Gdje u Sarajevu možete otići na solo date? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Gdje u Sarajevu možete otići na solo date?

Tekst:

Nevena Divčić

LJUBAV & BRAK
24.12.2023.

Kada nemamo s kim na date, izvedemo sebe. Ili nije baš to - to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kada na Google ukucate solo date pojavit će se kratko objašnjenje koje je kao mali virtuelni zagrljaj svima koji nisu sigurni jesu li spremni za ovu vrstu aktivnosti

Doslovni prevod glasi ovako: "Solo spoj je namjerna aktivnost koju obavljate sami. Ključna riječ: namjerno. Možda će vam u početku biti malo nezgodno (posebno ako niste navikli da stvari radite sami), ali to je odličan način da izađete iz svoje zone udobnosti i odredite prioritet u odnosu sa sobom." 

 U potpunosti razumijemo da je ovo aktivnost koja pri prvoj pomisli ne izaziva samo pozitivne emocije, već možda potpuno suprotno tome, osjećaj nelagode ili anksioznost. U skladu s tim, važno je da imate na umu da je važno da uživate u vlastitom tempu koji postavljate kroz život te da činjenica da je nešto odlično svima ili većini, apsolutno ne znači da morate pokušati i da je 100% dobar izbor aktivnosti za vas.

 No! Ako već neko vrijeme imate želju izaći iz svoje zone komfora i zaputiti se na jedan solo date, ali ne znate odakle krenuti i kako isplanirati isti, donosimo vam nekoliko prijedloga. Iako je fokus na aktivnostima u kojim možete uživati u Sarajevu, iste su primjenjive i prilagodljive za većinu drugih gradova.

Krenut ćemo with baby steps. Okej? Zamislite ovo kao da vas držimo za ruku i vodimo kroz lokacije koje su u jednom trenutku isto tako istražene od strane osoba kojim nije bilo prijatno otići na solo date


Zemaljski muzej

Zemaljski muzej BiH jedno je od najmirnijih mjesta koja možete izabrati ako ste se odlučili prvi put sami izvesti sebe na date i uživati u aktivnostima bez sagovornika. Provjereno - ono što ćete tu zateći su grupe učenika osnovnih škola (u periodu između raspusta), nekoliko parova i možda još nekoliko osoba koje su također na solo dateu.

 Prednost odabira muzeja za solo date je ista kao i kada je riječ o većini narednih prijedloga, a to je činjenica da sami možete odrediti svoj tok kretanja/obilaska i koliko dugo ćete se zadržati na nekom mjestu. Možda 5 minuta ili 5 sekundi? Nikome neće smetati.


Umjetnička galerija BiH

Također aktivnost u kojoj ćete cijeniti tišinu i činjenicu da sami određujete koliko vremena želite provesti ispred nekog umjetničkog djela. U zavisnosti od toga u kojem periodu dana ili sedmice posjećujete ovu ili neku drugu galeriju ovisit će i to kakva atmosfera vlada ovim prostorom.

 Za prvi, solo, date svakako predlažemo da birate jutra, odvojite sat ili dva od svog godišnjeg odmora ili subote ujutro. Ako imate sreću za vrijeme jedne os svojih šetnji u Galeriji ćete zateći i pedagoga koji najmlađe zaljubljenike u umjetnost upoznaje s istom i pomaže im kreirati kritički stav.


Bečka kafana

Ako ste svoj solo date ipak zamislili uz neki ručak, kafu ili želite produžiti na isti nakon posjete nekoj od prethodnih lokacija, onda imamo pravo mjesto za vas. Koliko god da romantiziramo tu ideju i činjenicu da ljudi bez problema donosu svoj laptop i počnu raditi u prepunom kafiću, shvatamo da je nekome ogroman izazov i pomisao na to da potpuno sami ušetate u neki lokal.

Bečka kafana, mjesto brojnih romantičnih vjenčanja, svojom veličinom i oblikom savršeno odgovara prevazilaženju ovog izazova. Zbog čega? 

Zbog zavučenosti većih dijelova stolova i činjenice da je podijeljena barom na nekoliko različitih dijelova u svakom trenutku zaklonjeni ste od barem nekoliko pogleda. Ovo je mjesto dama koje decenijama dolaze na kafu s prijateljicama u istom terminu, mjesto šešira, rukavica, pažljivo spuštenog cappuccina i šoljice za čaj. Mjesto na kojem, možete biti sigurni, ni u jednom trenutku ničiji pogled neće učiniti da vam bude neprijatno

 Pritom, ako niste sigurni jeste li spremni provesti više od nekoliko minuta sami za stolom, knjiga će biti odličan "sagovornik", a osim toga već ranije možete isplanirati vrijeme i dogovoriti se s prijateljicom da vam se tu pridruži sat vremena kasnije.


Knjižara

Bilo koja. No, u ovom slučaju predlažemo da birate malo prometnije i prostranije knjižare. Ako ste zaljubljenik u knjige onda je ovo aktivnost u kojoj ćete posebno moći uživati sami, a vrijeme će proletjeti treptajem oka.

 Kino

Došli smo do lokacije koja je za one malo odvažnije ili sve koji su spremni probiti led odlaska na solo date prometnim mjestom s kojeg ne možete pobjeći tako lako.

Za početak, budite sigurni da idete gledati film koji vas zaista zanima i koji biste i doma voljeli odgledati sami. Unaprijed pogledajte online ponudu i rezervišite karte. Na ovaj način možete odabrati mjesto na kojem će vam biti najprijatnije. Ako smatrate da se nećete osjećati ugodno sjedeći potpuno sami u središnjem dijelu kino sale, onda predlažemo da sebe nagradite dejtom u VIP loži i skriveni od svih pogleda.

* * *
Naslovna fotografija: Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno