Arijana Baždarević pokrenula je pilates studio i Baby Bump školu za trudnice u Sarajevu. Otkrila nam je sve detalje.

ZDRAVLJE I NJEGA
21.10.2020.

Arijana je licencirana pilates instruktorica iza koje je deset godina iskustva. Osnovala je pilates studio u Sarajevu koji je specijaliziran za rad na pilates spravama - moderno je uređen i postao je omiljena adresa brojnih dama koje brinu o svom zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s udruženjem "Prirodan porod" osnovala je Baby Bump školu za trudnice i porodilje, čiji je i koordinator, a koja se odvija u ciklusima i obuhvata fizičku te teoretsku pripremu trudnica. Nudi kontinuiranu podršku trudnicama uz pomoć stručnog kadra i ukrala je brojne simpatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nas je i potaknulo da u razgovoru sa Arijanom saznamo više o ovim programima, njegovim prednostima, ali i zavirimo u njen studio.

***

Kako ste se i kada zaljubili u ovu tehniku vježbanja?

U pilates tehniku vježbanja sam se zaljubila prije 12 godina kada sam napravila prve pilates korake. Tada sam bila završna godina na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Inače, bivša sam reprezentativka Bosne i Hercegovine u ritmičkoj gimnastici s vrlo uspješnom desetogodišnjom karijerom. Ritmička gimnastika je puna plesnih i baletnih elemenata, koje možemo prepoznati i kroz pilates tehniku. Moje tijelo se jednostavno stopilo s ovim vježbama i prepoznalo pilates kao nešto prirodno i svojstveno njemu, gdje se osjeća prijatno i sigurno. Tako je započela naša dugogodišnja „ljubavna priča“. :)  Vrlo brzo sam počela uživati u benefitima ove tehnike vježbanja, a samo godinu dana poslije sam krenula u poslovnu avanturu kao samostalna pilates instruktorica.

Foto: Safet Hadžimusić

Kako izgleda vaš radni dan?

Svaki radni dan ustajem u 7h. Nakon što se spremim i obavim par brzinskih usputnih kućnih poslića, budim i spremam djecu za vrtić. U studio dolazim u 9h. S klijenticama započinjem rad od 10h. Tih sat vremena prije prvog Pilates časa je mojih najdražih sat vremena u danu. To vrijeme iskoristim za „druženje sa sobom“. Popijem kafu i doručkujem, objavim planiran sadržaj na socijalnim mrežama i pripremim trening za svaku svoju klijenticu koja mi je taj dan na rasporedu. U studiju sam do 15 ili 16h, ovisno kako koji dan, a nakon toga preuzimam djecu i ostatak dana uglavnom provodim u aktivnostima s njima.

Ono što mnoge zanima jeste kada možemo vidjeti rezultate nakon treninga. Možete li nam reći koliko prosječnoj osobi treba da oblikuje tijelo uz pomoć pilatesa, naravno, ako je dosljedna i uporna?

Svako od nas je individua za sebe i teško je dati univerzalnu formulu i obećanje za vremenski period do rezultata. Naravno da mnogo ovisi od toga kakve su nečije genetske predispozicije, koliko zdravo jede i ima li adekvatan odmor, da li su zacrtani ciljevi realni i koliko će se ta osoba angažovatii na putu ka ostvarenju istih.

Foto: Safet Hadžimusić

Kada je pilates u pitanju, ako uzmemo za primjer, od njega ne možemo očekivati neko rapidno mršanje, jer je pilates trening niskog do srednjeg intenziteta, ali će klijenti neminovno osjetiti mnoge druge benefite. Naravno da je moguće doseći i cilj mršavljenja, ali uz adekvatnu prehranu. Ukoliko vježbamo u prosjeku 3 puta sedmično i u kontinuitetu, već nakon 10-ak treninga bi trebali OSJETITI promjene. Jači core, bolje držanje, veću mobilnost. Već nakon tri mjeseca kontinuiranog rada promjene na tijelu će biti i vidljive.
Postoji poznato „obećanje“ Joseph Pilatesa koje glasi:
„Nakon 10 treninga osjetit ćete razliku.
Nakon 20 treninga vidjet ćete razliku.
Nakon 30 treninga imat ćete potpuno novo tijelo.“

Čime ste se vodili pri uređenju vašeg studija?

Mišljenja sam da prvi „susret“ s prostorom, kao i s osobom je jako bitan i ponekad presudan. Naročito u mom poslu, gdje suradnju ostvarujete dugoročno i gdje je pretpostavka da će neko u tom prostoru boraviti par puta sedmično i to mjesecima.

Foto: Safet Hadžimusić

Kada neko kroči u moj studio. mora se osjetiti ugodno i opušteno te poželjeti da se tu opet vrati. Inače sam ljubitelj minimalizma. Jako mi je bitno da u prostoru u kojem živim i radim unesem pozitivnu energiju i svoju osobnost. Trudim se da stvorim svijetao i prozračan prostor, a sa sitnim ukrasima i detaljima dam prostoru notu svoje persone kroz koje klijenti na prvu već mogu stvoriti neku sliku o meni i povezati se sa mnom. Smatram da, ako stvorim ambijent u kojem se ja osjećam ugodno trebale bi se ugodno osjećati i klijentice koje su energijom, karakterom i ukusom slične meni, što je za mene dobitna kombinacija za dugoročnu suradnju.

Dio vašeg pilates studija je i reformer koji je već ukrao simpatije i brojnih poznatih dama. Koje su njegove prednosti?

