Saznajemo kome će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva na 29. Sarajevo Film Festivalu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Saznajemo kome će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva na 29. Sarajevo Film Festivalu

Tekst:

Bonjour.ba/PR

FILMOVI & SERIJE
16.5.2023.

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, redatelju i piscu Marku Cousinsu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo neće biti njegov prvi susret s gradom – njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vrijeme opsade grada, sredinom 90-ih. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. To je kino bilo kolijevka Sarajevo Film Festivala.
 

Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, po prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem, da djelujem u solidarnosti. Još uvijek mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan", rekao je Mark Cousins.
 

Mark Cousins je škotsko-irski redatelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova. Na početku svoje karijere snimao je TV dokumentarce o djetinjstvu, neonacizmu i Mihailu Gorbačovu. Njegova prva knjiga bila je ''Imagining Reality: The Faber Book of Documentary'' (koju je Times Literary Supplement nazvao "neophodnom"). Cousinsov prvi dugometražni dokumentarac, THE FIRST MOVIE, koji govori o djeci u Iračkom Kurdistanu, osvojio je nagradu Prix Italia. Film je inspirisan odrastanjem tokom nemira u Sjevernoj Irskoj i njegovim strastvenim zanimanjem za ulogu koju film može imati u životima djece.


Njegova dva novija filma su THE STORMS OF JEREMY THOMAS, o legendarnom filmskom producentu – premijerno prikazan u Cannesu 2021. godine i dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac u španjolskom Dias De Cineu, i THE STORY OF LOOKING, u kojem filtrira povijest gledanja kroz vlastitu operaciju oka. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Sevilli. Prošle je godine snimio filmove MY NAME IS ALFRED HITCHCOCK i THE MARCH ON ROME, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, osvojio nagradu publike za najbolji međunarodni dokumentarac u Brazilu i nominiran za nagradu Europske filmske akademije.

 
U kontekstu uručenja priznanja Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu, u sklopu programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija njegovog filma MARCH ON ROME. 
 

29. Sarajevo Film Festival će biti održan od 11. do 18.8.2023. godine.

* * * 
Foto: Sarajevo Film Festival PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno