TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 7.12.2023.
Espresso Martini je u koktelima ono što je siva haljina u svijetu mode. Trend sezone!
Ovo je jedan baršunasti eliksir koji će jednako voljeti obožavatelji kave, kao i oni koji uvijek radije naručuju koktel. Njegovi tamni, raskošni tonovi i pjenica u boji bjelokosti, dekorirana zrnom kave, učinili su ga estetski privlačnim i popularnim na društvenim mrežama i u barovima diljem svijeta. Posebno u suvremenom svijetu, u kojemu estetika i doza chica igraju važnu ulogu u svemu, jasno je zašto je ovaj koktel stvorio status kultnog pića.
Što se krije u Espresso Martini koktelu?
Kako mu i samo ime kaže, osnovni sastojak koktela je svježe pripremljeni espresso. Njegove robusne note u kombinaciji s votkom kreiraju harmonični spoj gorčine i slatkoće. Za kraj, okus je pojačan likerom od kave, a po želji koktel možete začiniti i delikatnim okusom karamele.
„Shaken, not stirred“ (Protresen, ne promiješan) - omiljena je rečenica slavnog fiktivnog junaka James Bonda. Po uzoru na njegov martini, ovaj koktel se također protrese i tako stvara tanku pjenicu na svojoj površini. Rezultat je piće koje spaja energiju kofeina s profinjenim duhom klasičnog martini koktela. Želite li sami napraviti svoju verziju Espresso Martinija, pogledajte video u nastavku s detaljnim uputama.
Recept za Espresso Martini
@drink.loving.couple This easy cocktail recipe is an all time classic and definitely one of our favorites - and if you’re a coffee lover, you absolutely need to try this delicious drink - the Caramel Espresso Martini 45 ml / 1.5 oz Vodka 22,5 ml / 0.75 oz Coffee Liqueur 15 ml / 0.5 Caramel Syrup 1 Freshly Brewed Espresso Pinch Of Salt #espressomartini #cocktailrezepte #summercocktails #coffeerecipes #summerdrinks ♬ La Lecon Particuliere - Bof La Lecon Particuliere - Francis Lai & Christian Gaubert
* * *
Naslovna fotografija: @hoxtonspirits
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!