Pilates: Prednosti, gdje trenirati u BiH i kakvi su rezultati vježbanja? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pilates: Prednosti, gdje trenirati u BiH i kakvi su rezultati vježbanja?

Tekst:

Marija Perić

ZDRAVLJE I NJEGA
16.12.2023.

Pilates je jedan od onih treninga koji može unijeti značajnu promjenu u vašoj svakodnevici. Sa mnoštvo benefita i srednjom razinom intenziteta lako se uklapa u brojne rutine. Samim time, nije veliko iznenađenje da je pilates tajna izvijenih mišića brojnih celebrity dama koje tako rado pratimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pilates ima moć uz konzistentnost poboljšati vašu tjelesnu snagu, ravnotežu, ali i svijest o vlastitom tijelu. Ova tjelovježba funkcionira na osnovu suradnje između kontroliranih pokreta cijelog tijela i tehnika disanja. Tako se radi na postizanju definiranih mišića.

 Uz pilates možete izgraditi izuzetno snažno tijelo i utjecati na zdravlje i općenito kvalitetu vašeg života. Pilates nevjerojatno lako utječe na vaše svakodnevne aktivnosti. Tako ćete bez opterećenja obavljati dnevne obveze kao što je saginjanje, okretanje, podizanje teških predmeta. Pilates čak može biti idealan uvod i podrška ako se bavite napetijim sportovima ili sportovima koji zahtijevaju snagu tijela.

Ovaj način treniranja pokazao se izvrsnim za sve one koji su generalno sjedilački tip. Rad u uredu cijeli dan, a zatim boravljenje unutra ostatak dana može voditi ka ukočenosti i bolovima. Uz pilates vježbe se možete pokrenuti i učiniti da ne osjećate napetost u određenim dijelovima tijela.

 

Kako izgleda tipičan pilates trening?
 

Radeći pilates vježbe aktivirate sve mišiće tijela. Pilates se može raditi na ravnoj površini kao što je podloga za vježbanje ili uz pomoć specijalizirane opreme. Danas postoje brojna trening studija u BiH koji nude obje opcije pa ćete moći izabrati opciju koja vam najbolje odgovara. U nastavku otkrivamo koja je razlika između pilates treninga uz pomoć reformera, rekvizita i pilatesa na ravnoj podlozi.

 

Pilates na podlozi
 

Oba načina vježbanja imaju svoje odlike. Tako pilates na ravnoj podlozi podrazumijeva korištenje snage vlastitog tijela za jačanje mišića.

 S obzirom na to da nemate pomoć opreme, naglasak se stavlja na ispravnoj tehnici izvođenja vježbe. Za maksimalno dobre rezultate, izuzetno je važno pravilno uraditi vježbe. To umanjuje i mogućnost ozljede, stoga pozorno pratite video ili instruktora pilatesa.

Ne zahtjeva posebnu opremu pa pilates na podlozi možete raditi i doma. Uz to, pilates na podlozi se više fokusira na jačanje vaših mišića i popravljanje držanja.

 

Reformer pilates
 

Ako je ovo prvi put da se susrećete sa pojmom reformer, važno je da znate da je to sprava za vježbanje. Načinjena od opruga i sa ugrađenim klizačima, sudjeluje u vašim pilates vježbama.

 Uz pomoć raznih mehanizama, pruža otpor tijekom izvođenja vježbi što može pomoći u jačanju mišića. Vježbanje uz reformer pilates nudi širok spektar vježbi koje se mogu prilagoditi različitim ciljevima. Tako možete potaknuti jačanje i toniranje mišića, kao i povećanje fleksibilnosti.

Uz ovo vježbanje ujedno jačate mišiće, a mnoge dame koje su iskusile reformer pilates istaknule su kako im ova vrsta vježbanja pomaže i u mršavljenju.

 

Pilates sa rekvizitima
 

Ova vrsta pilates treninga kombinira vježbanje na podlozi i vježbanje uz pomoć rekvizita. Neki od najčešćih rekvizita su bučice, trake i pilates lopta.