Da, pilates na spravama je već dugo godina veliki trend u svijetu. Pilates Reformer radi na principu opruga. Pilates vježbe jačaju mišić, a istovremeno ga i istežu što daje za rezultat graciozniju, ljepšu i izduženiju muskulaturu. Istraživanja su pokazala da praktikovanje pilates vježbi na reformeru daje brže rezultate nego praktikovanje istih na prostirci. Upravo zato je i pokupio velike simpatije poznatih ličnosti iz show biznisa. Našao je upotrebu i u treningu profesionalnih sportista, a vježbe na reformeru se nerijetko koriste i u svrhu rehabilitacije. Neke studije su pokazale da su pilates vježbe na reformeru dobile brže rezultate za klijente koji pate od bolova u donjem dijelu leđa, nego same vježbe na prostirci.
Poslije par treninga na reformeru od svojih klijentica često mogu čuti komentar: „Jednostavno se osjećam bolje.“ To je ona faza kada rezultati vježbanja nisu još vidljivi, ali ih klijentica osjeti na svom tijelu.

Foto: Safet Hadžimusić

U čemu je ustvari tajna pilatesa?

Kroz pilates vježbe angažujete cjelokupnu muskulaturu tijela, ali bez njihovog iscrpljivanja. Razvijate snagu tijela bez osjećaja iznemoglosti i pri tome postižete veći obim pokreta i fleksibilnost kao i bolji balans. Poslije svakog treninga ostajete puni energije i sposobni da nastavite s dnevnim obavezama. Redovnim vježbanjem Vaše držanje je ljepše, smanjuje se uporan bol u leđima istječe pravilan položaj tijela, čak i prilikom dugotrajnog sjedenja za kompjuterom. Upravo iz ovih razloga, ali i iz ličnog iskustva mišljenja sam da je pilates idealan za poslovne, porodične žene koje žele da održe zdravo i funkcionalno tijelo. Žele da imaju kontinuiranu aktivnost i održe formu, a da pored toga opet imaju energije za svakodnevne aktivnosti.

Zašto su pilates vježbe korisne i za trudnice?

Glavna prednost pilatesa je što on cilja tačno na mišiće i funkcije koji mogu biti problematični u trudnoći i nakon porođaja. Ojačano dno karlice itekako će pomoći podržavanju mokraćnog mjehura i maternice kako beba bude rasla i pomicala se prema dolje. Pomaže u ravnoteži, kao i pravilnom pozicioniranju bebe za prirodan porođaj.
Emotivni stres može izazvati napetost u mišićima što se osjeti kao bol u leđima, a svako vježbanje stimuliše hormon sreće.
Još jedna prednost pilatesa je PRILAGODLJIVOST!
Većina pilates vježbi se mogu mijenjati kako se vaše tijelo i sposobnosti budu mijenjale. Promjene će zadržati namjenu vježbe, a prilagodit će se tijelu.

Možete li nam reći više o Baby Bump školi za trudnice? Od čega se sastoji i na koji način priprema trudnice za porod?

Baby Bump škola je prva i jedina neovisna kontinuirana škola za trudnice u Sarajevu. Školu vodi stručan kadar koja svoj plan i program psihofizičke pripreme sprovodi prema svjetskim zdravstvenim standardima i medicini zasnovanoj na dokazima.
Psihofizička priprema trudnica se održava u ciklusima. Svaki ciklus traje dva mjeseca i sastoji iz fizičke pripreme kroz prenatalne vježbe i teoretsko praktičnih radionica na temu trudnoće i postpartuma, kroz koje trudnice se upoznaju sa samom fiziologijom poroda, mjerama olakšanja pri porodu, kao i medicinskim protokolima i intervencijama i sl. Jedina smo škola koja radi pripremu za porod s partnerom namijenjenu parovima gdje suprug želi i prisustvovati porodu.
Godišnje kroz našu pripremu prođe na stotine trudnica, koje su nam ukazale svoje povjerenje i uvjerile se u kvalitetu sadržaja. Naše trudnice se prepoznaju u porođajnim salama po fokusu i spremnosti da aktivno prate porod.

Što vas veseli osim vježbanja? Kako provodite slobodno vrijeme?

Moram biti iskrena da me najviše veseli ako pronađem vrijeme i način da budem sama. Tako mi nekada fali samoća i vrijeme sa sopstvenim mislima.
Vjerujem da se ne razlikujem mnogo od ostalih majki kada je u pitanju slobodno vrijeme. Uglavnom ga provodim u krugu porodice sa suprugom i djecom. Vikend koristim da provedemo vrijeme vani, da se družimo s prijateljima, odemo na izlet, obiđem roditelje i sl.
Jako me veseli kada svoje slobodno vrijeme mogu iskoristiti da naučim nešto novo. Da poslušam neki edukativan webinar, na primjer na temu marketinga. To je tematika koja me  pored vježbanja jako interesuje. Također, sebi redovno priuštim masažu kao i druge beauty tretmane u kojim uživam.

Foto: Safet Hadžimusić

Planovi do kraja godine?

Trenutno radim na pripremi realizacije planova zacrtanih za početak sljedeće godine. Trudim se da u svom poslu stalno napredujem i držim korak s vremenom. Trenutno mi je u cilju da ovu divnu tehniku vježbanja ispromovišem i predstavim na pravi način javnosti, jer je ona puno više od skakutanja i istezanja na velikoj lopti, na što mnoge pomen pilatesa na prvu na žalost asocira.

               

ZDRAVLJE I NJEGA , 21.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Safet Hadžimusić

Podijeli:

Posljednje objavljeno