TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 12.8.2014.

Grad u kojim najduže živim i radim posljednjih godina, šarmantan, romantičan, moderan, ne prevelik i sigurno je dovoljno zanimljiv za posjetiti na nekoliko dana. Nakon što sam se dogovorila s Anom pisati o mom doživljaju Milana, skrovitim mjestima koja se ne nalaze u turističkim vodičima i pozvati sve ljubitelje putovanja u ovaj grad, zapitala sam se šta da pišem kada ja ovdje živim jedan veoma n

Omiljeni kvart za večernje šetnje, ugodno druženje s prijateljima je stari dio grada, Brera. U zavučenim uličicama, rezervisanim samo za šetače, nalazi se stotinu kafića, stolova i stolica svi gusto zbijenih jedni do drugih. Tu dolaze mladi umjetnici, budući stilisti i dizajneri, slikari, modeli i izmješani s radoznalim turistima čine zanimljivu atmosferu.

 brera walk1

Nezaobilazni talijanski koktel Spritz Aperol (mix prošeka, aperola i mineralne vode), serviran s ledom i svježim narančama. Iako lično nisam ljubitelj alkohola, ovo piće mogu preporučiti svima koji jesu i žele probati nešto novo, a za one slične meni tu je Caffe Shakerato, espresso koji se miksa u koktel šejkeru s ledom i šećerom, a zatim servira u koktel čaši. Na Breri ima i jedna tradicija, stara stotinama godina, a to je gatanje. Mali stolići i stare gatare, ciganke koje čitaju iz dlana i tarot karti ili čarobnjaci koji otkrivaju tajne budućnosti iz magičnih kugli.

{gallery}2014_08/sarah_milano/01_brera{/gallery}

Iako možda ne djelujem tako, ja sam jedan istinski gurman koji zaista voli i uživa u hrani :D Milano je raj na zemlji za sve meni slične, za koje imam par 'ne dijetalnih' preporuka :D

Doručak u Café Princi, tipičan početak dana za talijane je uz cappuccino i brioche (kroasan. Volim tu sjediti, čitati novine i jednostavno uživati u posmatranju ljudi koji žure na posao i piju kafu 's nogu'. Izbor briochea je uvijek raznovrstan, s kremom, marmeladom ili čokoladom i kruškama su pravi slatki početak dana. 

{gallery}2014_08/sarah_milano/02_princi{/gallery}

Doći u Italiju, a ne probati pizzu je propust, a moje omiljeno mjesto je Pino u Corso Garibalni. Stara picerija sa daleko najboljom pizzom koju sam ikada probala. Skoro svake nedjelje uvečer tamo jedem pizzu, mozzarella di bufala sa rikolom, ali ono sto je neobično kod Pine jeste da oko 22:30h nakon sto su se svi dobro najeli, konobari dijele tablice s brojevima i igra se tombola. Ko dobije ne plaća račun! J

03

01Vlasnik Pino

02

U Via Fara obavezno večerati u LaFattoria, tipičnom Sardinijskom restoranu. Ručno rađena pasta, koju oni prave će vas ostaviti bez daha, a moja preporuka je crna pasta s gamberima i naravno domaći tiramisu ili sorbetto al limone. Za one koji žele nešto orijentalno, idealno mjesto je Leone d'Oro, sushi, thai i kineski meni.

{gallery}2014_08/sarah_milano/04_restoran{/gallery}

Gelatoo! Kada želim da se nagradim ili oraspoložim, počastim se sladoledom. Bilo je teško odabrati samo jedno mjesto, ali gelaterija Ricci u ulici Vittor Pisani je pobijedila, a zatim Cioccolati Italiani na Duomu, gdje vam prije stavljanja sladoleda, kornet napune toplom crnom ili bijelom čokoladom. Obzirom da se nalazi u samom centru grada, radi 24h i vjerovali ili ne nerijetko se čeka u redu po sat vremena, a da ne bi bilo svađanja, nakon plaćanja na kasi vam daju broj za čekanje :D Obavezno probati sladoled od pistacija.

{gallery}2014_08/sarah_milano/05_sladoled{/gallery}

Nezaobilazni dio grada je u svakom slučaju i Corso Como, sada renovirani cijeli kvart u znaku mode. Za sve ljubitelje Vogue stila života, mode, stilista, fotografa i modela, šetnja 'The Italian Way' ulicom ce vas podsjetiti na cijelu historiju i nastanak modne scene u Milanu. Nakon toga posjetiti CorsoComo 10, gdje ćete dobiti fashion overdose od svih alternativnih, poznatih i nepoznatih brendova, sve neobično i drugačije na jednom mjestu! CC10 je najpoznatiji concept store u Milanu gdje nakon razgledanja i shoopinga možete uživati u prelijepoj bašti i aperitivu.