 Korištenje rekvizita unosi izazov u izvođenje vježbi. Tako možete postići brže postizanje ciljeva jačanja i oblikovanja tijela. Također, različiti rekviziti ciljano djeluju na određene mišićne skupine, a ujedno mogu poboljšati ravnotežu i stabilnost. Uz sve navedeno, mogu unijeti raznolikost u vježbanje, što potiče veću angažiranost i motivaciju.

 Pilates – Prednosti
 

Kad se pitate biste li pilates uključili u vaše svakodnevicu, sigurno vas zanima i koje prednosti krije pilates.

 

1. Ojačava vaše mišiće
 

S obzirom na intenzitet i vrste vježbi, pilates je izuzetno efikasan kad je u pitanju jačanje mišića. Uključuje sve skupine mišića u izvođenje, posebno trbušne i leđne.

 

2. Poboljšava vaše držanje
 

Pilates značajno utječe na vaše držanje. Smanjenjem stresa na kralježnici i mišićima vaše držanje postaje ispravnije i krećete se prirodno bez boli i napetosti.

 3. Fleksibilnost se povećava
 

Ukočenost i bolovi pri svakodnevnim kretnjama, kao što je saginjanje i podizanje predmeta stvar su prošlosti uz pilates. Ove vježbe pojačavaju fleksibilnost vaših zglobova i čine da se osjećate okretnijima i poletnijima.

 

4. Bol se smanjuje
 

Ako osjećate bolove u leđima tijekom dana, uz pilates ćete primijetiti smanjenje te boli. Ako je neugodnost uzrokovana lošim držanjem i manjkom kretanja, pilates vježbe će vam pomoći da osjetite olakšanje.

 5. Ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje
 

Svaka vrsta fizičke aktivnosti i vježbanja pomaže u lučenju hormona sreće. Pilates je odmah tu uz ostale treninge kako bi vam pomogao da se na kraju treninga osjećate smirenije, zadovoljnije, opuštenije. Sve to može imati svoj utjecaj na vaše mentalno zdravlje.

 

6. Svijest o vašem tijelu postaje izraženija
 

Pilates ima tu moć da vas učini svjesnijim vlastitog tijela. Vježbe koje radite u sklopu pilates treninga razvijaju vašu vještinu koncentracije i koordinacije.

 7. Savršen je za sve
 

Bez obzira na vašu fitness razinu ili dob, svi mogu trenirati pilates i postići svoje definirane rezultate, a prilagođen je i za trudnice.

 

Pilates trening kod kuće
 

Za sve vas koji želite pilatesu dati šansu, to možete napraviti i iz udobnosti svog doma. Prateći brojne dame i aplikacije, zadajte si cilj i uz konzistentnost upoznajte čari pilatesa. Neki od poznatih profila koji vas mogu uvesti u svijet pilatesa su pobrojani u nastavku. 

 


The Pilates Class
 

Jedan od najpopularnijih planova za pilates treninge nudi i nekoliko besplatnih vođenih treninga na YouTube-u. Za više možete ih posjetiti na njihovoj web stranici.

  

Blogilates
 

Cassey je dama koja će vas osvojiti svojom karizmom, a uz svoje treninge na YouTube-u, ovdje dijeli i shopping preporuke, savjete, blog objave...

  

Move with Nicole
 

Njeni uvijek estetični videozapisi lagani su za praćenje, omogućavaju vam da izaberete intenzitet koji vam najviše odgovara. Na ovoj stranici možete vidjeti i više o Nicole, ali i odabrati tjedni plan kojeg se želite držati.

  

Pilates u BiH
 

Ako ipak želite pilates isprobati uživo, u većim gradovima u BiH imate studio opcije. Ovi prostori kriju sve što vam je potrebno za vježbanje uz programe vođene od strane pilates instruktora. Osim što imate opcije izabrati pilates uz reformer ili pilates uz rekvizite, sjajno je to što ovo može biti prilika da upoznate nove ljude i zabavite se. Ako vas zanima i cijena pilates treninga, mnoge od ovih stranica imaju dostupne informacije online, uz cjenik.

 Pilates SarajevoPilates MostarPilates Banja Luka

 

***
Foto: Pexels, Unsplash

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno