Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Baklava bez bijelog šećera naš je novi omiljeni desert - Bonjour.ba - bh.lifes...

Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Baklava bez bijelog šećera naš je novi omiljeni desert

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
7.7.2022.

Provodeći sunčane ljetne dane na ugodnim terasama ili pak u skrivenim vrtovima, osvježavajući se uz omiljeni napitak poželjeli smo pronaći recept za desert uz koji ćemo kreirati novu dimenziju užitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Razlog je to da se ovog ljeta okrenemo tradicionalnim desertima čijem bogatstvu osvježavajućih aroma samo rijetki mogu odoljeti. Uz to što među mnogima nosi titulu kolača bez kojeg ne može proći skoro ni jedna proslava, fuzija tradicije i čarobnih aroma potaknula nas je da skorim dolaskom blagdana ovog puta protagonist naše rubrike Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator bude baklava.





Spoj sjeckanih orašastih plodova razdvojenih tankim korama tijesta koje su prelivene slatkom agdom obogaćenom citrusnim aromama jedinstvena je karta za gastro putovanje neodoljivim okusima. Tradicionalna receptura ovog kolača zahtjeva veću količinu šećera zbog čega ova primamljiva slastica nije prvi izbor za ljetne dane i baš zbog toga je idealno vrijeme za mali eksperiment s baklavom bez šećera.





Nakon što smo podijelili recept za osvježavajuću šarenu salatu  koja je postala omiljeno jelo tijekom vrućih ljetnih dana ovog puta u sklopu rubrike Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator @h_belma_ je za nas kreirala ukusni recept za baklavu bez šećera u čijoj ćete punoći okusa poželjeti uživati tijekom cijele godine, a idealna je za blagane koji slijede. 





Za jedinstveni spoj aroma Belma je odabrala ukusne namirnice Mercatorovih robnih marki - Garden Good i Mercator uz koje ćemo kreirati malo remek djelo očaravajućih okusa, te uz koje će vaša terasa postati omiljena destinacija za ljetna druženja i uživanje u neodoljivoj fuziji aroma prepoznatljive slastice. 





Sastojci: 

  • Jufka za pitu i baklavu 500g M minute
  • Orah jezgra Garden Good 300g
  • Badem jezgra Garden Good 300g
  • Šljiva suha BK Garden Good 200g
  • Maslac 150g
  • Agda (400ml vode, 300g agava sirupa i 2 kriške limuna)





Priprema:


Maslac istopiti. Orahe i bademe samljeti (po želji ostavio dio krupnije samljeveno). Suhe šljive potopiti u malo hladne vode pa ih isjeći na male komade.
Tepsiju premazati s malo maslaca pa staviti jednu jufku. Premazati maslacem pa staviti i drugu. Nakon dvije jufke posuti mješavinom oraha i badema. Ponoviti postupak još jednom pa na sljedeće dvije pored badema i oraha, rasporediti i šljive. Ponoviti još tri puta po dvije jufke s bademom i orahom, pa završiti praznim premazanim jufkama.
Prije pečenja isiječemo baklavu na veličinu po želji, premažemo je maslacem i pečemo u zagrijanoj pećnici na 170 Celzijusa oko 1 sat (zavisno od pećnice).
Dok čekamo da se baklava ispeče, stavimo agdu da se skuha. Kada prokuha ostavimo još dvadeset minuta da kuha pa ohladimo.
Preliti vrelu baklavu hladnom agdom i ostaviti da upije.



***
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci