Ovo izletište u Sarajevu idealno je za višesatni bijeg od gradske vreve - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ovo izletište u Sarajevu idealno je za višesatni bijeg od gradske vreve

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
28.4.2024.

Oaza je za ljubitelje šetnje, rekreativce i one koji traže bijeg od užurbanog stila života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jeste li već posjetili Stojčevac na Ilidži? On predstavlja skriveni dragulj Sarajeva, oazu mira i ljepote koja mami posjetitelje svojom netaknutom prirodom. Ovdje se susreću ljubitelji prirode, rekreativci i istraživači, tražeći odmor i pronalazeći inspiraciju u ljepotama planine Igman. 

 Stojčevac je ime dobio po obližnjem izvoru Stojčevac koji se nalazi u podnožju planine Igman, a područje je bogato šumom bukve i jele.

 


Prirodne ljepote

Svo koji posjete Stojčevac kažu kako će se sigurno vratitit opet. Guste šume, čista voda i planinski zrak čine ovaj kraj idealnim za opuštanje i uživanje u prirodi. Šetnja stazama kroz šumu pruža jedinstven doživljaj susreta s netaknutom prirodom. Ova lokacija idealna je za izlet s prijateljima, a naročito ako su u grupi i djeca. Na sredini izletišta potočić formira jezerce koje je ujedno jedna od najvećih atrakcija ovog područja.


Foto: @van_ica
 

Šetnja planinskim stazama, vožnja biciklom, planinarenje i piknik u prirodi samo su neke od aktivnosti koje posjetitelji mogu uživati. Uz to, Stojčevac je popularno odredište za trčanje te je domaćin raznih sportskih događaja i manifestacija.


Foto: @van_icaOvo je jedna od onih lokacija čiju biološku raznolikost i prirodne resurse se moramo truditi očuvati kako bi i buduće generacije mogle uživati u njenim ljepotama.

* * *
Naslovna fotografija: @ynt_barbi

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno