NYC Bagel donosi dašak New Yorka u Sarajevo i obogaćuje gourmet scenu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

NYC Bagel donosi dašak New Yorka u Sarajevo i obogaćuje gourmet scenu

Tekst:

Arijana Bošnjak

GOURMET
29.10.2023.

Koliko god voljeli domaću kuhinju, vjerujemo da i vi često poželite neke kulinarske specijalitete koje vidite na malim ekranima ili kušate na svojim putovanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Isto tako, znamo da biste često najradije s putovanja, umjesto suvenira, „ponijeli“ doma restoran u kojem ste probali neki novi specijalitet koji vas je oduševio. Jedan od onih specijaliteta koji nam se čini toliko ukusan da ga želimo spakirati u kofer, je i kultni njujorški bagel - neodoljivi komadić tijesta u obliku prstena, hrskav izvana i mekan iznutra, što čini svaki zalogaj posebnim.

Osim što smo svi željni raznovrsnosti u gourmet ponudi kod nas, tako smo željni i toga da osjetimo dašak nekih dalekih dijelova svijeta kroz određeni ambijent. Savršen spoj interijera koji odiše New Yorkom, a koji uz to donosi razne varijante bagela, ima novootvoreni NYC BAGEL u Sarajevu, na adresi Kranjčevićeva 19. 
Sada na dnevnoj bazi možete kušati bagel sa sjemenkama, punjen kremastim sirom, lososom i mnogim drugim idiličnim spojevima za koje će vam nepce biti zahvalno.

Osim toga, po uzoru na stanovnike New Yorka koji svoj užurbani dan počinju uz doručak i dobru kavu, oduševit će vas činjenica da u ovom neodoljivo uređenom prostoru možete piti specialty kavu - 100% Arabica iz El Salvadora. Više o uređenju prostora, ponudi, ali i o tome kako je nastala ideja da se ovako nešto otvori u Sarajevu, donosimo kroz intervju s Meli i Davidom.


Meli i DavidKako ste došli na ideju da otvorite restoran sa bagelima u Sarajevu?

Ja i moj suprug David, koji je inače iz New Yorka, smo došli u Sarajevo iz New Yorka prije 4 godine i zatekli smo se tu za vrijeme pandemije, ne imajući namjeru ostati duže vrijeme. Za to vrijeme su nam djeca krenula u vrtić, jer mi je želja bila da dobro nauče bosanski jezik (mi u kući pričamo većinom engleski) i onda smo se nekako tu navikli i prije pola godine smo odlučili da ostanemo u Sarajevu duže vrijeme.

Svo vrijeme dok smo bili u Sarajevu smo se nekako osjećali ni tu ni tamo, jer smo radili freelance online, pa smo tako odlučili da započnemo nešto entrepreneurial ovdje jer nam je to uvijek bila želja. Ja sam inače grafička dizajnerica, ali također sam uvijek imala želju za uređivanjem enterijera, tako da nam je ovo bila savršena prilika da ostvarimo neke od naših snova.

U početku smo razmišljali o zdravlju i wellnessu, jer mi se mnogo sviđala ideja o uređenju nekog takvog prostora. Međutim s druge strane, mi mnogo volimo hranu, ja sam ono baš foodie i nedostaje nam ovdje raznolikost hrane u kojoj smo mogli da uživamo u New Yorku.

Onda je jedan od naših prijatelja predložio da donesemo bagels u Sarajevo. U početku smo kao odbacili ideju, ali kako mi baš obožavamo bagels i definitivno je bila jedna od vrsta hrane što nam je ono baš nedostajala, što smo više razmišljali o tome, ideja je sve više rasla i ubrzo smo krenuli u ovu ukusnu avanturu!
Kako ste izabrali prostor i da li ste ga uredili da odiše NY šarmom?

Izbor prostora nam je bio veoma lagan, iskreno. Kada smo ga vidjeli odmah smo mogli zamisliti kako da ga uredimo da upravo odiše NY šarmom. Ja inače volim clean, minimal dizajn. Prostor je uređen u stilu koji bih ja opisala kao "SoHo meets Wabi - Sabi" (japanski dizajn koji odiše spokojstvom i jednostavnošću). Uživala sam u odabiru svakog detalja i svake sitnice, jer kao dizajner meni se sve svodi na detalje.
Možete li nam reći nešto više o vašem meniju i specijalitetima koje nudite?

Odabrali smo neke od najpopularnijih i ujedno najukusnijih ponuda iz bagel shopova u New Yorku. Imamo tradicionalne bagele kao sto su "everything" ili "sve sjemenke", mak, susam, integralne itd. te kremaste sireve koje smo mislili da će se svidjeti i raji u Sarajevu.

Neki od izbora kremastih sireva su sa sušenim paradajzom, mladim lukom (naši ljudi ne mogu da vjeruju da u New Yorku ima nešto slično kao sto je naša lukmir salata, to su samo neki od komentara koje smo dobili u ovih par dana od kad smo otvorili), kremasti sir sa sjeckanim dimljenim lososom, limunom i koprom...

Naši prepoznatljivi bagel sendviči ističu okuse New Yorka, "Manhattan" je naravno najotmjeniji, s dimljenim lososom, kaparima, krem sirom i tanko narezanim ljubičastim lukom. "Queens" se sastoji od pesta, mozzarelle, paradajza i rukole. "Brooklyn" je inspirisan našom omiljenom narudžbom bagela u New Yorku, ali morat ćete da dođete da vidite šta je :)

 Ovo su samo neki od naših artikala hrane, a da ne spominjemo specialty kafu za koje dobijamo samo najpozitivnije komentare. 100% Arabica iz El Salvadora, double - shot (dupla doza) u svakom naručenom piću, what's not to like? :)
Kako ste uskladili autentične njujorške recepte s lokalnim ukusima?

Davidov prapradjed Moishe je donijeo bagels iz sadašnje Poljske u Brooklyn u kasnim 1800tim godinama. Potrudili smo se da poštujemo tradicionalne metode pravljenja bagelsa - ručno rolane svakodnevno, koristeći samo 5 jednostavnih sastojaka sa visokoproteinskim brašnom, bez aditiva i bez šećera. Od svih raznovrsnih bagela i krem sireva koji se nude u velikim NYC bagel shopovima, pažljivo smo birali okuse koje smo mislili da će se najviše svidjeti Sarajlijama i ljudima iz našeg regiona.
Ipak, odlučili smo da ne kombiniramo kulture doslovno kao npr. pravljenje bagela s ajvarom ili sa suhim mesom, jer naša je želja bila ponuditi nešto jedinstveno u Sarajevskom gastronomskom pejsažu. U svakom slučaju, ponosni smo da koristimo većinu sastojka koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i na taj način podržavamo male poduzetnike i organske farme oko Sarajeva. Čak i naša specialty kafa iz El Salvadora, koju trenutno služimo, je pržena u Bosni.
Možete li opisati iskustvo koje želite da vaši gosti dožive kada posjete vaš restoran?

Natpis na našim vratima piše "Welcome to New York" i to je upravo bila ideja da se, kada prođete kroz naša vrata, osjećate kao da ste se transportirali, barem na kratko, u jedan od najboljih gradova na svijetu - New York City.


* * *
Foto: NYC BAGEL

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno