TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.5.2018.
Vaše jutro biste uvijek trebali započeti s zdravim doručkom - on će vam dati energiju za sve obveze koje će se naći na vašem rasporedu još od ranih sati. A uz zdravi doručak, osjećat ćete manju grižnju savjeti ukoliko se na pauzi za ručak nagradite i ukusnom čokoladicom.
A kako biste jutro započeli na najukusniji način i dobili potrebni boost za sve aktivnosti kroz dan, sve više nutricionista upućuje na blagodati ukusnih salata koje sadrže namirnice koje nose brojne prednosti za organizam. Receptura je jednostavna – jaja, omiljeno voće, zeleno sezonsko povrće te dodaci za salatu poput orašastog voća ili slanutka. Ove salate idealne su za zaposlena jutra, budući da dio sastojaka možete već pripremiti večer prije, sjajno su osvježenje u toplim ljetnim jutrima i omogućuju vam unos potrebnih vlakana, proteina i zdravih šećera od ranog jutra. Kada govorimo o korisnim namirnicama za ovaj tip doručka, među njima su jogurt, rotkvice, krastavac, dinje, slanutak, sezam, riža, blitva, citrusi, avokado, jaja, breskve…
Online možete pronaći sjajne recepte za pripremu ovakvih salata, a recept u nastavku poslužit će vam kao sjajan uvod u novi način pripreme doručka.
Sastojci:
2 šalice rikule
Zelena salata
2 zdjele rajčica
½ avokada
tanko rezane rotkvice
1 jaje
feta sir
Klice
Priprema:
Pomiješajte očišćenu i narezanu rikolu, salatu, avokado i rotkvicu. Popržite jaje, te dodajte u salatu. Začinite s malo octa, maslinovim uljem te na vrhu pospite klicama i feta sirom. Poslužite uz kruh ili popularne 'crutons' koje ste pripremili dan prije.
Foto: sproutedkitchen.com
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!