TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 17.11.2023.
Opuštenu šetnju sarajevskim ulicama ove jeseni možete zasladiti neodoljivim desertima s pistacijama.
Na tri lokacije o kojima danas pišemo, možete kušati bogate, kremaste i orašaste note pistacije u kombinaciji s nekima od omiljenih deserta. Hrskavi waffli ili nježni San Sebastian cheesecake u kombinaciji s kremom od pistacija ili decentni okus Panna Cotte prožet hrskavom teksturom.
Ako vam se oči malo zasjaje i prilikom čitanja o ovim delicijama, predlažemo da ubrzate korak i što prije testirate teoriju o tome kako se okus pistacije nepogrešivo slaže s gotovo svim jelima, od slanih do slatkih.
Sweets & Co
Slatka lokacija s poznatim instagramičnim interijerom, redovno oduševljava svojom ponudom i nikada ne razočara ni najveće sladokusce.
Mi predlažemo da kušate njihove waffle na kojima se poigrava dinamična kombinacija nježne kreme od pistacija i svježe nasjeckanih pistacija koje će toj kremastoj nježnosti dati hrskavu teksturu.
Metropolis
Kada smo kod nježnosti, ima li mekšeg deserta od Panna Cotte? Sigurni smo da ne, a vjerujemo da njen neutralan okus u kombinaciji s upečatljivim pistacijama stvara simfoniju okusa za pamćenje.
Mrvica
Još jedna lokacija koja nikada nije iznevjerila sa svojim delikatesama. Jedan od istaknutijih koje možete probati na ovoj lokaciji, zasigurno je kultni San Sebastian cheesecake preliven s toplom pistacija kremom koja topi srce kolača i stvara idealnu fuziju okusa i tekstura, uz dodatak hrskave korice kolača.
* * *
Naslovna fotografija: @namelaka.id
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!