Pronašli smo 3 zdrava, ukusna i zanimljiva recepta za brzi doručak koji će vaši mališani voljeti
Tekst:Emina Smaka
GOURMETZa razvoj djeteta je jako bitno da imaju kvalitetan i ukusan doručak, međutim svjesni smo da ih je ponekad teško namamiti na to najbitnije jelo u danu.
Djeca su jako izbirljiva a ideja za brz doručak, u kojem će uživati vaši najmlađi, može brzo ponestati.
Kako biste obogatili vašu kuharicu ukusnim i zdravim jelima koje možete pripremati djeci, pronašli smo 3 recepta koja se super uklapaju u ovaj zadatak. Voljet će ih i najizbirljivija djeca a veliki bonus je što neke od njih možete pripremiti i nekoliko dana unaprijed.
photo: Pexels
MAFINI S JAJIMA
Sastojci:
- Jaja
- Špinat
- Crvena paprika
- So, biber, origano i bosiljak
- Feta sir
Priprema:
Počnite dijeljenjem špinata i paprike u čaše za mafine. Zatim pomiješajte jaje, snijeg od bjelanjaka i začine. Prelijte mješavinu jaja preko povrća u kalupe za mafine, pospite fetu po vrhu i pecite dok se ne stvrdne. Možete jesti mafine od jaja kakvi jesu, dodati preljev od kečapa ili sosa po vašem ukusu.
Originalni recept via: kimscravigs.com
ROLNICE SA SIROM
Sastojci:
- 10 jaja
- 200gr mljevenog mesa ili komadića hrenovke
- 10 listića mozzarella sira
- So i biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Prepržite meso/hrenovku i dodajte jaja. Stavite pek papir na lim za kolačiće i prekrijte listićima mozzarelle. Pecite 5-6 minuta ili dok rubovi ne potamne. Izvadite sir iz pećnice i ostavite da se ohladi. Hrenovke i jaja ravnomjerno podijelite na kriške sira i zarolajte.
Originalni recept via: stylishcravings.com
PEČENE ZOBENE PAHULJICE
Sastojci:
- 200gr zobenih pahuljica
- 700ml mlijeka
- 2 jaja
- 10ml vanilije
- Smeđi šećer
- Svježe ili zamrznuto voće po želji
Priprema:
Smjesu izlijte u namašćenu posudu za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok se zobene pahuljice ne stegnu.
photo: Pexels
Originalni recept via: healthline.com
Ukoliko isprobate neki od ovih ukusnih recepata, podijelite ih s nama uz #DoYouBonjour
* * *
Naslovna fotografija: Pexels
Tekst: Emina Smaka