TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 7.12.2023.
Espresso Martini je u koktelima ono što je siva haljina u svijetu mode. Trend sezone!
Ovo je jedan baršunasti eliksir koji će jednako voljeti obožavatelji kave, kao i oni koji uvijek radije naručuju koktel. Njegovi tamni, raskošni tonovi i pjenica u boji bjelokosti, dekorirana zrnom kave, učinili su ga estetski privlačnim i popularnim na društvenim mrežama i u barovima diljem svijeta. Posebno u suvremenom svijetu, u kojemu estetika i doza chica igraju važnu ulogu u svemu, jasno je zašto je ovaj koktel stvorio status kultnog pića.
Što se krije u Espresso Martini koktelu?
Kako mu i samo ime kaže, osnovni sastojak koktela je svježe pripremljeni espresso. Njegove robusne note u kombinaciji s votkom kreiraju harmonični spoj gorčine i slatkoće. Za kraj, okus je pojačan likerom od kave, a po želji koktel možete začiniti i delikatnim okusom karamele.
„Shaken, not stirred“ (Protresen, ne promiješan) - omiljena je rečenica slavnog fiktivnog junaka James Bonda. Po uzoru na njegov martini, ovaj koktel se također protrese i tako stvara tanku pjenicu na svojoj površini. Rezultat je piće koje spaja energiju kofeina s profinjenim duhom klasičnog martini koktela. Želite li sami napraviti svoju verziju Espresso Martinija, pogledajte video u nastavku s detaljnim uputama.
Recept za Espresso Martini
@drink.loving.couple This easy cocktail recipe is an all time classic and definitely one of our favorites - and if you’re a coffee lover, you absolutely need to try this delicious drink - the Caramel Espresso Martini 45 ml / 1.5 oz Vodka 22,5 ml / 0.75 oz Coffee Liqueur 15 ml / 0.5 Caramel Syrup 1 Freshly Brewed Espresso Pinch Of Salt #espressomartini #cocktailrezepte #summercocktails #coffeerecipes #summerdrinks ♬ La Lecon Particuliere - Bof La Lecon Particuliere - Francis Lai & Christian Gaubert
* * *
Naslovna fotografija: @hoxtonspirits
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!