11

{gallery}2014_08/sarah_milano/07_shopping{/gallery}

Kad smo već kod shoopinga, Milano je definitivno pravo mjesto za to, od lowcost do luxury brandova, u nekoliko ulica svako će pronaći nešto za sebe. Moje omiljeno mjesto je D Magazin u Via Manzoni, što je ustvari outlet. Tu ćete pronaći sve poznate brendove, po naravno mnogo nižim cijenama.

{gallery}2014_08/sarah_milano/06_dmagazin{/gallery}

Česti odlasci u teretanu u Milanu su mi pravo zadovoljstvo, jer iako nije lako pristupačna za turiste, teretana Downtown Diaz, je super mjesto za dobru vježbu, časove Ashtanga i Vinyasa yoge, aerobic, itd... No šlag na torti je u ljetnom periodu otići na terasu na krovu i uživati u suncu, bazenu i povjetarcu, a sve to s pogledom na prekrasnu katedralu Duomo.

{gallery}2014_08/sarah_milano/08_terasa{/gallery}

Za ljubitelje muzeja, tu je Santa Maria delle Grazie gdje se nalazi 'Posljednja večera' od Leonardo da Vincija, gdje možete sami da dekodirate slavnu sliku. A u samom centru grada, idealan za posjetitelje koji nemaju mnogo vremena, a žele upoznati rad ovog umjetnika, nalazi se muzej u kojem je izložen 'Svijet Leonarda Da Vincij, i za one koji misle da poznaju rad ovog genija sigurna sam da će se iznenaditi koliko je bio ispred svog vremena i svestran.

Museo del Novecento, otvoren 2010. godine ugostit će sve ljubitelje moderne umjetnosti. I sam muzej je stara zgrada potpuno moderno preuređena gdje se tačno osjeti spoj historije i modernog. 

01

I na kraju, mjesto na kojem sam sigurno provela najviše vremena, je Bar Golf, ispod konzulata BiH, čiji je vlasnik sarajlija Zoran Popović,uvijek dobro raspoložen i gostoljubiv, sigurno će vas nasmijati i razvedriti svojim starim 'mahalskim' doskočicama i sarajevskim duhom. Uvijek ima pite i jogurta ili naših sireva, koje je neko donio, pa savršeno dođe kao fiks kad me uhvati želja za našom hranom. Skoro pa uvijek ćete tu sresti Ex-Yu dijasporu, a najčešći gosti su mu modeli s naših prostora. Sve pijemo kafu kod Zoke! :)

09

{gallery}2014_08/sarah_milano/10_bar_golf{/gallery}

Za MODAMO.info napisala: Sarah Čerkez 

Foto: privatni album


Bonjour

Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu

TEKST: Bonjour.ba

Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu Interijer, sevdah i party: Pogledajte šta je bh. ekipa napravila u Londonu

Događaj „Odjeci naslijeđa: Evolucija bosanskog dizajna i kulture“ održan je 12. juna 2025. godine u prisustvu 140 zvanica u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu.


bonjour_ba_uk_ambasada_n1

bonjour_ba_uk_ambasada_n2


Program su zajednički organizovali STUDIOAida i kompanija Zanat, uz podršku Ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Moderatorica događaja bila je bosansko-britanska arhitektica i dizajnerica enterijera Aida Bratović iz studija STUDIOAida.


bonjour_ba_uk_ambasada_n7

bonjour_ba_uk_ambasada_n8


U okviru programa, Orhan Nikšić, direktor i suosnivač kompanije Zanat, predstavio je rad kompanije sa fokusom na nastavak viševjekovne tradicije ručne obrade drveta. Demonstraciju UNESCO-om priznate tehnike ručnog rezbarenja izveo je jedan od majstora Zanata, čime je publici omogućen uvid u proces izrade pojedinih elemenata. Publici se obratio i Oscar Peña, suvlasnik Studioilse i dugogodošnji saradnik kompanije Zanat. 


bonjour_ba_uk_ambasada_n4

bonjour_ba_uk_ambasada_n3


Profesorica Nermina Zagora sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održala je izlaganje na temu evolucije dizajna enterijera u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na reinterpretaciju tradicionalnih prostornih vrijednosti u savremenom kontekstu.


bonjour_ba_uk_ambasada_n5



Muzički segment događaja upotpunio je nastup Damira Imamovića, koji je izveo program baziran na savremenom pristupu tradicionalnoj sevdah muzici, a stihove je recitovao književnik Ahmed Burić.


bonjour_ba_uk_ambasada_n6


Tokom večeri, gostima su posluženi tradicionalni bosanski kanapei uz odabrana vina iz regije Hercegovine, obezbijeđena od strane Nebojše Gušića, direktora i vlasnika kompanije Orbit Wines.


bonjour_ba_uk_ambasada_n9


Događaj je okupio brojne goste iz oblasti kulture, arhitekture i umjetnosti te pružio priliku za razmjenu mišljenja o savremenim interpretacijama bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa.

 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!