TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 11.5.2023.
Foodie vodiči uvijek ukradu posebnu pažnju naših čitatelja, stoga smo ovih dana odlučili poslušati upravo vas i kreirati listu restorana u Mostaru koja volite posjećivati.
Nakon što smo početkom godine podijelili listu 5 restorana za 5 radnih dana veliki broj naših čitatelja javio nam se sa zanimljivim prijedlozima koje jednostavno nismo mogli zadržati za sebe. S obzirom da smo i sami gurmani i da volimo provoditi vrijeme uz kvalitetan obrok odlučili smo na našem Instagram profilu kreirati anketu gdje ste nam mogli preporučiti vaše omiljene foodie lokacije u gradu Mostaru, a u nastavku donosimo vaše odgovore.
Del Rio
Restoran koji ste više puta spomenuli u našoj anketi je upravo Del Rio koji je smješten na adresi Kardinala Stepinca 12. Del Rio krije raznoliku ponudu jela, a posjetitelji najviše hvale riblji menu.
Megi
Prepoznatljivi talijanski restoran koji se nalazi na Aveniji nudi veoma zanimljiv izbor tradicionalnih mediteranskih jela. Restoran Megi već duži niz godina jedan je od omiljenih restorana na mostarskoj gourmet sceni, a veliki broj posjetitelja preporučuje njihove lazanje.
Hotel Emporia - Carski vinogradi
Hercegovačka Toskana o kojoj smo vam i ranije pisali posjetiteljima nudi moderna jela koja će vrlo brzo ukrasti vaše simpatije. Restoran je udaljen nekoliko kilometara od centra grada Mostara, a nudi prekrasan pogled na vinograd.
Taboo
Riječ je o restoranu koji je stekao zavidno mjesto na mostarskoj gourmet sceni, a čija jela potpisuje talentirani chef Severin Terzić. Taboo krije raznoliku ponudu jela moderne i japanske kuhinje, a smješten je na adresi Vukovarska bb.
Blok Bar
Blok Bar se nalazi u tržnom centru Orca, nedaleko od Mepas Malla. Riječ je o restoranu koji ima zanimljiv jelovnik na kojem se posebno ističu ukusni burgeri.
Pablo's Restaurant & Club
Restoran na adresi Kneza Branimira 11 ima modernu kuhinju s pretežno talijanskim specijalitetima. Na ovoj foodie lokaciji posjetitelji najviše preporučuju mesni jelovnik.
Hindin han
Restoran koji je udaljen samo nekoliko koraka od Starog mosta krije jelovnik s tradicionalnim jelima.
MM restoran
Restoran smješten na adresi Mostarskog bataljona 11 posjetiteljima nudi raznoliku ponudu lokalnih i tradicionalnih jela. MM restoran je posebice poznat po ponudi za doručak.
Gonzales
Restoran moderne kuhinje koji ima raznoliku ponudu jela krije se na adresi Bleiburških žrtava 23. Iako se jelovnik sastoji od zanimljivih steak opcija, preporučili bismo vam ovdje ukusnu pizzu.
Prestige
Smješten u tržnom centru Mepas Mall, restoran Prestige je odlična ideja za predah od shoppinga i pauzu za ručak. Na jelovniku restorana Prestige se nalaze prepoznatljiva jela moderne kuhinje, a restoran krije i zanimljivu vinsku kartu.
Šadrvan
Restoran koji je udaljen par koraka od Starog mosta nudi jedinstven foodie užitak. Šadrvan nudi raznolik izbor jela turske, mediteranske i lokalne kuhinje.
Urban taste of orient
Restoran s #wow pogledom na Stari most jedan je od omiljenih foto kutaka u gradu Mostaru. Urban taste of orient nalazi se na adresi Mala Tepa 22 i nudi bogate plate koje će instant ukrasti vašu pažnju.
Romanca
Restoran koji se nalazi na izlazu iz grada, a koji je nastao kao dio turističkog projekta “vinska cesta” nudi zanimljiv popis jela i zanimljivu vinsku kartu. Okružen čokotima vinove loze ovaj restoran pravi je užitak za gurmane.
Verso
Udaljen nekoliko metara od Starog mosta, ovaj restoran idealno mjesto je za pauzu nakon razgledavanja grada. Jelovnik krije zanimljivu ponudu jela od moderne pa sve do talijanske kuhinje.
Libro
Ako ste pak ljubitelj lokalnih aroma i prepoznatljivih jela koja su nam pripremale bake onda biste trebali zaviriti u restoran Libro. Naime, riječ je o foodie lokaciji uređenoj u rustikalnom stilu, a koja nudi zanimljiv popis ukusnih specijaliteta tradicionalne kuhinje.
* * *
Naslovna fotografija: @carski_vinogradi_emporia_hotel
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!