TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 27.10.2023.

Koliko god voljeli domaću kuhinju, vjerujemo da i vi često poželite neke kulinarske specijalitete koje vidite na malim ekranima ili kušate na svojim putovanjima.


Isto tako, znamo da biste često najradije s putovanja, umjesto suvenira, „ponijeli“ doma restoran u kojem ste probali neki novi specijalitet koji vas je oduševio. Jedan od onih specijaliteta koji nam se čini toliko ukusan da ga želimo spakirati u kofer, je i kultni njujorški bagel - neodoljivi komadić tijesta u obliku prstena, hrskav izvana i mekan iznutra, što čini svaki zalogaj posebnim.

Osim što smo svi željni raznovrsnosti u gourmet ponudi kod nas, tako smo željni i toga da osjetimo dašak nekih dalekih dijelova svijeta kroz određeni ambijent. Savršen spoj interijera koji odiše New Yorkom, a koji uz to donosi razne varijante bagela, ima novootvoreni NYC BAGEL u Sarajevu, na adresi Kranjčevićeva 19. 




Sada na dnevnoj bazi možete kušati bagel sa sjemenkama, punjen kremastim sirom, lososom i mnogim drugim idiličnim spojevima za koje će vam nepce biti zahvalno.

Osim toga, po uzoru na stanovnike New Yorka koji svoj užurbani dan počinju uz doručak i dobru kavu, oduševit će vas činjenica da u ovom neodoljivo uređenom prostoru možete piti specialty kavu - 100% Arabica iz El Salvadora. Više o uređenju prostora, ponudi, ali i o tome kako je nastala ideja da se ovako nešto otvori u Sarajevu, donosimo kroz intervju s Meli i Davidom.


Meli i David



Kako ste došli na ideju da otvorite restoran sa bagelima u Sarajevu?

Ja i moj suprug David, koji je inače iz New Yorka, smo došli u Sarajevo iz New Yorka prije 4 godine i zatekli smo se tu za vrijeme pandemije, ne imajući namjeru ostati duže vrijeme. Za to vrijeme su nam djeca krenula u vrtić, jer mi je želja bila da dobro nauče bosanski jezik (mi u kući pričamo većinom engleski) i onda smo se nekako tu navikli i prije pola godine smo odlučili da ostanemo u Sarajevu duže vrijeme.

Svo vrijeme dok smo bili u Sarajevu smo se nekako osjećali ni tu ni tamo, jer smo radili freelance online, pa smo tako odlučili da započnemo nešto entrepreneurial ovdje jer nam je to uvijek bila želja. Ja sam inače grafička dizajnerica, ali također sam uvijek imala želju za uređivanjem enterijera, tako da nam je ovo bila savršena prilika da ostvarimo neke od naših snova.

U početku smo razmišljali o zdravlju i wellnessu, jer mi se mnogo sviđala ideja o uređenju nekog takvog prostora. Međutim s druge strane, mi mnogo volimo hranu, ja sam ono baš foodie i nedostaje nam ovdje raznolikost hrane u kojoj smo mogli da uživamo u New Yorku.

Onda je jedan od naših prijatelja predložio da donesemo bagels u Sarajevo. U početku smo kao odbacili ideju, ali kako mi baš obožavamo bagels i definitivno je bila jedna od vrsta hrane što nam je ono baš nedostajala, što smo više razmišljali o tome, ideja je sve više rasla i ubrzo smo krenuli u ovu ukusnu avanturu!




Kako ste izabrali prostor i da li ste ga uredili da odiše NY šarmom?

Izbor prostora nam je bio veoma lagan, iskreno. Kada smo ga vidjeli odmah smo mogli zamisliti kako da ga uredimo da upravo odiše NY šarmom. Ja inače volim clean, minimal dizajn. Prostor je uređen u stilu koji bih ja opisala kao "SoHo meets Wabi - Sabi" (japanski dizajn koji odiše spokojstvom i jednostavnošću). Uživala sam u odabiru svakog detalja i svake sitnice, jer kao dizajner meni se sve svodi na detalje.




Možete li nam reći nešto više o vašem meniju i specijalitetima koje nudite?

Odabrali smo neke od najpopularnijih i ujedno najukusnijih ponuda iz bagel shopova u New Yorku. Imamo tradicionalne bagele kao sto su "everything" ili "sve sjemenke", mak, susam, integralne itd. te kremaste sireve koje smo mislili da će se svidjeti i raji u Sarajevu.

Neki od izbora kremastih sireva su sa sušenim paradajzom, mladim lukom (naši ljudi ne mogu da vjeruju da u New Yorku ima nešto slično kao sto je naša lukmir salata, to su samo neki od komentara koje smo dobili u ovih par dana od kad smo otvorili), kremasti sir sa sjeckanim dimljenim lososom, limunom i koprom...

Naši prepoznatljivi bagel sendviči ističu okuse New Yorka, "Manhattan" je naravno najotmjeniji, s dimljenim lososom, kaparima, krem sirom i tanko narezanim ljubičastim lukom. "Queens" se sastoji od pesta, mozzarelle, paradajza i rukole. "Brooklyn" je inspirisan našom omiljenom narudžbom bagela u New Yorku, ali morat ćete da dođete da vidite šta je :)

 



Ovo su samo neki od naših artikala hrane, a da ne spominjemo specialty kafu za koje dobijamo samo najpozitivnije komentare. 100% Arabica iz El Salvadora, double - shot (dupla doza) u svakom naručenom piću, what's not to like? :)




Kako ste uskladili autentične njujorške recepte s lokalnim ukusima?

