S bh. fotografom Vedadom smo zavirili u unutrašnjost Muzeja d'Orsay - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

S bh. fotografom Vedadom smo zavirili u unutrašnjost Muzeja d'Orsay

Tekst:

Bonjour.ba/PR

PUTOVANJA
15.11.2022.

Ovih dana su mnogi mogli čuti za bh. fotografa Vedada Krkbeševića zbog njegovih odličnih foto izvješća iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Imao je priliku fotografisati zabavu BoF 500, zvanice na Lanvin reviji u Parizu, a dojmile su nas i njegove street style fotografije s ulica Pariza. Odlučili smo s Vedadom zaviriti u unutrašnjost Muzeja d'Orsay koji je poznat po velikoj kolekciji impresionističkih slika. Ovaj muzej je prvenstveno bio željeznička stanica, za koju su već 1970. krenuli pregovori o preobrazbi ovog prostora u muzej. Upravo u tome leži njegova posebnost i interijer koji oduzima dah. 

Vedad je bio u posjeti muzeju u suradnji s udruženjem The Little Things We Adore i kreirao foto report s kojim ćemo barem na kratko otputovati u Pariz i osjetiti energiju ovog mjesta te uživati u arhitekturi i izloženim radovima. Naime, udruženje The Little Things We Adore (Voljene sitnice) iz Rovinja daje svoju podršku modnim dizajnerima, umjetnicima i kreativcima zapadnog Balkana u afirmaciji na evropskoj i svjetskoj sceni. 


Vedad Krkbešević, fotograf 
 

„Ako želite da upoznate neku zemlju, otiđite u njene muzeje. Bilo da se radi o muzejima klasične umjetnosti, savremene umjetnosti, tematskim muzejima... Oni će vam ispričati priču jedne zemlje, od početaka do danas, bez ijedne izgovorene riječi. Muzeji će stidljivo da ispričaju o velikim ljubavima, otkrićima, modi, životu, nedaćama, putovanjima, uticajima razmišljanjima...

Odvažite li se nekad na turneju zvanu muzeji svijeta (makar i putem Interneta) krenite od Pariza. Ne postoji ulica, ćošak u Parizu koji nema historijski značaj u bilo kojem dobu. Od kralja Luja do Francuske revolucije, od okupacije do Eiffelovog tornja, od parfema do potpetica muzeji će vam ispričati mnoge priče.

Priliku da te priče „sluša“ dobio je mladi fotograf Vedad Krkbešević, radeći na ekskluzivnom fotografisanju jednog od najpoznatijih pariških muzeja – Musée d’Orsay. Google će vam već u prvoj rečenici reći da je to jedan od najvećih muzeja na svijetu, da je prvobitno bio željeznička stanica i da je dom mnogim umjetničkim djelima poznatih umjetnika od Klimta, Bougueraua, Van Gogha, Bazilla, Monneta, Renoira...“, podijelili su nam iz udruženja The Little Things We Adore, a Vedadove dojmove o samom Muzeju d'Orsay donosimo u nastavku.

„Kolaboracija sa Udruženjem The Little Things We Adore, moj odlazak na Paris Fashion Week i svi projekti koje sam odradio su nevjerovatno iskustvo. Kada sam vidio to do listu naročito me obradovala stavka „Fotografisanje Musée d’Orsay“. Sama arhitektura muzeja je očaravajuća, a vidjeti neka od najpoznatijih djela Claude Monneta, Renoira...

Portret mi je jedna od omiljenih vrsta fotografije, pa mi je skulptura zapravo najzanimljivija tehnika klasične umjetnosti. Posebno me dojmila prilika da vidim Kip Slobode, u „manjoj verziji“. Velika se nalazi kao simbol New Yorka, dar Francuske Americi.“ Istakao je Vedad govoreći o posjeti ovom muzeju.

„Putujući Musée d’Orsay kroz Vedadove fotografije imate priliku vidjeti skulpture poznatih skulptora Rodina, Aristide Maillol, Camille Claudel ali i neke od savremenih umjetnika poput Kehinde Willey“, nadodali su iz udruženja The Little Things We Adore.

„Spoj klasičnog i savremenog je još jedna stvar koja me očarala kod ovog muzeja. Kao da ste u nekom vremeplovu i „skačete“ iz jedne ere u drugu, od jednog umjetnika do drugog, ukratko putovanje Francuskom kroz vrijeme“ istakao je Vedad i dodao „nažalost nisam bio u prilici da obiđem čitav muzej, jer je zaista ogroman i impozantan, ali to je još jedan od razloga da se vratim u Pariz“.


* * *
Foto: Vedad Krkbešević

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno