TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 18.9.2023.
Ako vas zanima najbolja pizzeria u Mostaru, osvojit će vas činjenica da ovaj grad krije sjajnu ponudu.
Od tradicionalnih napuljskih pizza, preko netradicionalnih dodataka, pa sve do eksperimentiranja s tijestom, izbor pizzeria u Mostaru ponudit će nešto za svakoga.

Foto: Unsplash
Preporuka pizzeria nije poredana po nekom posebnom redoslijedu, a nakon kušanja njihovih pizza, sigurni smo da ćete naći brzo svog favorita.
Peperino
Kad želite osjetiti Italiju van Italije, tada možete posjetiti Peperino. Jedna od omiljenih mostarskih adresa za pizzu svakako je ovaj restoran koji se može pohvaliti kao prva pizzeria u Mostaru s napoletana pizzom.
Po uzoru na onu u kojoj je uživala i sama Julia Roberts u filmu Jedi moli voli, ovo mjesto nudi i druge sjajne okuse. Kad je u pitanju njihov pizzeria meni, možete naći osnovne: Margarita i Capricciosa, ali i pizzu Spicy, Vegeteriana, Prossciuto Crudo… Kako su istaknuli na svom profilu na Google-u, imaju i opciju pizza dostave.
Porto Pizza
Kad biste čitali komentare ispod njihovih objava na društvenim mrežama vrlo brzo biste pročitali da je ovdje najbolja pizza u gradu. To ćemo dopustiti vama da ustanovite, a sjajno je to da ovaj restoran nudi nekoliko veličina pizze: mini, mala, velika i jumbo pizza.
Na ovom pizzeria meniju naći ćete pizzu s tunom i pršutom, a za sve ljubitelje paprenih jela, tu je pizza Piccante. Pored toga, postoji i pizza dostava za sve vas koji u ukusnoj pizzi volite uživati i kod kuće.
Pizzeria Gusar
Ova pizzeria u Mostaru moglo bi biti ono mjesto kojem se stalno vraćate. Neke od njihovih najpopularnijih pizza svakako su klasici: Margarita i Capricciosa, kao i pizza Gusar i Quattro Formaggi.
Zanimljivo je da ovo pizzeria otvorena još od 90-tih, a 2010. dobila je svoje novo izdanje. S više od 20 pizza vrsta, ali i uz ostatak menija, brzo ćete pronaći nešto za sebe. Odlično je to što imaju pizza dostavu, a imaju i terasu na kojoj možete uživati u toplim mostarskim danima.
Primavera
Ako ste u posjeti Mostaru i želite napraviti pauzu na jednom mjestu, to može biti i Primavera. Njihov meni krije zanimljivu ponudu, uključujući pizzu. Sjajno je što ova pizzeria u Mostaru također ima četiri veličine pizza: pizzeta, srednja, velika i jumbo. Samim time, s obzirom na to koliko ste gladni i koliko vas ima u društvu, možete naći porciju koja vam najbolje odgovara.
Na meniju uz klasike imate i Primavera special pizzu, kao i Slavonku za ljubitelje intenzivnih aroma. Možete odabrati i dodatke kao što su masline, feferoni ili gljive.
Galiano
Velika terasa s dječjim igralištem brzo će privući sve obitelji, a ukusne pizze učinit će da se ovom mjestu poželite vratiti. Na svom meniju ova pizzeria u Mostaru krije sjajne okuse među kojima će svatko pronaći nešto za sebe.
Od pizze s piletinom i gorgonzolom pa sve do pizze s ananasom, raznolikost pizza će oduševiti i najizbirljivije. Imaju i svoju pizza dostavu.
Urban Forest
Ovaj cafe i pizzeria u Mostaru krije unutrašnji lijep ambijent, ali i standardni pizza meni koji će biti savršen za vašu ekipu. Od Margarite i Capricciose pa sve do Mexicane (s kukuruzom, kulenom i feferonima), računajte na nešto drugačiju ponudu.
Kako su istaknuli online, možete i naručiti pizza dostavu, a svi koji vole popiti i kavu nakon jela, to mogu napraviti u njihovom cafeu na adresi Zalik 12.
Marinero
Bilo da ste na pauzi na poslu ili posjećujete Mostar na jedan dan, Marinero se također može naći na vašoj listi mjesta za ručak. Sa svojom natkrivenom vanjskom terasom bit će savršeno mjesto za jelo tijekom toplog mostarskog dana.
Megi
Sa svojim tradicionalnijim uređenjem, gotovo se možete zamisliti da se nalazite u tratoriji u Toskani. Stolnjaci s kockastim dezenom, kao i uređenje koje podrazumijeva mnoštvo drveta savršen je ambijent za uživanje u pizzi.
Ovaj restoran u Mostaru na svom meniju nudi i pizze, kao što su Margarita i ostali klasici, ali i neke nove zanimljive kombinacije. Tako ćete naći Nordica pizzu s lososom ili pizzu s plodovima mora.
***
Naslovna fotografija: Unsplash
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!