Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Recept za zeleni rižoto u kojem će uživati svi
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETIako u posljednje vrijeme u zraku možemo osjetiti lagani povjetarac, toplinski val o kojem ne možemo prestati pričati proteklih dana glavni je razlog što mnogi izbjegavaju provesti sate u kuhinji.
Usprkos tome, želja za ukusnim zalogajima u kojima će uživati svi za stolom ne stišava se ni kada termometar pokazuje najviše stupnjeve. Naime, ne morate biti vrhunski kuhar ili pak poseban gurman kako biste tijekom ljetnih dana izvukli ono najbolje iz namirnica i kreirali kompaktno jelo koje će postati jedno od omiljenih.
Nakon što smo dane okupane suncem dočekali uz osvježavajuće note ukusne šarene paste, te zasladili nepca uz nešto drugačiju baklavu, ovog puta imamo lagani recept koji ćete rado zabilježiti u svoj rokovnik. U sklopu naše rubrike Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator @h_belma_ je kreirala zeleni rižoto za koji smo sigurni da će postati dio vaše kulinarske pustolovine.
Riječ je o jelu koje ćete sa iznimnom lakoćom napraviti, te s oduševljenjem predstaviti svojim ukućanima jer sadrži namirnice kojima je teško odoljeti. Zdravo, ukusno ali i veoma hranjivo samo su nekih od epiteta koji opisuju ovaj rižoto koji možete pripremiti za nešto više od pola sata, a cijeli postupak donosimo u nastavku. Kako bismo iskoristili najbolje iz ovog jela zaputili smo se u Mercator i odabrali provjerene proizvode Mercatorovih robnih marki Bio zone i Mercator.
Sastojci:
- Riža bijela dugog zrna 1kg Mercator
- Piletina + povrće (tikvica, luk, bijeli luk, gljive i grašak)
- Kokosovo ulje Bio zone
- Soja krema za kuhanje
- Sol + začini po želji
Priprema:
Očistite povrće i nasjeckajte ga na sitne kockice. Piletinu također isjeckajte na kockice. Na kokosovom ulju popržite oba luka pa mu dodajte meso, posolite i na laganoj vatri pirjajte 20-ak minuta. Oprati rižu dok voda ne postane bistra pa dodati u tavu. Podliti vodom i pustiti neka se krčka 10 minuta. Povremeno promiješajte i podlijevajte s malo vode prema potrebi. Zatim dodajte grašak pa nakon njega tikvicu i gljive. Začinite po želji i sve zajedno pirjajte još 10 minuta, dodajte sojinu kremu za kuhanje pa isključite i poklopite.
Poslužite nakon što je rižoto odstajao desetak minuta.
Posuti sa dosta peršina.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba