TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 17.7.2024.
Torta je uistinu pravo kulinarsko remek - djelo koje seže daleko u prošlost i ima svoje korijene u različitim kulturama širom svijeta.
Od jednostavnih voćnih kolača do složenih kreacija u više slojeva, svaka torta nosi sa sobom priču i specifičnost svoje regije ili tradicije. Na primjer, francuska pâtisserie nudi širok spektar torti poput kultnog klasika Tarte Tatin, do sofisticiranih opera torti. Talijanska kuhinja se ponosi tortama kao što su tiramisu i panna cotta torte, dok su austrijske torte poput Sacher torte sinonim za bogatstvo okusa i tradiciju.
Vrste torte
Iako postoji mnoštvo oblika i načina kako kreirati tortu koja će svakoga osvojiti i mirisom i okusom, mi izdvajamo 4 najpopularnija tipa kako biste izabrali omiljenu varijantu i napravili onu za pamćenje.
Cheesecake (Torta od sira)
Cheesecake ili torta od sira, jedna je od najpoznatijih vrsta torti. Ova torta ima bogatu kremastu teksturu i obično se sastoji od sloja svilenkastog sira na bazi keksa ili podloge od graham keksa. Varijacije uključuju voćne dodatke poput jagoda ili malina, dok se neki recepti baziraju na siru od ricotte ili mascarponea za dodatnu raznolikost okusa.

Sponge Cake (Biskvit)
Biskvit, poznat i kao sponge cake, sinonim je za laganu, prozračnu teksturu. Ova torta se izrađuje od jaja, brašna, šećera i maslaca ili ulja te je obično vrlo meka i sočna. Često se koristi kao baza za složenije torte poput voćnih torti ili torti s kremama.

Kuglof torta
Kuglof torta je pečena u specijalnom kalupu koji daje karakterističan oblik sa šupljinom u sredini. Ova torta može biti biskvitnog tipa ili može biti i kolač od bundeve ili čokolade. Dekoracija se često svodi na preljeve od šećera ili čokoladne glazure koje naglašavaju njezin prepoznatljiv oblik.
Svaka od ovih torti ima svoju jedinstvenu osobnost i povijest koja je razvila kultni status među sladokuscima diljem svijeta. Bilo da se radi o bogatoj kremi cheesecakea, prozračnom biskvitu ili karakterističnoj kuglof torti, svaka od njih pruža nezaboravan okus i iskustvo za sve ljubitelje slatkih delicija.

Izrazite kreativnost kroz tortu
Torta je idealna prilika da pokažete vašu gourmet kreativnost i želju za otkrivanjem novih delicija. Mogućnosti prilagodbe recepta su brojne – uz dobru bazu, možete se zaigrati i kreirati razne kreme, dodavati više slojeva ili kreirati potpuno jednostavnu tortu s voćem ili čokoladom koja će jednako osvojiti nepce svakog foodieja.
Nakon što ste napravili tortu po vašem ukusu, dodajte joj onaj posebni začin kroz ukrašavanje s laticama cvijeća, voćem, jestivim listićima, perlicama i sličnim, neodoljivim dodacima.
Već smo vam pisali o tome kako da napravite biskvit koji će uz nekoliko trikova ispasti savršen svaki put, a kada savladate takvu osnovu, možete zaroniti dublje u svijet kulinarstva i napraviti onu koja će postati vaša osobna „torta nad tortama“.
Ako se ipak ne želite baviti bazom jer imate manjak vremena za kuhanje, torta s gotovim korama bit će najjednostavnija, ali i najbrža opcija. Postoje varijante torti koje su već kultne, kao što su torta od mrkve, torta sa malinama, torta sa višnjama, havana torta ili trendy opcija - torta od pistacija.
Ipak, torta od jagoda je klasik koji će uvijek ostati miljenik mnogih pa donosimo recept koji će vas ovog ljeta osvježiti i uljepšati svako druženje na terasi.
Torta s jagodama i piškotama
Torta s jagodama i piškotama nije samo desert - ona je simbol užitka, kreativnosti i gourmet tradicije. Kombinacija svježih jagoda, nježnih piškota i kremastog punjenja predstavlja savršen spoj za svaku prigodu. Od elegancije do jednostavnosti, ova torta pruža neograničene mogućnosti za svakoga tko uživa u stvaranju i uživanju u finim poslasticama. U nastavku vam donosimo i recept.
Sastojci

