TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 7.12.2023.

Espresso Martini je u koktelima ono što je siva haljina u svijetu mode. Trend sezone!


Ovo je jedan baršunasti eliksir koji će jednako voljeti obožavatelji kave, kao i oni koji uvijek radije naručuju koktel. Njegovi tamni, raskošni tonovi i pjenica u boji bjelokosti, dekorirana zrnom kave, učinili su ga estetski privlačnim i popularnim na društvenim mrežama i u barovima diljem svijeta. Posebno u suvremenom svijetu, u kojemu estetika i doza chica igraju važnu ulogu u svemu, jasno je zašto je ovaj koktel stvorio status kultnog pića.

 



Što se krije u Espresso Martini koktelu?

Kako mu i samo ime kaže, osnovni sastojak koktela je svježe pripremljeni espresso. Njegove robusne note u kombinaciji s votkom kreiraju harmonični spoj gorčine i slatkoće. Za kraj, okus je pojačan likerom od kave, a po želji koktel možete začiniti i delikatnim okusom karamele.

 



„Shaken, not stirred“ (Protresen, ne promiješan) - omiljena je rečenica slavnog fiktivnog junaka James Bonda. Po uzoru na njegov martini, ovaj koktel se također protrese i tako stvara tanku pjenicu na svojoj površini. Rezultat je piće koje spaja energiju kofeina s profinjenim duhom klasičnog martini koktela. Želite li sami napraviti svoju verziju Espresso Martinija, pogledajte video u nastavku s detaljnim uputama.


Recept za Espresso Martini

 

 

@drink.loving.couple This easy cocktail recipe is an all time classic and definitely one of our favorites - and if you’re a coffee lover, you absolutely need to try this delicious drink - the Caramel Espresso Martini 45 ml / 1.5 oz Vodka 22,5 ml / 0.75 oz Coffee Liqueur 15 ml / 0.5 Caramel Syrup 1 Freshly Brewed Espresso Pinch Of Salt #espressomartini #cocktailrezepte #summercocktails #coffeerecipes #summerdrinks ♬ La Lecon Particuliere - Bof La Lecon Particuliere - Francis Lai & Christian Gaubert

* * *
Naslovna fotografija: @hoxtonspirits


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!