TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 6.11.2024.
Zima je pravo vrijeme kada gradovi Evrope dolaze do života u punom sjaju, a Zagreb iz godine u godinu potvrđuje svoju reputaciju jednog od najboljih adventskih odredišta.
Ovaj, po mnogima najljepši evropski Advent, koji je prošle godine ponovo oduševio posjetitelje, donosi bogatstvo sadržaja, od kulturnih manifestacija do tradicionalnih sajmova, stvarajući nezaboravne uspomene za sve.
Zagreb, s njegovom blizinom BiH, pravo je blagdansko odredište da ga i vi posjetite ove godine. Evo i zašto!
Šta je to novo - staro ove godine?
Zagreb ove godine donosi nekoliko noviteta i uzbudljivih lokacija. Klizalište "Ledeni park" ponovno je na Trgu kralja Tomislava, a radi se o kultnoj adventska atrakcija sa svojim spektakularnim klizalištem, koje okružuju svjetlosne dekoracije, uistinu pruža pravi zimski ugođaj usred grada.
Festival Baš Naš seli se ove godine na Glavni gradski trg i radujemo se vidjeti šta novitet ovaj donosi.
Na Masarykovoj ulici bit će organizovano Matoš & Mačke, a za ljubitelje umjetnosti i muzike više od 100 koncerata, 11 festivala i mnoge izložbe koje će zasigurno oduševiti posjetitelje svih uzrasta. Programi poput Bal na Mažurancu u dvorani na otvorenom i Wooftop Pawty za ljubimce obećavaju nezaboravan advent.
Jedan od najslađih trenutaka Adventa bit će božićni tramvaj u kojem Djed Mraz i njegovi vilenjaci voze najmlađe kroz grad. Svoju prvu vožnju započinje 2. decembra, a sigurno će ostati najposebniji dio svakog posjeta Zagrebu za djecu, ali i odrasle koji žele osjetiti čaroliju Zagreba. Također, za ljubitelje ledenih skulptura, pop-up barova i nastupa uživo, Zagreb nudi savršen ambijent za ugođaj uz vrući čaj ili kuhano vino.
Novi prostor Parka Ribnjak bit će domaćin čarobnog Mjesečevog vrta, a 16. decembra starta Ledena bajka za najmlađe, čineći Zagreb još čarobnijim i prisnijim.
Čaroliju će dodatno pojačati kaleidoskopska tema koja se proteže kroz cijeli grad pa će Zagrebu biti gotovo nemoguće odoljeti. Prekrasne instalacije, umjetničke izložbe te atraktivne svjetlosne dekoracije daju gradskom jezgru dozu magije koja se ne viđa svaki dan. Ove godine i novitete u kulturnim sadržajima nisu zaobišli – osim stalnih atrakcija, poput "Zagrebačkih božićnih kućica", posjetitelji će moći uživati u specijalnim tematskim događanjima i radionicama.
Mjesta o kojima se najviše priča!
Fuliranje između Zrinjevca i Tomislavca – Poznato po odličnoj atmosferi i prepoznatljivom fići nudi bogatu gourmet ponudu i muziku koja vas odmah uvodi u duh praznika.
Caffe bar Finjak – Popularno mjesto za ljubitelje cozy ugođaja, ovaj kafić odiše vintage šarmom uz jedinstveni dekor koji pruža osjećaj kao da ste zakoračili u prošlost. U periodu adventa postaje lokacija iz snova! Svaki kutak krase zanimljivi ornamenti i detalji koji evociraju advent. Ne zaboravite probati tart od jabuka!
Matoš i mačke ili po starom nazivu Caffe de Matoš – S ugođajem starog Zagreba ovo je idealno mjesto je za opuštanje i uživanje u blagdanskim pićima.
Tunel Grič - Ova jedinstvena lokacija, koja se krije u srcu Zagreba postaje pravo čudo u vrijeme Adventa. Tunel je ukrašen svjetlima i posebno stvoren za magičnu atmosferu. Jedva čekamo vidjeti ovogodišnju!
Oleander Hotela Esplanade – S elegantnim ambijentom ovog kultnog hotela, terasa Oleander nudi ekskluzivne delicije i pogled na osvijetljeni grad.
Kada počinje ovogodišnji advent u Zagrebu?
Zagreb će i ove godine zablistati 2. decembra, kada će službeno biti otvoren Advent 2024, koji traje do 7. januara. Osim toga, ove godine bit će i posebne pripreme za doček jer Adventsko zagrijavanje počinje 29. novembra, a već tada posjetitelji mogu uživati u nastupima zagrebačkih solista u Oktogonu. Tradicionalno, prva svijeća bit će zapaljena na Manduševcu, a grad će obasjati hiljade lampica koje stvaraju atmosferu kao iz snova.
Kako bi doživjeli svu ljepotu i autentičnost, dovoljno je krenuti na jednostavan izlet iz BiH. Zagreb se nalazi na dohvat ruke i omogućuje jedinstvenu priliku za uživanje u pravoj blagdanskoj atmosferi, bez stresa i dugog putovanja.
Planirajte svoje putovanje i budite dio najljepših trenutaka Adventa u Zagrebu!
* * *
Naslovna fotografija: @micablogerica
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!