TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 15.2.2023.

Predah od kuhanja ponekad dođe kao dobra prilika da istražimo nešto restoransku ponudu u gradovima unutar granica Bosne i Hercegovine.


Bez obzira na to volite li provoditi vrijeme kreiranju jedinstvenih jela u kuhinji ili pak kulinarstvo nije vaša jača strana – katkad volimo uživati u zalogajima nešto drugačijih jela. Tako smo ovih dana zalutali ulicama grada Mostara kako bismo izdvojili pet jela za pet radnih dana.

Na našem jelovniku našla su se jela iz japanske kuhinje, ona tradicionalne recepture kao i ukusne mediteranske delicije. Stoga, ako ovih dana razmišljate što ručati u nastavku donosimo par zanimljivih ideja.


Ponedjeljak

Naš gourmet tjedan započet ćemo na adresi Bleiburških žrtava 23 gdje je smješten Gastro Pub Gonzales. Uz raznoliku ponudu brze hrane poput burgera i prepoznatljivih talijanskih slanih poslastica, jelovnik ovog restorana krije i zanimljiva mesna jela. Naš odabir ovog puta je steak s povrćem i pomfritom.

 



Utorak

Del Rio je dojmljivi restoran smješten u srcu grada Mostara, točnije na adresi Kardinala Stepinca 12. Uređen je u rustikalnom stilu, a posjetiteljima nudi šaroliku ponudu mediteranskih jela s modernim prizvukom. Ovog puta išli smo na sigurno i za naš ručak odabrali lignje s povrćem za lagani i ukusan ručak.

 



Srijeda

Urbani restoran Taboo, mjesto je za ljubitelje moderne kuhinje s mediteranskim prizvukom. Tako na jelovniku restorana Taboo možete pronaći neka klasična jela poput bifteka, ali i specijalitete japanske kuhinje. Za predah od tradicionalne kuhinje i klasičnih jela ovog puta na našem meniju našao se ukusan sake roll sushi gdje glavnu riječ vodi svježi losos.

 



Četvrtak

Restoran Megi nalazi se na mostarskoj Aveniji točnije na adresi Kralja Tomislava 29, a prepoznatljiv je po ponudi talijanskih tradicionalnih slanih kao i slatkih jela. S obzirom na to da smo kroz ovaj tjedan pokušali izabrati što raznovrsnija jela za naš ručak, odabrali smo ukusne lazanje i naše nepce razveselili okusima Italije.

 



Petak

S obzirom na to da je petak dan kada smo mislima već ušli u vikend, poželjeli smo na trenutak otići van centra grada i zaviriti u Emporia Wine Dine Hotel, lokaciju s bogatom kartom vinskih etiketa i jelovnikom moderne kuhinje. Za kraj radnog tjedna izabrali smo tartar od tune uz koji smo nepce razveselili osvježavajućim i neodoljivim okusima.

 

* * *
Naslovna fotografija:@laziceva991


Bonjour

Od prozorske daske do tanjira: savjeti za održavanje i upotrebu ruzmarina

TEKST: Adelisa Mašić

Od prozorske daske do tanjira: savjeti za održavanje i upotrebu ruzmarina Od prozorske daske do tanjira: savjeti za održavanje i upotrebu ruzmarina

Ruzmarin je jedan od onih začina koji na prvi miris priziva Mediteran: sunce, more i svježe pečenu ribu.

Osim što će oplemeniti vašu kuhinju, ova zimzelena biljka može biti i dekorativan detalj na prozorskoj dasci ili balkonu. Njegovo uzgajanje je iznenađujuće jednostavno, ali traži nekoliko pravila kojih se vrijedi pridržavati.

 



Najviše voli jaku sunčevu svjetlost, pa mu osigurajte barem šest sati direktnog sunca dnevno. Ako ga uzgajate u stanu, najbolje je mjesto prozor okrenut prema jugu, istoku ili zapadu. Tlo treba biti dobro drenirano i blago suho, a zalijevanje umjereno. Dobra cirkulacija zraka pomoći će mu da ostane zdrav i mirisan tokom cijele godine.

 



Njegova upotreba u kuhinji je gotovo beskrajna. Savršen je dodatak pečenoj ribi, piletini i janjetini, a krompir iz rerne s nekoliko listića ruzmarina postaje prava mala gurmanska poslastica. 

 



Svježi ili sušeni ruzmarin obogatit će okus domaćeg hljeba ili focaccie, a marinirano povrće poput tikvica i patlidžana dobit će novu dimenziju okusa. 

 



Možete ga dodati i u tople napitke: grančica u čaju od limuna i meda pružit će aromu koja grije i osvježava istovremeno.

 



Ako želite uživati u svježem ruzmarinu tokom cijele godine, krajem ljeta ga orežite, a grančice osušite ili zamrznite

 



Osim u kuhinji, poslužit će i kao prirodni osvježivač zraka, a njegov miris prizvat će u vaš dom dašak mora i ljeta čak i u hladnim mjesecima.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @leviti_estates


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!