TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 13.8.2021.
U ljetnim danima Sarajevo, posebice za vrijeme Sarajevo Film Festivala, uvijek nas dodatno inspiriše da iskoristimo što više vremena za pronalazak različitih deserta i slastica o čijim ćemo mirisima i okusima prepričavati narednih mjeseci.
Nakon što smo kroz anketu na Bonjour.ba društvenim mrežama saznali vaše omiljene stanice za ukusnu ledenu kafu, ovaj put ste sa nama podijelili svoje iskrene dojmove koje uključuju omiljene lokacije za slastice u Sarajevu.
Raduje nas činjenica da ste nam otkrili svoje preferencije bilo da se radi o tradicionalnim kolačima, nešto modernijim zalogajima ili super ukusnim limited edition Bonjour.sladoledima u kojima se krije iznenađenje u kornetu jer uz vaše savjete dajemo priliku drugim čitateljima/-icama da zaslade nepce na najslađi način.
U nastavku pogledajte lokacije koje su se najviše ponavljale i osvojile simpatije slatkoljubaca.
Gdje se nalazi?
Jelićeva 1 i Paromlinska 53h
***
Gdje se nalazi?
Ferhadija 41
***
Gdje se nalazi?
Čizmedžiluk 20
***
Foto: @metropolissarajevo
Foto: @theayeshaa
Gdje se nalazi?
Metropolis Titova: Maršala Tita 21
Metropolis SCC: SCC, Sprat 0, Vrbanja 1
Metropolis Midtown: Trg Fra Grge Martića 2
***
Foto: @chillandco.sa
Foto: @chillandco.sa
Foto: @chillandco.sa
Gdje se nalazi?
Ćurčiluk veliki 30
***
Foto: @terra_sarajevo
Foto: @terra_sarajevo
Foto: @terra_sarajevo
Gdje se nalazi?
Radićeva 4c
***
Naslovna fotografija: @bonjourba_
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Baščaršija zna imati svoja pravila koja se ne pišu, ali se žive. Jedno od njih, koje svi koji dolaze odavno znaju, glasi: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije... opet se vrati.
A tu negdje, među kamenim ulicama, čini se da je dodano još jedno pravilo… sasvim tiho, bez velikih riječi: Ko baklavu iz Baklava Dućana ne proba, kao da nije ni prošao.
Ne treba vam velika tabla ni miris koji se osjeti pola ulice dalje. Dovoljno je da pogledate izlog: crvene kutije, zlatna slova i unutra složene baklave, tanane kore, sirup koji se sjaji taman koliko treba.
Jedna ulica, jedan sto, jedan zalogaj
Pred dućanom drveni sto i dvije-tri stolice s ćilim motivom. Tu sjednu oni što ne vole jesti baklavu s nogu i oni koji znaju da dobra baklava traži čašu vode pored i da je najbolje pojesti je polako, u sjeni tende, gledajući kako Baščaršija živi.
Na kutiji piše: 100% tradicionalno, ručno rađeno, vrhunski kvalitet, autentično. I stvarno je tako. Ovdje nema varanja. “Nema folova." - što bi rekli lokalci. Samo čista priča o tome kako se baklava pravi kad je ne praviš zato što moraš, nego zato što želiš da ostane upamćena.
Dok sjedite ispred Baklava Dućana, čini se da sve drugo stane. Negdje iz ulice dopire glas Amire Medunjanin, sevdalinka u pozadini kao tiha pratnja. Miriše agda iz izloga, slatko, ali ne prejako.
Baklava je ritam Sarajeva. Pod zubima komadići: taman kako treba… pola orah mljeven, pola nasjeckan, da se osjeti. Ni premekano, ni pregrubo. Isto kao i Sarajevo samo: slatko kao agda, slojevito, s mekanim i grubim trenucima.
Nekad vas uhvati miris, nekad zvuk sevdalinke u prolazu, nekad okus, ali uvijek ostane isto. Ko jednom to osjeti, uvijek će znati gdje da se vrati.
Za kraj ne morate ponijeti kutiju, ali bi bilo šteta da ne uzmete bar jednu
Sarajevo ima puno baklava, ali ova ima nešto što se ne može zapakovat: onu pravu mjeru starog zanata, mirnog tempa i okusa koji se pamti.
Foto: Bonjour.ba produkcija
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!