Jede vam se slatko? Imamo recept za #mljac slasticu koja je gotova u par minuta. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Jede vam se slatko? Imamo recept za #mljac slasticu koja je gotova u par minuta.

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
5.4.2023.

Jednostavan, a tako ukusan - sutlijaš je već godinama jedna od omiljenih poslastica. Naime, ovaj prepoznatljivi turski desert odlična je slatka ideja kada se želimo zasladiti uz namirnice koje skoro pa svatko ima kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Upravo zato, sutlijaš već generacijama nosi titulu jedne od najjednostavnijih, a opet tako ukusnih slastica. U želji da se ovih dana zasladimo tom tradicionalnom slasticom euroazijske države, za našu Gourmet rubriku bh. dama s adresom u Istanbulu - Zerina Suyabatmaz otkrila je recept za #mljac sutlijaš.  

„Ovaj desert prolazi uvijek, i kad ste najsitiji. Ne poznajem osobu koja bi rekla ne sutliji, jedna je od najpoznatijih turskih tradicionalnih poslastica, a ova zapečena potiče sa sjevera Turske, zato se uz nju uvijek služe zapečeni lješnjaci koji rastu u tom dijelu države”, podijelila nam je Zerina, a sastojke i detaljnu pripremu donosimo u nastavku.





Potrebni sastojci :

  • 1 šoljica riže Baldo zrna
  • 1 l mlijeka
  • 1 čaša vode
  • 1 kašičica arome vanilije
  • 1 čaša šećera ( ja stavim pola)
  • 2 kašike gustina
  • 1 žumance
  • Lješnik, pistacije i cimet za dekoraciju


Priprema:

Prethodno dobro opranu rižu obarimo (1 čaša vode) zatim joj dodamo skoro litar mlijeka, tek kada mlijeko počne ključati dodajemo šećer i vaniliju. U odvojenoj posudi mutimo žumance, gustin i preostalo malo mlijeka. Kako smjesa ne bi imala grudvice u hladnu smjesu polako dodajemo ključalo mlijeko te miješamo sve zajedno.

Vatrostalne zdjelice redamo u dublju tepsiju, te ih punimo sutlijom. Na kraju u tepsiju dodajemo vode dovoljno da pređe polovinu zdjelica. Pečemo 15-20 min u rerni zagrijanoj na 200°.


* * *
Foto: Zerina Suyabatmaz

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno