Bili smo na samostalnoj izložbi bh. dizajnerice Belme Tvico. Donosimo dio atmosfere. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bili smo na samostalnoj izložbi bh. dizajnerice Belme Tvico. Donosimo dio atmosfere.

Tekst:

Bonjour.ba/PR

MODNE VIJESTI
19.8.2022.

U četvrtak, 18.8.2022. godine u prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana je samostalna izložba bh. modne dizajnerice Belme Tvico pod nazivom „Metamorphosis“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pozivajući se na temu ponovnog rođenja, a kroz prikaz sedam kreacija izloženih tête-à-tête sa svilenim maramama nastalim u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević, Belma Tvico traga za suštinom života istražujući četiri životna elementa ─ vodu, vazduh, zemlju, i vatru ─ i koncept njihovog cikličnog obnavljanja, ali i redefinirani koncept ženstvenosti koji propituje kroz upotrebu različitih, nerijetko nekonvencionalnih, dizajnerskih formi koje rezultiraju novim pojmom redefinirane elegancije.

 Ova izložba bh. modne dizajnerice svjedoči njezinoj težnji da stvori sinergiju između dva srodna svijeta: svijeta mode i svijeta umjetnosti. Izložene kreacije su naizgled različite, ali ipak srodne, dok svjedoče o metamorfozi u radu Belme Tvico. Kroz njih teče ista kreativna misao: buđenje snage i moći ženske energije.
Na svilenim platnima isprepliću se različiti obrasci koji utjelovljuju pojam vječitog životnog kretanja, bilo da je riječ o pokretu mora, rođenju Feniksa, ili tišini Oriona. Izložene marame su uokvirene poput slikarskog platna, dok tvore savršen kontrast kreacijama koje nam evociraju osjećaj déjà vu. 
Svaku od kreacija smo već vidjeli na crvenom tepihu: od bosanskog ćilima na Sarajevo Film Festivalu, preko filmskog festivala u Cannesu, do filmskog festivala u Veneciji. Svaka od njih u sebi nosi specifičnu poruku. Dizajnerica propituje niz silueta: pješčani sat, ravnu kolonu, voluminoznu slojevitost, ili jednostavnu liniju.

Različiti, ali komplementarni oblici, dočaravaju nam jednu skladnu i kohezivnu sliku o modnoj misli koja evoluira iz kolekcije u kolekciju. Metamorphosis je inventivno djelo i svjedoči dizajnerskom stavu koji već gotovo dvije decenije potvrđuje specifičan tip žene: femme fatale koja stanuje u temelju dizajnerskog ethosa Belme Tvico.

 Zvanice i dio atmosfere sa izložbe Betme Tvico 
 

* * * 
Fotografije: Zlatan Spahić 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno