba kreira posebnu vizuru sagledavanja svake teme, stoga od neke možda nekome potpuno nebitne činjenice mi kreiramo inspirativnu priču koju zaista vrijedi pročitati.

Ana B: Iako je rad na Bonjour.ba jako inspirativan i iz svake nove teme i sama naučim nešto novo, ipak dogodi se ponekad mali pad motivacije koju brzo vraćam u “pogon” kratkim breakom koji je najčešće slušanje neke ritmične, motivirajuće pjesme ili aromatična kava i nešto slatko.  

Kako se nosite s negativnim komentarima?

Dijana: Pozitivno. :)
Šalu na stranu, mislim da je ljepota ovog posla upravo susret s različitim razmišljanjima i stavovima. Naravno ukoliko je kritika konstruktivna, uvijek si uzmem vremena, pokušam sve pogledati s objektivne strane, razgovaram detaljnije i s ostatkom tima, a onda donosimo odluku o narednim koracima.  

Što smatrate da je ključno da rad od kuće bude produktivan?

Ana Ć: Prostor koji će biti namijenjen samo za rad i kojeg ćete ukrasiti po svojim željama. Ne mora to biti prostorija cijela, može biti mali stol u jednom kutu kuće, ispod stepenica, u hodniku. Ali neka bude samo za rad i samo vaš.

Dijana: Uz tips&trick koje su navele dame, dodala bih da ne zaboravite na svoju pauzu od pola sata u danu, pripremite si zdrave grickalice i hranjiv ručak i naravno, čašu vode.  Često zaboravimo našem tijelu dati kvalitetno gorivo, a očekujemo maksimalan performans.

Ilda: Određen prostor koji je namijenjen samo poslu. Pri tome ne mislim cijela prostorija, već dovoljan je mali kutak u kojem ćete obavljati samo posao.

Ana B: Bitno je i sve ostale obveze iz svakodnevnog, privatnog života posložiti i odraditi u zadanom vremenu, jer svako ometanje radne rutine može dovesti do pada koncentracije i motivacije. Dakle, u radnom vremenu se fokusirati i kontrolirati zadano, jer jedino tako zapravo postajete gospodar svog vremena!

Divan vam je portal, zanima me što ste po zanimanju?

Ana Ć: Diplomirana ekonomistica. 

Dijana: Merci. Magistrica prava.

Ilda: Po zanimanju sam Bachelor Književnosti naroda BiH i komparativne književnosti.

Ana B: Po zanimanju sam dipl.novinarka.

U koji ćete modni artikl investirati ovog ljeta?

Ana Ć: Sve što ima etiketu 100% lan na sebi.

Dijana: U još jednu jaknu od tvida. Sniženja uvijek koristim za kupovinu artikala za sezonu pred nama. :)

Ilda: U lanenu košulju.

Ana B: Mislim da će to biti kupaći kostim ili neke nove ravne sandale.

O čemu svaka od vas najviše voli pisati na Bonjour.ba?

Ilda: Pa generalno ova stavka se mijenja sa svakim danom. Mnoštvo je tema kojima se obradujem, ali posebice volim one za koje dobijemo pozitivni feedback da je neki trik ili neki beauty savjet pomogao.

Ana, imate divnu frizuru, kako je stilizirate?

Hvala puno! Moja kosa ima osebujan karakter i veoma je tvrdoglava, no nađemo mi neki svoj dogovor. Najčešće ju nakon pranja dobro posušim, stavim nekolio viklera i ostavim da stoje nekih 30ak minuta. Uvijek je neizvjesno šta će se dogoditi kada ih skinem. :) 

Na zajedničkoj fotki, Ilda, odakle je košulja? Vrhuuunska je.

Ilda: Bershka. 

Radujete li se ljetu?

Ana B: Ooo da, svakako. Ljeto je uvijek dobar motivator za sve, posebno period godišnjeg odmora. Tada su svi sretni, raspoloženi i veseli, pa tako i ja.

Najvažnija lekcija koju ste naučili u timu?

Ana Ć: Ljudi nisu svjesni koliko se mogu razviti dok im to svojim vodstvom ne pokažete.

Dijana: Uvijek biti iskrena. direktna i otvorena, ne bojati se pitati za pomoć, učiti iz dana u dan i naravno, ne zaboraviti kolegicama dati high 5 za sjajan članak, post, intervju ili ukusnu slasticu koja je svima uljepšala jutro.

Ilda: Pitati, pitati i pitati. Komunikacija je ključna. Uvijek se mogu osloniti na svoje kolege za svaki detalj koji nije jasan samo treba pitati.

Ana B: Dobra organizacija radnog dana i raspodjela zadataka po satnici. Jedino tako mogu biti sigurna da će sve obveze biti odrađene. Naravno, ključna u svemu je i svakodnevna komunikacija s kolegicama kako bi se svi zacrtani ciljevi ostvarili.

***
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci