Zimska bajka u Evropi: ova 3 grada izgledaju nestvarno lijepo zimi - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zimska bajka u Evropi: ova 3 grada izgledaju nestvarno lijepo zimi

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
22.2.2023.

Mnogi evropski gradovi su sami po sebi prekrasni u bilo koje doba kada ih posjetite, ali ono što je zadivljujuće jeste da u zimskom periodu izgledaju posebno bajkovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio toga se može pripisati prazničnom raspoloženju, ali čak i kada decembar prođe, sporiji tempo koji se spušta nad ulice tokom hladnijih dana ostavlja neki poseban Disney trenutak u svakom posjetitelju.

 Upravo zbog toga odlučili smo u nastavku izdvojiti 3 evropska grada koji zimi kreiraju snježnu čaroliju. Koji god grad da odaberete da posjetite, možete očekivati da ćete imati nezaboravno iskustvo, samo ne zaboravite da je slojevito oblačenje poželjno u ovim mjesecima.

 

Budimpešta


Iako je Budimpešta divna u svakom godišnjem dobu, zimi jedna od njenih najpoznatijih atrakcija – brojna kupatila – daju joj epitet omiljene destinacije za odmor. Ima li boljeg načina da rastjerate zimsku hladnoću, čak i dok snježna idila prekriva grad, nego odmaranje u toploj vodi? Na budimskoj strani, Ribarski bastion, sa pogledom na kultnu zgradu parlamenta, posebno je romantičan u zimskim danima.

 Svakako nemojte propustiti priliku da posjetite jednu od najpopularnijih znamenitosti, Dvorac Vajdahunjad, a kada ste već tu između Trga heroja i dvorca Vajdahunjad nalazi se Klizalište City Park koje je jedno od najvećih i najstarijih klizališta u Evropi.
 
 

 


 

Krakov


Simbol ovog historijskog grada je Vavelski zmaj i svakako destinacija koju preporučujemo da posjetite. Simpatični gradski kafići i restorani nude predah od vjetra koji puše sa rijeke Visle, a vama pružaju predivan pogled na užurbanost grada.

 Kada se vjetar smiri, predlažemo da se zaputite do balona na vrući zrak i uživate u panoramskom pogledu na Krakov. (Obavezno prvo provjerite web stranicu kako biste bili sigurni da balon leti prije nego što krenete do svoje lokacije na obali rijeke na bulevaru Wołyński.) Nakon što pogledate grad iz ptičije perspektive, šetnja Jevrejskom četvrti je posebno zanimljiva kad je snježni dan, ali nemojte propustiti ni Planty Park, jedan od najvećih parkova u Krakovu.
 
 

 


 

Prag


Karlov most pod bijelim plaštom nudi poseban doživljaj i pogled. Kada poželite mali bijeg od hladnoće, lagano ga možete pronaći u nekoj od gradskih pivnica gdje se možete prepustiti toplim gulašima i napicima.

 Iskoristite prednosti snijega i uputite se na Petrin toranj za slikovite poglede koji podsjećaju na nešto što možete vidjeti samo na razglednici.

 

 Obiđete Stari grad sa poznatim Starim trgom, posjetite trg gdje se dogodila Baršunasta revolucija i naravno posjetite najveći dvorac na svijetu Praški dvorac.

 

 

***
Naslovna fotografija: @krakowplaces

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno