Zašto je Camden odlična destinacija za shopping u Londonu? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zašto je Camden odlična destinacija za shopping u Londonu?

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
14.3.2016.

Kada ste u Londonu, a poželite obnoviti garderobu s nekim cool i jedinstvenim odjevnim komadima, onda nikako ne smijete propustiti Camden Town. Nekada omiljeno okupljalište alternativaca, glazbenika i umjetnika, koji su pod okriljem njegovih ulica, pubova i klubova, stvarali, ali i u uživali u neograničenoj konzumaciji raznih opojnih sredstava, danas je jedna od glavnih turističkih destinacija u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako razmišljate o tetovaži ili piercingu, velike su šanse da ćete učiniti odlučujući korak jer ovdje je nevjerojatno lako napraviti je u nekom od mnogobrojnih tattoo studija.

camden town 05

Kakav god modni izričaj imali, ovdje možete pronaći nešto za sebe. Glavni dio trgovine se odvija na Camden High streetu i Stables marketu.

camden town 01

camden town 02

camden town 04

Svaki dan u tjednu je izvrstan za posjetu ovom dijelu grada, ali vikendom je to posebna poslastica, premda ako ste slabijih živaca, neophodno je pripremiti se na rijeke ljudi koji vas gurkaju sa svih strana dok obilaze trgovine i štandove birajući što kupiti kao uspomenu iz Londona. Nitko ne može dugo ostati ljut na Camdenu jer šarenilo i živost ovog dijela Londona liječi dušu. Znala je to i Amy Winehouse koja je ovdje živjela, zapravo nedaleko od same tržnice, a počast umjetnici je na svakom koraku slavnog Camdena, od grafita do brončanog spomenika. 

camden town 10

camden town 17

Ovdje možete pronaći trgovine modnih brandova u usponu ali i štandove s jeftinom kineskom robom, iako je takvih malo, ima ih. Turski svjiećnjaci, perzijski tepisi,marokanska platna, ručni rad, stilski namještaj i mnogo, mnogo drugih zanimljivih stvari možete pronaći upravo na Camdenu i njegovim tržnicama. Od stanice podzemne željeznice High streetom zaputite se prema Camden Locku, dok prolazite pored trgovina Dr. Martens, Office, Irregular Choice i onih koje prodaju indie ili goth odjeću i obuću te mnogobrojnih tattoo i piercing studija, omamit će vas bogatstvo izbora. I dok tako oduševljeni hodate, prelaskom mosta gdje često još uvijek možete vidjeti punkere, doći ćete do najboljeg dijela (iako svatko tko je ikada posjetio Camden, složit će se kako je sve najbolji dio) Camden Locka i Stables marketa gdje će najviše uživati oni koji su u potrazi za vintage i unikatnom odjećom i nakitom koju ne možete pronaći u Zari ili H&M-u.

camden town 14

camden town 06

Nekadašnja „bolnica“ za konje, danas je s više od 700 štandova i trgovina, dragulj za lovce neobičnih komada modnih dodataka, odjeće, cipela, donjeg rublja i nakita. Katakombe ispod štala danas su prava riznica inspiracije.

camden market 09

Sve do 70-ih godina prošlog stoljeća, dok mali proizvođači nisu iznajmili prostor ovdje i počeli održavati tržnice vikendom, Camden nije baš bio atraktivno mjesto za posjetitelje. Godinama je reputacija rasla, a broj posjetitelja se povećavao. Tako su tržnice koje su radile samo vikendima, danas postale mjesto otvoreno za posjetitelje i kupce svakoga dana u tjednu.

camden market 02

Glazbena scena je pak rasla na Camdenu kroz čitavo 20. stoljeće. S doseljenjem Iraca 30-ih godina započela je priča o Camdenu kao nezaobilaznom mjestu dobre glazbe i plesa. Tri desetljeća kasnije razvila se zapažena rock scena. The Doors, Pink Floyd, The Clash i mnoge druge legende glazbenog svijeta ostavile su trag ovdje. Camden je rodno mjesto i brit popa, onog krasnog zvuka Oasisa, Blura, Radioheada i mnogih drugih uz čije smo zvuke 90-ih godina prošlog stoljeća odrastali, ljubili, patili i sazrijevali. Za one koji žele istražiti više o glazbenoj sceni ovog dijela Londona, postoje i turističke ture s kojima obilazite sva kultna mjesta, a ovi obilasci su samo za starije od 18 godina.

camden market 08

camden market 11

Nerijetko u lokalnim pubovima, kafeterijama ili na ulici možete vidjeti poznate Britance poput glumca Kita Haringtona, komičara Davida Walliamsa, supermodela Kate Moss, voditelja Simona Reevea i mnoge druge, kako uživaju u Camdenu. Nije ni čudo kada lokalni pubovi, klubovi i restorani, pa čak i štandovi na tržnici, nude kvalitetnu hranu, veliki izbor pića i odlične svirke. Naročito odlične svirke.

camden market 13

camden market 17

Camden je zaista favorit među posebnim mjestima u Londonu. Tijekom posjete ovom mjestu preporučujem širom otvorene oči, jer šarenilo inspiracije krije se na svakom kutu. Ovdje još uvijek možete vidjeti punkere, darkere, grungere, hipije, moderne trendsetere i mnoštvo umjetnika koji šire poruke ljubavi, umjetnosti i života. Kada dođete na Camden, kao da ste zakoračili u neku drugu dimenziju, možda baš zato ovdje lik Ludog klobučara na ulici s kojim se možete i fotografirati, izgleda sasvim prirodno. 

camdenhrana 1
camden town 13

Tekst i foto: Ksenija Ninić

    

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno