Pogledajte zašto je Bobijaško oko kod Sanskog Mosta jedno od najljepših prirodnih fenomena koje po legendama čuvaju vile...

Pogledajte zašto je Bobijaško oko kod Sanskog Mosta jedno od najljepših prirodnih fenomena koje po legendama čuvaju vile

PUTOVANJA
27.10.2020.

Za današnju preporuku vikend destinacije odlučili smo predstaviti kraški fenomen bajkovito Bobijaško oko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sa razlogom smo iskoristili epitet „bajkovito“ jer u podnožju planine Grmeč, ispod planine Bobija, nalazi se ovaj prirodni kraški fenomen, koji ne samo da je mjesto od kojeg zastaje dah zbog prirodne ljepote, već je poslužio kao inspiracija za mnoge priče i legende. Točnije, jedna od legendi kaže da se vile i vilenjaci svaku večer okupljanju i igraju svoje kolo na ovom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝙻𝚎𝚓𝚕𝚊🇧🇦 (@rahatlook_) on

Foto: @svjetlopis

Ova neobična prirodna pojava nalazi se na 20-ak kilometara od Sanskog Mosta, tačnije kad od Sanskog Mosta krenete prema mjestu Lušci Palanka. Zanimljivo je da kada nema padavina, voda u jezeru je na najnižem nivou i otkriva jedna od najljepših prizora prirode i stijena, a dok za vrijeme većih padavina ova jama se ispuni vodom i iz nje teče rijeka Jezernica.

Foto: @putujuca_sovica

O čistoći i ljepoti vode govori i prisustvo čovječije ribice, endemskog vodozemca sa najdužim životnim vijekom, a koja opstaje samo u potpuno čistim vodama. Okolina je ispunjena prirodom i zelenilom, a okolno kamenje može biti veoma klizavo, pa budite oprezni ako se uputite u istraživanje ove avanture.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by putovaoBiH (@putovaobih) on

Foto: @grga.mirkovic

Ne sumnjamo da su vas ove fotografije oduševile i da već sljedeći vikend planirate posjetiti ovo magično mjesto. Radujemo se novim #DoYouBONJOUR fotografijama sa ove lokacije.

Naslovna fotografija: @whitepearltravel

Tekst: Ilda Lihić-Isović 

PUTOVANJA , 27.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Foto by:

@whitepearltravel

Podijeli:

Posljednje objavljeno