TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 7.9.2021.
Za razvoj djeteta je jako bitno da imaju kvalitetan i ukusan doručak, međutim svjesni smo da ih je ponekad teško namamiti na to najbitnije jelo u danu.
Djeca su jako izbirljiva a ideja za brz doručak, u kojem će uživati vaši najmlađi, može brzo ponestati.
Kako biste obogatili vašu kuharicu ukusnim i zdravim jelima koje možete pripremati djeci, pronašli smo 3 recepta koja se super uklapaju u ovaj zadatak. Voljet će ih i najizbirljivija djeca a veliki bonus je što neke od njih možete pripremiti i nekoliko dana unaprijed.
photo: Pexels
MAFINI S JAJIMA
Sastojci:
Priprema:
Počnite dijeljenjem špinata i paprike u čaše za mafine. Zatim pomiješajte jaje, snijeg od bjelanjaka i začine. Prelijte mješavinu jaja preko povrća u kalupe za mafine, pospite fetu po vrhu i pecite dok se ne stvrdne. Možete jesti mafine od jaja kakvi jesu, dodati preljev od kečapa ili sosa po vašem ukusu.
Originalni recept via: kimscravigs.com
ROLNICE SA SIROM
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Prepržite meso/hrenovku i dodajte jaja. Stavite pek papir na lim za kolačiće i prekrijte listićima mozzarelle. Pecite 5-6 minuta ili dok rubovi ne potamne. Izvadite sir iz pećnice i ostavite da se ohladi. Hrenovke i jaja ravnomjerno podijelite na kriške sira i zarolajte.
Originalni recept via: stylishcravings.com
PEČENE ZOBENE PAHULJICE
Sastojci:
Priprema:
Smjesu izlijte u namašćenu posudu za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok se zobene pahuljice ne stegnu.
photo: Pexels
Originalni recept via: healthline.com
Ukoliko isprobate neki od ovih ukusnih recepata, podijelite ih s nama uz #DoYouBonjour
* * *
Naslovna fotografija: Pexels
Tekst: Emina Smaka
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!