Kraljevski grad u blizini Vareša sa šumovitim puteljcima mjesto je koje vrijedi posjetiti već danas - Bonjour.ba - bh.li...

Kraljevski grad u blizini Vareša sa šumovitim puteljcima mjesto je koje vrijedi posjetiti već danas

PUTOVANJA
2.5.2021.

Kada krenemo istraživati zanimljive destinacije unutar Bosne i Hercegovine, uvjerimo se da ih je doista u izoblju i sve su podjednako privlačne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih je svakako i srednjovjekovni, kraljevski grad Bobovac, smješten u brdima središnje Bosne na području gdje graniče općine Vareš i Kakanj. Upravo ovo mjesto bogato je povijesnim i prirodnim znamenitostima koje svakako vrijedi posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrđava Bobovac nekada je bila sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, a ime kraljice Katarine ovdje se i danas često i rado spominje. Od tog utvrđenog, srednjovjekovnog grada danas su vidljivi samo ostatci ruševina koje turisti rado istražuju.

Svi koji su boravili na Bobovcu potvrditi će da je riječ o jednom od ljepših mjesta u BiH, sa očaravajućim krajolikom, šumovitim brdima, puteljcima i prirodom idealnom za izlet i razgledavanje.

Smješten na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica, jugozapadno od Vareša, Bobovac se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1349. godine. Sastojao se od gornjeg grada sa četvrtastom kulom čiji su ostatci i danas tu, te donjeg grada od čega se danas mogu vidjeti dvorište i bunar.

Znatiželju posjetitelja posebno budi legenda o skrivenom blagu kraljice Katarine koja kaže da ga je prilikom bijega iz Bobovca bacila u bunar gdje je ostalo izgubljeno. Bunar se nalazi nedaleko od mauzoleja.

Ukoliko detaljnije želite doznati o povijesnim činjenicama ovog kraja, informacije svakako možete potražiti u franjevačkom samostanu koji krije značajne pojedinosti Bobovca i Kraljeve Sutjeske, kao i bogatu biblioteku i muzej.

***

Naslovna fotografija: @putovaobih
Tekst: Ana Bošnjak 

PUTOVANJA , 2.5.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Foto by:

@putovaobih

Podijeli:

Posljednje objavljeno