TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 5.8.2021.
Kroz anketu na Bonjour.ba Instagramu nesebično sa nama ste podijelili svoje omiljene kutke za ispijanje ledene kafe u Sarajevu.
Cilj je bio pronaći mjesta koja su vas oduševila, osvojila simpatije i pripomoći našim drugim čitateljima kojima je kafa 'love language' da uz vaše savjete iskoriste priliku da se osvježe na najbolji način ili pak ispune jutarnje buđenje sa rečenicom: “But first, best coffee… in Sarajevo.“
Foto: @budi.drugacija
Bili smo tako sretni kad smo vidjeli koliko je bilo dijeljenja i poruka od naših čitatelja, stoga smo imali sladak zadatak da izaberemo lokacije koje su se najviše ponavljale i pobrojali smo ih u nastavku.
***
Gdje se nalazi?
Hotel Bristol: Fra Filipa Lastrića 2 i Ilidža: dr. Mustafe Pintola bb
***
Gdje se nalazi?
Džemala Bijedića, Naselje Miljacka 160F
***
Gdje se nalazi?
Old Town: Kovači 26 i Marijin Dvor: Hiseta 2, Marijin Dvor
***
Foto: @napoli.ba
Gdje se nalazi?
Ćurčiluk veliki 23
***
***
Gdje se nalazi?
Zelenih beretki 18
Foto: @amina__cengic
Gdje se nalazi?
Pod bedemom bb
***
Gdje se nalazi?
Metropolis Titova: Maršala Tita 21
Metropolis SCC: SCC, Sprat 0, Vrbanja 1
Metropolis Midtown: Trg Fra Grge Martića 2
***
Gdje se nalazi?
Coffee station Kovačići: Zagrebačka 4a
Coffee station Skenderija: Hamdije Kreševljakovića 8
***
Foto: @decobarsarajevo
Gdje se nalazi?
Zelenih beretki 22
***
Naslovna fotografija: @dannislittlekitchen
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!