TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 21.10.2024.
Arhitektica Jelena još jednom osvaja svojim inovativnim projektom.
Osnivačica arhitektonskog studija arhi.tekstura kreirala je idejno rješenje za stan u Banjaluci, s površinom od 40 m², koji je savršen dokaz da je i u malom prostoru moguće spojiti funkcionalnost, kreativnost i karakternost.
Ovo je stan koji predstavlja savršen spoj plavih i zelenih tonova koji dominiraju interijerom te unose vedrinu i svježinu u svaki kutak prostora.

Jedan od najupečatljivijih elemenata ovog stana je slika krave, koja daje projektu neobičan, ali iznimno šarmantan karakter. Ovaj detalj, koji je inspirirao i sam naziv projekta - "The Krava", simbolizira zaigranost i kreativnost, pozivajući stanare da se opuste i uživaju u jedinstvenom ambijentu.

Interijer je obogaćen toplim tonovima, gdje se ističe oker sofa koja unosi dodatnu dozu udobnosti. Ova pažljivo odabrana boja savršeno se uklapa u cjelokupni koncept, stvarajući ugodnu atmosferu. Također, plakat iz popularne serije "Prijatelji" dodaje dašak nostalgije i ležernosti, čineći prostor još privlačnijim.

U projektu su korišteni i elementi s urezanim rebrastim teksturama, koji unose dinamiku u interijer. Ovi detalji ne samo da dodaju vizualnu dubinu, već i pozivaju na dodir, stvarajući tako senzornu interakciju s prostorom.

Jelena je kroz ovaj projekt pokazala kako se funkcionalnost i estetika mogu skladno spojiti, stvarajući prostor koji ne samo da izgleda lijepo, već i ispunjava potrebe svojih stanara. Stan "The Krava" nije samo dom - on je mjesto gdje se kreativnost i udobnost susreću, nudeći inspiraciju svima koji ga posjete. Ovaj projekt dodatno potvrđuje talent i viziju arhitektice Jelene, koja kroz svoj rad uspijeva oživjeti svaku prostoriju, pretvarajući je u jedinstveni svijet pun boja, tekstura i priča.
Ovo nije prvi put da nas je Jelena osvojila interijerima koje kreira, a želite li vidjeti kako izgleda njena interpretacija profinjenog i luksuznog interijera, zavirite u još jedan stan u Banjaluci na linku ispod.
* * *
Foto: @arhi.tekstura
TEKST: Ada Ćeremida
Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.
Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.
Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.
Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe.
Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.
Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.
Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma
Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“.
Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.
Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
1–2 narandže
1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica
2–3 štapića cimeta
2–3 zvjezdasta anisa
1 kašika cijelih klinčića
1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra
voda
Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.
Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.
Mali trik da miris traje duže
Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.
A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.
Za sve koji su dio ovog rituala
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.
A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.
Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!