TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 27.10.2023.

Koliko god voljeli domaću kuhinju, vjerujemo da i vi često poželite neke kulinarske specijalitete koje vidite na malim ekranima ili kušate na svojim putovanjima.


Isto tako, znamo da biste često najradije s putovanja, umjesto suvenira, „ponijeli“ doma restoran u kojem ste probali neki novi specijalitet koji vas je oduševio. Jedan od onih specijaliteta koji nam se čini toliko ukusan da ga želimo spakirati u kofer, je i kultni njujorški bagel - neodoljivi komadić tijesta u obliku prstena, hrskav izvana i mekan iznutra, što čini svaki zalogaj posebnim.

Osim što smo svi željni raznovrsnosti u gourmet ponudi kod nas, tako smo željni i toga da osjetimo dašak nekih dalekih dijelova svijeta kroz određeni ambijent. Savršen spoj interijera koji odiše New Yorkom, a koji uz to donosi razne varijante bagela, ima novootvoreni NYC BAGEL u Sarajevu, na adresi Kranjčevićeva 19. 




Sada na dnevnoj bazi možete kušati bagel sa sjemenkama, punjen kremastim sirom, lososom i mnogim drugim idiličnim spojevima za koje će vam nepce biti zahvalno.

Osim toga, po uzoru na stanovnike New Yorka koji svoj užurbani dan počinju uz doručak i dobru kavu, oduševit će vas činjenica da u ovom neodoljivo uređenom prostoru možete piti specialty kavu - 100% Arabica iz El Salvadora. Više o uređenju prostora, ponudi, ali i o tome kako je nastala ideja da se ovako nešto otvori u Sarajevu, donosimo kroz intervju s Meli i Davidom.


Meli i David



Kako ste došli na ideju da otvorite restoran sa bagelima u Sarajevu?

Ja i moj suprug David, koji je inače iz New Yorka, smo došli u Sarajevo iz New Yorka prije 4 godine i zatekli smo se tu za vrijeme pandemije, ne imajući namjeru ostati duže vrijeme. Za to vrijeme su nam djeca krenula u vrtić, jer mi je želja bila da dobro nauče bosanski jezik (mi u kući pričamo većinom engleski) i onda smo se nekako tu navikli i prije pola godine smo odlučili da ostanemo u Sarajevu duže vrijeme.

Svo vrijeme dok smo bili u Sarajevu smo se nekako osjećali ni tu ni tamo, jer smo radili freelance online, pa smo tako odlučili da započnemo nešto entrepreneurial ovdje jer nam je to uvijek bila želja. Ja sam inače grafička dizajnerica, ali također sam uvijek imala želju za uređivanjem enterijera, tako da nam je ovo bila savršena prilika da ostvarimo neke od naših snova.

U početku smo razmišljali o zdravlju i wellnessu, jer mi se mnogo sviđala ideja o uređenju nekog takvog prostora. Međutim s druge strane, mi mnogo volimo hranu, ja sam ono baš foodie i nedostaje nam ovdje raznolikost hrane u kojoj smo mogli da uživamo u New Yorku.

Onda je jedan od naših prijatelja predložio da donesemo bagels u Sarajevo. U početku smo kao odbacili ideju, ali kako mi baš obožavamo bagels i definitivno je bila jedna od vrsta hrane što nam je ono baš nedostajala, što smo više razmišljali o tome, ideja je sve više rasla i ubrzo smo krenuli u ovu ukusnu avanturu!




Kako ste izabrali prostor i da li ste ga uredili da odiše NY šarmom?

Izbor prostora nam je bio veoma lagan, iskreno. Kada smo ga vidjeli odmah smo mogli zamisliti kako da ga uredimo da upravo odiše NY šarmom. Ja inače volim clean, minimal dizajn. Prostor je uređen u stilu koji bih ja opisala kao "SoHo meets Wabi - Sabi" (japanski dizajn koji odiše spokojstvom i jednostavnošću). Uživala sam u odabiru svakog detalja i svake sitnice, jer kao dizajner meni se sve svodi na detalje.




Možete li nam reći nešto više o vašem meniju i specijalitetima koje nudite?

Odabrali smo neke od najpopularnijih i ujedno najukusnijih ponuda iz bagel shopova u New Yorku. Imamo tradicionalne bagele kao sto su "everything" ili "sve sjemenke", mak, susam, integralne itd. te kremaste sireve koje smo mislili da će se svidjeti i raji u Sarajevu.

Neki od izbora kremastih sireva su sa sušenim paradajzom, mladim lukom (naši ljudi ne mogu da vjeruju da u New Yorku ima nešto slično kao sto je naša lukmir salata, to su samo neki od komentara koje smo dobili u ovih par dana od kad smo otvorili), kremasti sir sa sjeckanim dimljenim lososom, limunom i koprom...

Naši prepoznatljivi bagel sendviči ističu okuse New Yorka, "Manhattan" je naravno najotmjeniji, s dimljenim lososom, kaparima, krem sirom i tanko narezanim ljubičastim lukom. "Queens" se sastoji od pesta, mozzarelle, paradajza i rukole. "Brooklyn" je inspirisan našom omiljenom narudžbom bagela u New Yorku, ali morat ćete da dođete da vidite šta je :)

 



Ovo su samo neki od naših artikala hrane, a da ne spominjemo specialty kafu za koje dobijamo samo najpozitivnije komentare. 100% Arabica iz El Salvadora, double - shot (dupla doza) u svakom naručenom piću, what's not to like? :)




Kako ste uskladili autentične njujorške recepte s lokalnim ukusima?

Davidov prapradjed Moishe je donijeo bagels iz sadašnje Poljske u Brooklyn u kasnim 1800tim godinama. Potrudili smo se da poštujemo tradicionalne metode pravljenja bagelsa - ručno rolane svakodnevno, koristeći samo 5 jednostavnih sastojaka sa visokoproteinskim brašnom, bez aditiva i bez šećera. Od svih raznovrsnih bagela i krem sireva koji se nude u velikim NYC bagel shopovima, pažljivo smo birali okuse koje smo mislili da će se najviše svidjeti Sarajlijama i ljudima iz našeg regiona.




Ipak, odlučili smo da ne kombiniramo kulture doslovno kao npr. pravljenje bagela s ajvarom ili sa suhim mesom, jer naša je želja bila ponuditi nešto jedinstveno u Sarajevskom gastronomskom pejsažu. U svakom slučaju, ponosni smo da koristimo većinu sastojka koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i na taj način podržavamo male poduzetnike i organske farme oko Sarajeva. Čak i naša specialty kafa iz El Salvadora, koju trenutno služimo, je pržena u Bosni.




Možete li opisati iskustvo koje želite da vaši gosti dožive kada posjete vaš restoran?

Natpis na našim vratima piše "Welcome to New York" i to je upravo bila ideja da se, kada prođete kroz naša vrata, osjećate kao da ste se transportirali, barem na kratko, u jedan od najboljih gradova na svijetu - New York City.


* * *
Foto: NYC BAGEL


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!