Davidov prapradjed Moishe je donijeo bagels iz sadašnje Poljske u Brooklyn u kasnim 1800tim godinama. Potrudili smo se da poštujemo tradicionalne metode pravljenja bagelsa - ručno rolane svakodnevno, koristeći samo 5 jednostavnih sastojaka sa visokoproteinskim brašnom, bez aditiva i bez šećera. Od svih raznovrsnih bagela i krem sireva koji se nude u velikim NYC bagel shopovima, pažljivo smo birali okuse koje smo mislili da će se najviše svidjeti Sarajlijama i ljudima iz našeg regiona.




Ipak, odlučili smo da ne kombiniramo kulture doslovno kao npr. pravljenje bagela s ajvarom ili sa suhim mesom, jer naša je želja bila ponuditi nešto jedinstveno u Sarajevskom gastronomskom pejsažu. U svakom slučaju, ponosni smo da koristimo većinu sastojka koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i na taj način podržavamo male poduzetnike i organske farme oko Sarajeva. Čak i naša specialty kafa iz El Salvadora, koju trenutno služimo, je pržena u Bosni.




Možete li opisati iskustvo koje želite da vaši gosti dožive kada posjete vaš restoran?

Natpis na našim vratima piše "Welcome to New York" i to je upravo bila ideja da se, kada prođete kroz naša vrata, osjećate kao da ste se transportirali, barem na kratko, u jedan od najboljih gradova na svijetu - New York City.


* * *
Foto: NYC BAGEL


Bonjour

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

TEKST: Bonjour.ba

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva) Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

Prebrzi smo. Na poslu, u razgovorima, u očekivanjima od sebe... U danima koji počinju s listom obaveza, a završavaju osjećajem praznine koji ne znamo objasniti, svi zapravo tražimo isto, a to je trenutak mira.

I dok ga pokušavamo “naučiti”, pretvorili smo ga u još jedan zadatak. Kupujemo svijeće, slušamo meditacije, mjerimo dah i brojimo sekunde tišine.

Isprobali smo sve metode i savjete i na kraju otkrili ono najjednostavnije: trik koji stvarno djeluje nije nov. Samo ga više ne primjećujemo. 
 

juha-supa-podravka-juha-21-bonjour-ba
 

Dakle, ovo su 4 male, stvarne stvari koje zaista pomažu kad dan postane previše.

 

Odredi malu pauzu koja ima smisla

 

Svaki dan, u isto vrijeme. Ne kao podsjetnik za sastanak, nego signal za predah. Kad zazvoni, odmakni ruke od tastature, ustani, idi do prozora. Ne piši poruku, ne razmišljaj šta dalje. Pet minuta fizičkog prekida od posla često učini više za fokus nego cijeli vikend odmora.

 

Vrati se onome što miriše poznato


Postoji razlog zašto nas određeni mirisi smire brže nego deset minuta disanja. Kad malo razmisliš, sve ono što stvarno pomaže spaja se u jedan jednostavan čin. U trenutak kad se odvojiš od ekrana, ugriješ prostor, uključiš osjetila i napraviš nešto što miriše poznato. Kokošja juha, recimo.

 

juha-supa-podravka-juha-16-bonjour-ba

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba-1

juha-supa-podravka-juha-2-bonjour-ba


Mamin trik koji uvijek upali, bilo da nas uhvati umor, gripa ili samo onaj osjećaj da je dan predug. Dok čekaš da proključa, već si zastala. Dok para ispuni kuhinju, ugriješ i tijelo i misli, a kad sjedneš s tanjirom ispred sebe, sve se poveže: tišina, toplina, ritam, miris.

U tih pet minuta sve se uspori i to bez aplikacija, bez plana, samo s kašikom u ruci.
 

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba_3
 

Dodaj toplinu prostoru, ne savršenstvo

 

Umjesto da pališ svijeće “za ugođaj”, probaj ovo: ugasi gornje svjetlo, ostavi samo lampu sa žućkastim tonom. Zatvori laptop, pokrij noge dekicom, napravi fizički kontrast između dana i večeri. Tvoje tijelo reaguje na promjenu ambijenta brže nego mozak i zato toplina djeluje kao brzi “reset”.

A najbolji način da je pojačaš? Pileća juha s ribanom kašom. Ta kombinacija toplog svjetla i toplog tanjira vraća mir u tijelo i prostor… svaki put.
 


juha-supa-podravka-juha-1-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-11-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-12-bonjour-ba
 

Uključi osjetila

 

Kad osjetiš da te misli preplavljuju, prebaci fokus na čulo. Dotakni nešto toplo, poslušaj zvuk napolju, pomiriši nešto što voliš.
Ta tri sekunda senzorne pažnje, “vidim, čujem, osjećam”, dovoljne su da se vratiš u sadašnjost.

I upravo tada najbolje prijaju oni mali rituali s mirisom doma. Kao krem juha od gljiva, kad želiš pojačati cozy efekat i ušuškati se u vikend. To su trenuci koji podsjećaju da mir ne tražimo, već ga stvaramo, gutljaj po gutljaj.
 

juha-supa-podravka-juha-22-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-6-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-10-bonjour-ba

 

Možda mir nikada nije ni bio stvar tišine, nego jednostavnosti. U nekoliko minuta pauze, u toplom svjetlu, u poznatom mirisu koji sve poveže. Kokošja, pileća ili krem, rekli bismo, svejedno je. Bitno je da miriše na dom i stvori osjećaj.
 

juha-supa-podravka-juha-25-bonjour-ba
 

A ako ti se omakne jedno tiho juuuhuu, to je znak da djeluje.

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto za Bonjour.ba: Marko Jovančić
Video za Bonjour.ba: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!