TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 17.11.2023.
Opuštenu šetnju sarajevskim ulicama ove jeseni možete zasladiti neodoljivim desertima s pistacijama.
Na tri lokacije o kojima danas pišemo, možete kušati bogate, kremaste i orašaste note pistacije u kombinaciji s nekima od omiljenih deserta. Hrskavi waffli ili nježni San Sebastian cheesecake u kombinaciji s kremom od pistacija ili decentni okus Panna Cotte prožet hrskavom teksturom.
Ako vam se oči malo zasjaje i prilikom čitanja o ovim delicijama, predlažemo da ubrzate korak i što prije testirate teoriju o tome kako se okus pistacije nepogrešivo slaže s gotovo svim jelima, od slanih do slatkih.
Sweets & Co
Slatka lokacija s poznatim instagramičnim interijerom, redovno oduševljava svojom ponudom i nikada ne razočara ni najveće sladokusce.
Mi predlažemo da kušate njihove waffle na kojima se poigrava dinamična kombinacija nježne kreme od pistacija i svježe nasjeckanih pistacija koje će toj kremastoj nježnosti dati hrskavu teksturu.
Metropolis
Kada smo kod nježnosti, ima li mekšeg deserta od Panna Cotte? Sigurni smo da ne, a vjerujemo da njen neutralan okus u kombinaciji s upečatljivim pistacijama stvara simfoniju okusa za pamćenje.
Mrvica
Još jedna lokacija koja nikada nije iznevjerila sa svojim delikatesama. Jedan od istaknutijih koje možete probati na ovoj lokaciji, zasigurno je kultni San Sebastian cheesecake preliven s toplom pistacija kremom koja topi srce kolača i stvara idealnu fuziju okusa i tekstura, uz dodatak hrskave korice kolača.
* * *
Naslovna fotografija: @namelaka.id
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!