TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 16.5.2019.
Prije nešto više od dva mjeseca, Marko Feher je predstavio svoju novu kolekciju 'Kozara Ethno Fusion', u kojoj je pokazao da su motivi s tradicionalnih bh. nošnji nosivi i danas.
Naime, motive s nošnji je, u suradnji s grafičarkom Milicom Čvokić, pretvorio u unikatan print koji krasi haljine, marame, majice, košulje i kapute iz kolekcije. Spoj printa i nekonvencionalnih krojeva rezultirali su komadima koji na moderan način spajaju tradiciju i futurizam. I upravo su oni u fokusu editorijala kojeg potpisuje fotograf Edvin Kalić.
„Kada je riječ o upotpunjavanju vizuelnog identiteta mojih kolekcija, uvijek nekako kliknem s Edvinom, prosto naša saradnja je nekako logičan slijed, razumijemo se. Htjeli smo djelomično editorijal smjestiti u prirodu, a i na studijski set. Edvin je pronašao lokaciju u prirodi koja mu se dopala i činila adekvatnom za snimanje, a ostatak fotografija smo snimili u prostoru Historijskog Muzeja u Sarajevu.
Jedan od modela je bio mladi umjetnik čije vrijeme tek dolazi, to je Armin Ćosić, obratite pažnju na njegove radove. Svi ostali modeli su potpuno novi i ovo im je prvo modno snimanje, bilo nam je drago vidjeti nova lica i dati priliku nekim novim ljudima koji imaju velike potencijale.“ – otkrio nam je Marko.
Armin Ćosić jedan je od modela u editorijalu 'Kozara Ethno Fusion'
Naravno, nismo mogli odoljeti da Marka ne pitamo i kako možemo i naručiti neki od komada iz ove linije. „Komadi se za sada mogu poručiti putem Marko Feher Facebook i Instagram stranice. Obzirom da se svi materijali za kolekciju rade, te zbog kompleksnosti produkcije materijala, pa onda i komada, neki komadi se čekaju do 15-20 dana." – nadodao je.
Kompletan editorijal donosimo u nastavku.
***
Odjeća: Marko Feher
Foto: Edvin Kalić
Makeup: Adi Hasić
Frizura: Ensar Dervišbegović
Modeli: Anja Medić; Armin Ćosić; Nebojša - Cyrus Models; Jan, Afan, Sara, Azra, Ajla - ABC Models MNGMT
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!