TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 13.10.2021.

World Pasta Day poseban je dan kada možemo iskazati svu našu zaljubljenost u ovo talijansko jelo.

U čast svim superukusnim pastama, danas smo odlučili izdvojiti popularni recept za pastu koji je podijelila Gigi Hadid i koji vas kroz fotografiju zove na kušanje.

Recept je kremast, jednostavan, a ukusan što ga čini dostojnim za službenu World Pasta Day proslavu.

Foto: @gigihadid

Recept otkrijte u nastavku.

Sastojci:

  • ¼ šalica maslinovog ulja
  • 1 mali crveni luk
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ šalice paste od rajčice
  • 1 šalica vrhnja
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica čili mrvica
  • 1 žlica bosiljka
  • 1 žlica papra
  • 1 jušna žlica votke
  • kuhana tjestenina (farfalle)
  • ½ šalice vode za tjesteninu
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šalica parmezana

Priprema:

Ovim redom ulijte maslinovo ulje, mali crveni luk i češnjak. Malo promiješajte, a zatim dodajte rajčica pastu, vrhnje i votku te miješajte, a zatim začinite i ponovo promiješajte.

Prelijte tjesteninu u tavu i dodajte navedenu količinu vode u kojoj se kuhala pasta. Na vrh stavite maslac i parmezan. Poslužite preliveno s još bosiljka i parmezana.

Foto: @letmecook.au

***

Naslovna fotografija: @letmecook.au
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!