TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 7.5.2025.

 

U mirnijem dijelu Sarajeva, svega 15 minuta vožnje od centra grada, nalazi se kuća koja nudi sve što vam može zatrebati za opušten boravak bilo da planirate vikend bijeg ili produženi odmor.

Lokacija? Idealna. Samo 15 minuta vožnje od centra Sarajeva i pola sata od olimpijskih planina. Dovoljno blizu da vam sve bude nadohvat ruke, a dovoljno daleko da priroda preuzme glavnu riječ.

 

vila_bazen_sarajevo1_bonjour_ba

vila_bazen_sarajevo8_bonjour_ba
 

Enterijer? Minimalizam susreće eleganciju. Snježno bijela paleta dominira prostranim dnevnim boravkom s visokim plafonima i ogromnim staklenim površinama koje propuštaju lavinu dnevne svjetlosti. Uz to, dvorište krije i roštilj zonu za one spontane večeri pod zvijezdama.

 

vila_bazen_sarajevo12_bonjour_ba

vila_bazen_sarajevo10_bonjour_ba

 

Teretana? Naravno. Jer čak i kada je hedonizam u fokusu, ponekad dobro dođe aktivnosti.

Smještajni kapacitet? Vila prima do 10 osoba, raspoređenih u četiri spavaće sobe s luksuznim krevetima i tri moderno uređena kupatila.

Za koga je ova vila? Za parove koji žele mir bez kompromisa. Za prijatelje koji žele elegantan bijeg iz grada. Za porodice koje sanjaju o dvorištu s bazenom i raskošnim bijelim sofama koje čekaju popodnevnu dremku. Ukratko  za svakoga ko zna šta znači istinski odmor.

Vila Maja se iznajmljuje putem Airbnb-a, a ako planirate bijeg već ovog ljeta... savjetujemo: rezervišite odmah.

 


Bonjour

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

Zapečena feta, paradajz koji puca pod viljuškom i pasta koja sve povezuje – da, ovo je ta kombinacija.

Ako volite recepte koji izgledaju kao da ste se potrudili više nego što jeste, nastavite čitati. Glavna zvijezda današnjeg tanjira je President Somborska feta iz Lactalisove ponude - kremasta, slana i savršeno se topi u pečenju, stvarajući umak kojem ne treba mnogo više da zablista.

 



Ono što je najbolje? Ova kombinacija se ne pretvara da je nešto što nije. Ne pokušava da bude dijetalna, ali se osjeća lagano. Ne traži luksuzne sastojke. Možete je jesti toplu, ali i hladnu uz rukolu i mrvu limuna. 

Možete je ponijeti na piknik ili servirati na terasi uz čašu vina. Ukratko: ovo je recept koji ćete spremati više puta nego što sada mislite.

 

 

Zapečena pata sa feta sirom i cherry paradajzom


bonjour_ba_lactalis_012
 

Sastojci (za 2 osobe):  
 

  • 150 g paste (penne, fusilli, farfalle...)
  • 1 pakovanje Somborske fete (275g)
  • 250–300 g cherry paradajza
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sušeni origano ili italijanski začini
  • Svježi bosiljak, menta, rukola (po želji)
     

bonjour_ba_lactalis_01

bonjour_ba_lactalis_02
 

Priprema:    

Zagrijte rernu na 200°C. Pripremite posudu za pečenje: U sredinu manjeg vatrostalnog posuđa stavite fetu u komadu. Oko nje rasporedite cherry paradajz. Dodajte bijeli luk, začine i prelijte sve s 2–3 kašike maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta dok feta ne omekša i cherry paradajz ne ispucaju i puste sok.


bonjour_ba_lactalis_03

bonjour_ba_lactalis_04


U međuvremenu skuhajte pastu po uputstvu na pakovanju.  Izvadite iz rerne, pa izgnječite fetu i paradajze u kremasti umak. Dodajte ocijeđenu pastu i po potrebi malo vode od kuhanja da povežete sos. Promiješajte, ukrasite svježim bosiljkom, rukolom i poslužite odmah.


bonjour_ba_lactalis_06

bonjour_ba_lactalis_08
 

Foto: Lactalis PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!