TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 13.4.2020.

Iako radi cijele #OstaniKući inicijative nećemo neko vrijeme koristiti naše putovnice, svoju nostalgiju za putovanjima možete utažiti tako što ćete na vidjelo izvući svoje neodoljive suvenire koje pomno skupljate već godinama.

Vrijeme je da svjetlo dana ugledaju vaše uspomene i suveniri sa vožnje europskim rijekama, druženja uz vino na plaži, prvog leta avionom, posjete izložbi omiljenog slikara, ludog partya ili safarija.

Svi ti neobični suveniri mogu pronaći svoju ulogu i mjesto u vašem interijeru, bez obzira koliko bezazleni ili šašavi bili.

Zaslužuju postati dijelom vašeg dekora jer bude neke od najdivnijih uspomena u vašem životu, podsjećaju vas na stvari koje ste proživjeli i naučili tijekom putovanja i tjeraju vas na osmijeh.
Kako možete svoje suvenire uključiti u uređenje interijera, otkrijte kroz prijedloge i fotografije u nastavku.

KREIRAJTE SVOJ KREATIVNI NERED NA POLICAMA

Vaše police mogu biti ispunjene knjigama, fotografijama i dekorima u omiljenoj nijansi, ali i prekrasnim suvenirima koje ste donijeli odasvud. Tako će vas pri svakom pogledu na police ti isti suveniri vratiti na mjesto koje ste posjetili i na trenutak vam dopustiti da proživite jedan dio svog putovanja ponovo.

IZLOŽITE SUVENIRE NA ZIDU

Svoje suvenire, u bilo kojem obliku i formi možete uz malo kreativnosti i izložiti na vašem zidu. Osim što će to biti itekako unikatan dekor koji će pružiti interijeru nezamislivu osobnost, vi ćete ispuniti svoje poslijepodne zanimljivim DIY projektom koji će vas nadahnuti i usrećiti na poseban način.

PRENAMJENITE IH

Ok, ako ste doma s putovanja donijeli zanimljive pladnjeve, pijesak s plaže, maske, šišarike, posuđe i slično, vrlo lako im u svom domu uz malo mašte možete dati dekorativnu funkciju u kuhinji ili dnevnom boravku.

PRETVORITE PROZORSKE DASKE U POLICE

Vaša izložba suvenira može pronaći svoje mjesto događanja na vašoj prozorskoj daski. Ovako uređena soba ili vaš dnevni boravak unijeti će nezaustavljivu retro vibru i učiniti da se osjećate cozy u svom domu.

IZLOŽITE IH NA ORMARIĆU U SOBI

Vaš ormarić sa beauty stvarčicama, nakitom, make-upom i slično, rado će se družiti sa vašim brojnim suvenirima koji će vas još jednom od jutra do mraka podsjećati na prekrasne avanture s putovanja.

KREIRAJTE KUTAK SAMO ZA SUVENIRE

Ako ste pravi entuzijast i zaljubljenik u putovanja i rado skupljate pečate u svojoj putovnici, tada će kreiranje posebnog kutka za suvenire za vas zvučati kao prekrasna ideja. Jednostavno ih aranžirate na vidno mjesto u dnevnom boravku i pripremite se na puno upita od strane vaših gostiju kada vide vašu kolekciju suvenira.


Bonjour

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

Zapečena feta, paradajz koji puca pod viljuškom i pasta koja sve povezuje – da, ovo je ta kombinacija.

Ako volite recepte koji izgledaju kao da ste se potrudili više nego što jeste, nastavite čitati. Glavna zvijezda današnjeg tanjira je President Somborska feta iz Lactalisove ponude - kremasta, slana i savršeno se topi u pečenju, stvarajući umak kojem ne treba mnogo više da zablista.

 



Ono što je najbolje? Ova kombinacija se ne pretvara da je nešto što nije. Ne pokušava da bude dijetalna, ali se osjeća lagano. Ne traži luksuzne sastojke. Možete je jesti toplu, ali i hladnu uz rukolu i mrvu limuna. 

Možete je ponijeti na piknik ili servirati na terasi uz čašu vina. Ukratko: ovo je recept koji ćete spremati više puta nego što sada mislite.

 

 

Zapečena pata sa feta sirom i cherry paradajzom


bonjour_ba_lactalis_012
 

Sastojci (za 2 osobe):  
 

  • 150 g paste (penne, fusilli, farfalle...)
  • 1 pakovanje Somborske fete (275g)
  • 250–300 g cherry paradajza
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sušeni origano ili italijanski začini
  • Svježi bosiljak, menta, rukola (po želji)
     

bonjour_ba_lactalis_01

bonjour_ba_lactalis_02
 

Priprema:    

Zagrijte rernu na 200°C. Pripremite posudu za pečenje: U sredinu manjeg vatrostalnog posuđa stavite fetu u komadu. Oko nje rasporedite cherry paradajz. Dodajte bijeli luk, začine i prelijte sve s 2–3 kašike maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta dok feta ne omekša i cherry paradajz ne ispucaju i puste sok.


bonjour_ba_lactalis_03

bonjour_ba_lactalis_04


U međuvremenu skuhajte pastu po uputstvu na pakovanju.  Izvadite iz rerne, pa izgnječite fetu i paradajze u kremasti umak. Dodajte ocijeđenu pastu i po potrebi malo vode od kuhanja da povežete sos. Promiješajte, ukrasite svježim bosiljkom, rukolom i poslužite odmah.


bonjour_ba_lactalis_06

bonjour_ba_lactalis_08
 

Foto: Lactalis PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!