TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 18.9.2023.
Ako vas zanima najbolja pizzeria u Mostaru, osvojit će vas činjenica da ovaj grad krije sjajnu ponudu.
Od tradicionalnih napuljskih pizza, preko netradicionalnih dodataka, pa sve do eksperimentiranja s tijestom, izbor pizzeria u Mostaru ponudit će nešto za svakoga.

Foto: Unsplash
Preporuka pizzeria nije poredana po nekom posebnom redoslijedu, a nakon kušanja njihovih pizza, sigurni smo da ćete naći brzo svog favorita.
Peperino
Kad želite osjetiti Italiju van Italije, tada možete posjetiti Peperino. Jedna od omiljenih mostarskih adresa za pizzu svakako je ovaj restoran koji se može pohvaliti kao prva pizzeria u Mostaru s napoletana pizzom.
Po uzoru na onu u kojoj je uživala i sama Julia Roberts u filmu Jedi moli voli, ovo mjesto nudi i druge sjajne okuse. Kad je u pitanju njihov pizzeria meni, možete naći osnovne: Margarita i Capricciosa, ali i pizzu Spicy, Vegeteriana, Prossciuto Crudo… Kako su istaknuli na svom profilu na Google-u, imaju i opciju pizza dostave.
Porto Pizza
Kad biste čitali komentare ispod njihovih objava na društvenim mrežama vrlo brzo biste pročitali da je ovdje najbolja pizza u gradu. To ćemo dopustiti vama da ustanovite, a sjajno je to da ovaj restoran nudi nekoliko veličina pizze: mini, mala, velika i jumbo pizza.
Na ovom pizzeria meniju naći ćete pizzu s tunom i pršutom, a za sve ljubitelje paprenih jela, tu je pizza Piccante. Pored toga, postoji i pizza dostava za sve vas koji u ukusnoj pizzi volite uživati i kod kuće.
Pizzeria Gusar
Ova pizzeria u Mostaru moglo bi biti ono mjesto kojem se stalno vraćate. Neke od njihovih najpopularnijih pizza svakako su klasici: Margarita i Capricciosa, kao i pizza Gusar i Quattro Formaggi.
Zanimljivo je da ovo pizzeria otvorena još od 90-tih, a 2010. dobila je svoje novo izdanje. S više od 20 pizza vrsta, ali i uz ostatak menija, brzo ćete pronaći nešto za sebe. Odlično je to što imaju pizza dostavu, a imaju i terasu na kojoj možete uživati u toplim mostarskim danima.
Primavera
Ako ste u posjeti Mostaru i želite napraviti pauzu na jednom mjestu, to može biti i Primavera. Njihov meni krije zanimljivu ponudu, uključujući pizzu. Sjajno je što ova pizzeria u Mostaru također ima četiri veličine pizza: pizzeta, srednja, velika i jumbo. Samim time, s obzirom na to koliko ste gladni i koliko vas ima u društvu, možete naći porciju koja vam najbolje odgovara.
Na meniju uz klasike imate i Primavera special pizzu, kao i Slavonku za ljubitelje intenzivnih aroma. Možete odabrati i dodatke kao što su masline, feferoni ili gljive.
Galiano
Velika terasa s dječjim igralištem brzo će privući sve obitelji, a ukusne pizze učinit će da se ovom mjestu poželite vratiti. Na svom meniju ova pizzeria u Mostaru krije sjajne okuse među kojima će svatko pronaći nešto za sebe.
Od pizze s piletinom i gorgonzolom pa sve do pizze s ananasom, raznolikost pizza će oduševiti i najizbirljivije. Imaju i svoju pizza dostavu.
Urban Forest
Ovaj cafe i pizzeria u Mostaru krije unutrašnji lijep ambijent, ali i standardni pizza meni koji će biti savršen za vašu ekipu. Od Margarite i Capricciose pa sve do Mexicane (s kukuruzom, kulenom i feferonima), računajte na nešto drugačiju ponudu.
Kako su istaknuli online, možete i naručiti pizza dostavu, a svi koji vole popiti i kavu nakon jela, to mogu napraviti u njihovom cafeu na adresi Zalik 12.
Marinero
Bilo da ste na pauzi na poslu ili posjećujete Mostar na jedan dan, Marinero se također može naći na vašoj listi mjesta za ručak. Sa svojom natkrivenom vanjskom terasom bit će savršeno mjesto za jelo tijekom toplog mostarskog dana.
Megi
Sa svojim tradicionalnijim uređenjem, gotovo se možete zamisliti da se nalazite u tratoriji u Toskani. Stolnjaci s kockastim dezenom, kao i uređenje koje podrazumijeva mnoštvo drveta savršen je ambijent za uživanje u pizzi.
Ovaj restoran u Mostaru na svom meniju nudi i pizze, kao što su Margarita i ostali klasici, ali i neke nove zanimljive kombinacije. Tako ćete naći Nordica pizzu s lososom ili pizzu s plodovima mora.
***
Naslovna fotografija: Unsplash
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!