TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 17.8.2020.
Ako ste među onima koji još uvijek nisu ništa isplanirali ili nemate destinaciju za odmor, u nastavku vam donosimo ideju za ugodno opuštanje ili jednodnevni izlet koji je od Sarajeva i Mostara udaljen oko sat vremena vožnje.
Sigurno ste barem jednom, putujući južnije, prošli ovim putem i ugledali njegove najljepše atrakcije – Jablaničko i Grabovičko jezero.
Foto: @bihy
Foto: @balkantour
Ova slikovita panorama Grabovičkog jezera nastala je igrom zelenila vegetacije i jezera te svakodnevno privlači posjetitelje. Vožnja splavovima ili kajacima na ovom jezeru pruža vam jedne od najljepših pogleda na planine Čvrsnicu i Prenj. Također, oaza mira i popularno odredište za odmor mještana, turista i prolaznika na putu od Konjica do Mostara, Jablaničko jezero, prostire se na 13 km² i iako je ovo jezero vještački napravljeno, divno se stapa sa okolnom prirodom i nudi prekrasan pogled.
Foto: @ilialexanderson
Foto: @barba_imal_ribe
Foto: @travelbih
Foto: @mers3d
Brojne uvale i plaže čine ova jezera idealnim mjestima za izlete i sportske aktivnosti poput skokova u vodu, cjelodnevno kupanje, vožnje kanuom, čamcem ili splavarenja.
Foto: @mk.etminan
Foto: @fizzyzombie
Foto: @tkgaspic.photo
Po glatkoj i bistroj površini jezera oslikavaju se vrhovi Prenja, ljudi plivaju, pecaju, veslaju i opuštaju tijekom cijelog dana i upravo ovaj sunčani kadar je razlog da se već sljedeći vikend zaputite u avanturu istraživanja ovog lijepog krajolika za kojeg smo sigurni da će vas jednostavno očarati i da ćete sigurno poželjeti ponovno ga posjetiti.
Foto: @malediviana
Foto: @doncadron
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:
Zobena kaša je zdrav, brz i ukusan obrok, ali mnogi ljudi se suočavaju s problemom njezine teksture. Ovaj blendirani recept za zobenu kašu daje joj kremastu, glatku teksturu koja oduševljava.
Ovaj jednostavan trik donosi potpuno novu dimenziju vašoj jutarnjoj rutini. Uživat ćete u savršenoj, kremastoj zobnoj kaši koja će vas oduševiti, za samo 10 minuta. Otkrijte kako brzo možete pripremiti ovaj ukusan doručak sa receptom koji je pun energije.
Foto: @foodforarixx
Sastojci:
Foto: @oatsndrip
Priprema:
Prvo, u srednje velikoj šerpi, zagrijte mlijeko do ključanja, a zatim dodajte zobene pahuljice i prstohvat soli. Smanjite temperaturu i kuhajte 5-7 minuta, povremeno mješajući, dok pahuljice ne postanu mekane i tečnost se upije. Kada se skuhaju, sklonite ih sa vatre i ostavite da se malo ohlade, a zatim ih prebacite u blender. Dodajte med ili javorov sirup i vanilu. Blendajte na visokom nivou 30 sekundi do 1 minut, dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Na kraju, prelijte kašu u činiju i dodajte svoje omiljene toppings.
Foto: @georginaburgess_
Uživajte u savršeno glatkoj, kremastoj zobenoj kaši. Savršen je način da uživate u prednostima kaše bez teksture koja vam možda nije omiljena.
***
Naslovna fotografija: @josefinevogt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!