Priprema
Prije svega, potrebno je pripremiti jagode. Operite jagode, očistite ih i narežite na tanke ploške, a potom ih stavite u zdjelu i posipajte sa 100 g šećera. Ostavite da odstoje dok pripremate ostale sastojke.
Nakon toga, prebacite se na pripremanje kreme koja će ovom receptu dati posebno raskošnu teksturu. U posebnoj zdjeli izmiješajte mascarpone sir sa preostalim šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje dok ne postane čvrsto, a zatim lagano umiješajte u mascarpone smjesu. Tu će vam najbolje poslužiti mekana, silikonska špatula s kojom možete svu kremu prebaciti u istu posudu i lagano izmiješati kako bi vrhnje zadržalo svoju prozračnost i lakoću.
Vrijeme je da složite sve ove sastojke u neodoljivi desert. Torta će kroz narednih nekoliko koraka dobiti svoj konačni oblik. U maloj zdjelici pomiješajte vodu i rum (ako ga koristite). Svaku piškotu umočite u tu smjesu (brzo, da se ne namoči previše) i slažite ih na dno posude za tortu.
Nakon što ste složili sloj piškota, nanesite polovicu pripremljene kreme preko njih. Zatim dodajte sloj pripremljenih jagoda, ravnomjerno ih raspoređujući preko kreme.
Ponovite postupak s piškotama i kremom, završavajući s kremom na vrhu. Za kraj, torta će dobiti poseban pečat ako ju ukrasite svježim listićima mente i preostalim jagodama.
Stavite tortu u hladnjak barem 4 sata ili preko noći kako bi se dobro stisnula i kako bi se okusi sjedinili.

Kako da torta svaki put ispadne savršena
Koje god jelo pravili, neophodni su iskustvo, vrijeme i predanost izradi. No, kako biste bili sigurni da će ta torta s vremenom postati jedan od vaših specijaliteta, donosimo nekoliko važnih savjeta na koje treba obratiti pažnju prilikom izrade ove torte.
Kvalitetni sastojci
Ključ uspjeha leži u kvaliteti sastojaka. Koristite svježe jagode koje će dati intenzivan okus torti. Također, odaberite dobre piškote jer će one osigurati potrebnu teksturu i prepoznatljiv okus.
Priprema jagoda
Ako jagode koristite za ukrašavanje torte, bitno je da budu suhe kako ne bi razvodnile preljev ili kremu.
Piškote
Ako koristite piškote kao dio strukture torte, namočite ih tek kratko u sok ili sirup kako bi zadržali svoju čvrstoću. Previše natapanja može rezultirati raspadanjem piškota. Općenito pravilo koje vam može pomoći jest da svaku stranu namočite samo po 1 sekundu.
Preljev
Ako koristite preljev od jagoda ili sok za natapanje piškota, pazite da bude dovoljno gusta konzistencija da ne natopi previše piškote, ali dovoljno da dodatno obogati okus.
* * *
Naslovna fotografija: @sasaluketin
Foto: Pexels
TEKST: Adelisa Mašić
S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.
Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.
Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv.
Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.
Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim.
Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.
Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.
Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.
Recept za krem supu od bundeve
Sastojci:
1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)
1 crveni luk (po želji ljubičasti)
4–5 manjih paradajza
1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)
2 crvene paprike (kapije)
2 mrkve
Maslinovo ulje
So, biber, crvena paprika u prahu
3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca
1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)
½ kašičice kurkume
½ kašičice đumbira u prahu
Priprema:
Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.
Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.
Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.
Pečeno povrće prebacite u šerpu.
Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.
Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.
Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima.
Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo
Foto: @dawid.powalek
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!