Evo zašto je Lamington s džemom od jagoda nova opsesija sladokusaca! Imamo recept. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Evo zašto je Lamington s džemom od jagoda nova opsesija sladokusaca! Imamo recept.

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
15.2.2024.

Što ako vam kažemo da smo za vas pripremili recept s malim zaokretom za omiljeni klasik – Lamington? Što ako vam taj recept donosi i nagrade?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kada napravite recept koji je za nas kreirala Belma Halilović, osim što ćete uživati u neodoljivom okusu, uživat ćete i u mnoštvu novih bodova. Uz kupovinu svih sastojaka potrebnih za ovaj kolač, ali i svih ostalih dmBio proizvoda, u periodu od 14. 2. do 27. 2. u svim dm prodavnicama i na online shopu dobivate 20x više bodova!




Nama se to čini kao savršena kombinacija, posebno kada znamo kakav je recept Belma pripremila ovaj put.
Lamington (kod nas poznat i kao čupavci) je mnogima omiljeni desert, koji osvaja svojom mekoćom i jednostavnošću. Njegovom srcu od nježnog, spužvastog biskvita, kao savršen kontrast se postavlja tamna čokolada koja svojom gorkastom slatkoćom daje intenzivan okus ovoj deliciji.

 



Za kraj, taj neodoljiv spoj zaokružen je suptilnim, ali nezaboravnim okusom kokosa. Ovaj trio donosi na vaše stolove desert za svaku sezonu i svaku priliku.




Lamington kolač ima dvije osnovne verzije. Ova receptura iz tri dijela (biskvit, čokolada i kokos) dolazi iz Australije i osvaja jednostavnom kombinacijom klasičnih okusa. Englezi su pak odlučili svoju varijantu malo obogatiti pa se njihov tradicionalni Lamington izrađuje s dodatkom džema u sredini, koja daje poseban voćni potpis maline.

Naša Belma, kao i uvijek, odlučila je ovu jednostavnu kulinarsku kreaciju začiniti i dati joj svoj pečat.




Belma je klasičnom receptu dodala sastojak koji će iznenaditi nepce i osvojiti i najveće gourmet insajdere. Njen „tajni“ sastojak ovaj put je džem od jagode. Ona stvara simfoniju okusa balansirajući bogatstvo čokolade i suptilnu slatkoću kokosa sa svojim svježim, voćnim notama.

Uz osvježavajući okus i kremastu teksturu u srcu Lamingtona, jagoda donosi i vizualno privlačan desert kojem dašak vibrantne crvene poklanja epitet – neodoljiv!


Neodoljivi Lamington uz džem od jagoda




Biskvit

 



Za početak, potrebno je odvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca umutiti sa šećerom pa dodati aromu vanilije i koricu limuna. Nakon toga dodati ulje i mlijeko. U brašno pomiješati prašak za pecivo pa sve skupa dodati u posudu i lijepo sjediniti.




Zatim je potrebno posebno umutiti bjelance u snijeg i laganim, ali brzim pokretima umiješati u smjesu. Prebaciti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje (otprilike 22 x 35 centimetara) pa peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 20 - 30 minuta (prilagodite svojoj pećnici).

Nakon pečenja ohladiti.


Čokoladna krema

Za izradu čokoladne kreme, u šerpicu pomiješati 200 mililitara mlijeka sa 100 grama tamne dmBio čokolade i 50 grama maslaca. Staviti na laganu vatru da se otopi i sjedini. Potom ohlađen biskvit rezati na oblike i veličine po želji.

Svaki komad prerezati napola, kako bi mogli premazati džemom, u ovom slučaju dmBio džem od jagoda. Poklopiti drugom polovicom, a zatim pažljivo umočiti u čokoladu sa svih strana. Prebacivati u posudu u koju smo pomiješali dmBio kokosovo brašno i kokosove ljuspice. Za kraj, sve to ponoviti s ostatkom biskvita.




Sada se prepustite stvaranju ove idilične kombinacije. Kontrast jednostavnosti i sofisticiranosti koju mu je podarila jagoda, sigurno će ovaj recept dodati na listu omiljenih u vašem desertnom repertoaru.

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci