TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.3.2019.

  U četvrtak je u prepunom Banskom dvoru u Banja Luci održana revija Marka Fehera koja je na sasvim nov način pokazala da su karakteristični elementi narodne nošnje i danas nosivi na ulicama grada.

Naime, na inicijativu KUD-a „Piskavica” i Turističke organizacije grada Banja Luka te uz podršku Grada Banja Luka nastao je projekt koji je za cilj imao ispričati i urbanu modnu stranu njihovog bogatog kulturnog nasljeđa. Tako je i nastala 'Kozara Ethno Fusion' by Marko Feher.

Markov nekonvencionalan pristup u tekstilnom oblikovanju i motivi tradicionalnih nošnji na materijalima dokazali su da tradicija i zanimljivi krojevi zajedno mogu ispričati itekako posebne modne priče.
Ono što je vez bio u prošlosti, danas je print, zbog čega ne čudi što je Marko uz pomoć grafičarke Milice Čvokić, vez s tradicionalnih nošnji pretvorio u unikatan print koji krase haljine, marame, majice, košulje i kapute iz kolekcije. Kolekcija je imala ograničen kolorit – crna, bijela i crvena su se isprepletale i u muškoj i ženskoj kolekciji, dok su naglašena ramena, oversized komadi, pomalo futurističke suknje te zanimljive jakne na kopčanje dale cijeloj priči modernu notu. Makeup koji potpisuje Kosta Miljković i frizure za koje je bio zadužen Hairstyle Marjanović zaokružili su cijelu priču.

S Markom smo detaljnije razgovarali o samoj inspiraciji i viziji koja se krije iza ove kolekcije.

Kako si se osjećao kada si imao svoju prvu reviju? Što je drugačije danas u odnosu na tada?

Nekako je sve potpuno drugačije, a opet toliko je stvari ostalo isto. Prva revija je bila nešto novo za mene, pa onda kada uplovljavaš u nešto novo i ne znaš baš što te sve čeka. Sada je to drugačije, imam ogromnu dozu odgovornosti i sve je nekako na meni, pogotovo kada samostalno radiš reviju, to je onda ozbiljan stres ako paziš da sve bude kako treba.


Tvoja kolekcija nosi naziv Kozara Ethno Fusion. Nije rijetkost da upravo kroz modu dizajneri prenose važne kulturne i društveno odgovorne poruke, a ti nas vodiš na modno putovanje u prošlost. Kako etno priča izgleda u potpisu dizajnera koji je postao prepoznatljiv po futurističkom pristupu modi, androgenosti i korištenjem ne-boja u dizajniranju?

Eto imali ste priliku vidjeti kako to izgleda. Prosto spoj tradicije u vidu ornamentike koja je osvježena i oživljena te unaprijeđeni izvorni krojevi, neke nove forme na bazi starih, sve je to moguće, sve je to upravo fuzija tradicije u savremenom. Poznato je da je sve što sam do sada radio bilo zapravo dio istraživanja, nikada ne radim odjeću samo jer je lijepa i jer smatram da je zabavna, kod mene su kolekcije produkt istraživanja i otkrivanja nekih novih trenutaka.

3 stvari koje trebamo znati o novoj kolekciji?
Materijali za ovu kolekciju su rađeni u Italiji i Hrvatskoj. Svaki uzorak je dizajniran za ovu kolekciju i ne postoji slobodna prodaja ovih materijala. Narudžbe idu putem metoda PRE ORDER, što znači da se komadi naručuju i čekaju zbog kompleksnosti izrade materijala te se svaki komad radi po mjeri naručioca.

markofeher kolekcija clanak1


A koji su tvoji prvi modni koraci kojih se uvijek rado prisjećaš?
Svi, od onih prvih do ovih od nekidan... Bukvalno su svi jednako dragi, jednako laki i jednako teški, a svakako jednako značajni. A u početku se uvijek sjećam onih trenutaka kada su ljudi govorili da je bolje da radim nekakav "normalan" posao, jer da ovo nije ni lako, a i ne može se... Eto, možda me to i držalo.


Kako izgleda tvoj kreativni proces, od ideje i skice do realizacije kreacije i predstavljanja na pisti? Koji je najveći izazov s kojim si se do sada susreo prilikom dizajniranja ove kolekcije?
Uvijek krećem od inspiracije i istraživanja. Često najviše vremena provedem otkrivajući detalje i suštinu teme koju istražujem, gotovo o svakoj kolekciji imam knjigu cijelog istraživačkog rada te skice detalja koji vežu istraživanje. Nakon istraživanja se uputim u razvijanje tehničkih skica pa krojeva. Ovaj put je jedan značajan segment bio upravo dizajn uzoraka za materijale i istraživanja o tradicionalnim ornamentima. Onda nakon toga ide izrada prototipa i finalizacija te na kraju pripreme i revija.
Ovaj put najveći izazov su bili materijali, morao sam odlaziti da pratim razvoj situacije jer nisam to htio prepustiti slučaju, obzirom da je uloženo mnogo truda i novca kako bi se svi ti materijali izrealizovali.

markofeher kolekcija clanak2

 

Zašto si upravo Banski dvor izabrao za lokaciju revije?
Banski dvor doživljavam kao jednu vrstu kulturnog naslijeđa koje Banjaluka ima, nekako je to prostor uz Muzej Savremene Umjetnosti glavno mjesto za predstaviti nešto vrijedno. Smatram da je oživljavanje tradicije izuzetno vrijedno, ne samo u modi, nego i muzici na primjer. Moram da kažem da je Petar Topalović iz grupe Sopot stvorio za moju reviju vrsnu numeru koja je bukvalno oduševila sve prisutne, uskoro je spot u planu pa ćete čuti o čemu sam vam pričao. :)

Koji je tvoj najdraži komad iz nove kolekcije?
Nemam ga, teško ih je izdvojiti, baš stereotipno, ali nekako su mi svi kao djeca. :) Znam koji su komadi najviše naručivani, ali ne znam da li su mi omiljeni. :)

Kako u svijet mode u kojem se trendovima mijenjaju svjetlosnom brzinom ostati vjeran prepoznatljivoj estetici i pronaći vlastiti pečat?
Uvijek je najlakše biti svoj, prosto ne težiti ka tuđim kupcima. To je uglavnom razlog kopiranja, ne željeti tuđi put, ne izmišljati priče o radu, ne izmišljati naslovnice - biti iskren, biti zaista onaj tko jesi i jedino to ti može pokazati stvarnu vrijednost tog rada. Otkako sam krenuo u London na fakultet otvorio sam svoje poglede glede estetike, ne treba se ograničiti prvim radovima, prosto se treba posvetiti razvoju i napretku, a povrh svega istraživanja, kolekciju treba smisleno napraviti, da je priča potpuno jasna.

 

markofeher kolekcija clanak3

Kompletnu 'Kozara Etno Fusion' kolekciju pogledajte u galeriji u nastavku.

 

{gallery}2019/2019_03/markofeher{/gallery}

 

Fotografija naslovnice: TOBL
Foto: Aco Čavić


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!