TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 7.5.2025.
U mirnijem dijelu Sarajeva, svega 15 minuta vožnje od centra grada, nalazi se kuća koja nudi sve što vam može zatrebati za opušten boravak bilo da planirate vikend bijeg ili produženi odmor.
Lokacija? Idealna. Samo 15 minuta vožnje od centra Sarajeva i pola sata od olimpijskih planina. Dovoljno blizu da vam sve bude nadohvat ruke, a dovoljno daleko da priroda preuzme glavnu riječ.
Enterijer? Minimalizam susreće eleganciju. Snježno bijela paleta dominira prostranim dnevnim boravkom s visokim plafonima i ogromnim staklenim površinama koje propuštaju lavinu dnevne svjetlosti. Uz to, dvorište krije i roštilj zonu za one spontane večeri pod zvijezdama.
Teretana? Naravno. Jer čak i kada je hedonizam u fokusu, ponekad dobro dođe aktivnosti.
Smještajni kapacitet? Vila prima do 10 osoba, raspoređenih u četiri spavaće sobe s luksuznim krevetima i tri moderno uređena kupatila.
Za koga je ova vila? Za parove koji žele mir bez kompromisa. Za prijatelje koji žele elegantan bijeg iz grada. Za porodice koje sanjaju o dvorištu s bazenom i raskošnim bijelim sofama koje čekaju popodnevnu dremku. Ukratko za svakoga ko zna šta znači istinski odmor.
Vila Maja se iznajmljuje putem Airbnb-a, a ako planirate bijeg već ovog ljeta... savjetujemo: rezervišite odmah.
TEKST: Bonjour.ba
Ovaj dvojac začina i tekstura je hit među gurmanima, garantujemo da ćete ga poželjeti svaki dan!
Kad poželite nešto brzo, a opet posebno za pojesti, dobra tjestenina i sočan namaz od tunjevine mogu biti savršen izbor. Buonetti tjestenina, dostupna u svim Tropic i Crvena jabuka marketima, nastala je po tradicionalnoj italijanskoj recepturi od durum pšenice, a nudi čak 12 različitih oblika – sa i bez jaja.
Njen kvalitet odmah ćete osjetiti, a još je slađe kad je uparite s nečim što ima dašak pikantnosti. Tu u igru ulazi AsDoMar tunjevina, poznata po pažljivo odabranim održivim izvorima i vrhunskom ukusu, kao i Kulino Hot&Spicy sos koji daje baš onu pravu vatru za nepce.
Spojite sve to u lagani, kremasti i ljuto-dimljeni namaz, a pored njega poslužite hrskavu pastu iz friteze na vrući zrak koja će vas oduševiti svojim zlatno-hrskavim izgledom i aromama. Ovaj miks tekstura i ukusa podići će svaku večeru, ali i užinu na sasvim novi nivo.
Spicy tuna pašteta
Sastojci:
Sastojke stavite u blender ili posudu za štapni mikser – ocijeđenu AsDoMar tunjevinu u maslinovom ulju, krem sir, kašiku Kulino Hot&Spicy sosa, majonezu, malo limunovog soka, so i biber po ukusu te prstohvat dimljene paprike ako volite intenzivniji ukus.
Sve dobro izmiksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako volite spicy note, slobodno dodajte još malo Kulino sosa.
Hrskava pasta iz friteze na vrući zrak
Sastojci:
150 g Buonetti tjestenine (npr. penne ili fusilli)
1-2 kašike maslinovog ulja
Prstohvat soli, bibera
Začini po želji: dimljena paprika, bijeli luk u prahu, origano
Parmezan
Skuhajte 150 grama Buonetti tjestenine (najbolje penne ili fusilli) al dente, dakle 1-2 minute kraće od uputstva na pakovanju, zatim je ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. U zdjeli je izmiješajte s 1-2 kašike maslinovog ulja, prstohvatom soli i bibera te začinima poput dimljene paprike, bijelog luka u prahu i origana po želji.
Tako pripremljenu pastu stavite u fritezu na vrući zrak na 200°C oko 10 do 15 minuta, povremeno je protresite da bi postala jednako zlatno-hrskava sa svih strana. Poslužite je toplo, zajedno sa spicy tuna paštetom i, ako želite, hrskavim povrćem za dodatni užitak.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!