TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 15.2.2023.
Predah od kuhanja ponekad dođe kao dobra prilika da istražimo nešto restoransku ponudu u gradovima unutar granica Bosne i Hercegovine.
Bez obzira na to volite li provoditi vrijeme kreiranju jedinstvenih jela u kuhinji ili pak kulinarstvo nije vaša jača strana – katkad volimo uživati u zalogajima nešto drugačijih jela. Tako smo ovih dana zalutali ulicama grada Mostara kako bismo izdvojili pet jela za pet radnih dana.
Na našem jelovniku našla su se jela iz japanske kuhinje, ona tradicionalne recepture kao i ukusne mediteranske delicije. Stoga, ako ovih dana razmišljate što ručati u nastavku donosimo par zanimljivih ideja.
Ponedjeljak
Naš gourmet tjedan započet ćemo na adresi Bleiburških žrtava 23 gdje je smješten Gastro Pub Gonzales. Uz raznoliku ponudu brze hrane poput burgera i prepoznatljivih talijanskih slanih poslastica, jelovnik ovog restorana krije i zanimljiva mesna jela. Naš odabir ovog puta je steak s povrćem i pomfritom.
Utorak
Del Rio je dojmljivi restoran smješten u srcu grada Mostara, točnije na adresi Kardinala Stepinca 12. Uređen je u rustikalnom stilu, a posjetiteljima nudi šaroliku ponudu mediteranskih jela s modernim prizvukom. Ovog puta išli smo na sigurno i za naš ručak odabrali lignje s povrćem za lagani i ukusan ručak.
Srijeda
Urbani restoran Taboo, mjesto je za ljubitelje moderne kuhinje s mediteranskim prizvukom. Tako na jelovniku restorana Taboo možete pronaći neka klasična jela poput bifteka, ali i specijalitete japanske kuhinje. Za predah od tradicionalne kuhinje i klasičnih jela ovog puta na našem meniju našao se ukusan sake roll sushi gdje glavnu riječ vodi svježi losos.
Četvrtak
Restoran Megi nalazi se na mostarskoj Aveniji točnije na adresi Kralja Tomislava 29, a prepoznatljiv je po ponudi talijanskih tradicionalnih slanih kao i slatkih jela. S obzirom na to da smo kroz ovaj tjedan pokušali izabrati što raznovrsnija jela za naš ručak, odabrali smo ukusne lazanje i naše nepce razveselili okusima Italije.
Petak
S obzirom na to da je petak dan kada smo mislima već ušli u vikend, poželjeli smo na trenutak otići van centra grada i zaviriti u Emporia Wine Dine Hotel, lokaciju s bogatom kartom vinskih etiketa i jelovnikom moderne kuhinje. Za kraj radnog tjedna izabrali smo tartar od tune uz koji smo nepce razveselili osvježavajućim i neodoljivim okusima.
* * *
Naslovna fotografija:@laziceva991
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!