Krivudava bh. rijeka specifičnog izgleda i zanimljive povijesti zaslužuje mjesto na vašoj #mustsee listi ovog ljeta - BO...

Krivudava bh. rijeka specifičnog izgleda i zanimljive povijesti zaslužuje mjesto na vašoj #mustsee listi ovog ljeta

PUTOVANJA
15.6.2021.

Sigurno ste čuli za najkrivudaviju rijeku u Bosni i Hercegovini, a po nekima i u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o rijeci Šujici koja se nalazi na jugozapadu zemlje, a protiče Duvanjskim i Šujičkim poljem. Duga je 48,5 kilometara i po svom je karakteru ponornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom da se u narodu rep raka još naziva i „šuja“, smatra se da je ova rijeka po tome i dobila svoje ime, jer je njena čista voda bogata upravo riječnim rakovima, ali i pastrmkom i lipljenom.  

Rijeka Šujica dolazi kroz podzemlje iz Kupresa, izvire u Šujici, a ponire u Kovačima. Izvori su joj Veliki i Mali Stržanj. Ponovno izvire u Prisoju i puni Buško blato. Mali pritok Drina teče samo kišni dio godine.

Ovdje se spajaju putevi prema Livnu, Kupresu i Tomislavgradu, a preko ove najkrivudavije rijeke u obliku luka pruža se Galečki most za koji se smatra da je izgrađen prije 2.000 godina.

Upravo je zbog svog krivudavog toka rijeka Šujica privlačna brojnim turistima koji ju dolaze fotografirati, ali i kako bi uživati u pogledu na njen specifični izgled.

***

Naslovna fotografija: @aronijaopgkovacevic 
Tekst: Ana Bošnjak 

PUTOVANJA , 15.6.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Foto by:

@aronijaopgkovacevic

Podijeli:

Posljednje objavljeno