TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 24.3.2021.

Palačinkama rijetko ko može odoljeti jer osim što su #mljac i lagano se prave, dekorisanje i način posluživanja je posebna čar koja ih prati.

Upravo zbog toga nas je obradovao post na Instagram profilu @studiobaked.e gdje smo otkrili odličnu ideju za novu poslasticu. Naime, slatka pasta od palačinki, kako samo ime otkriva, zapravo su klasične palačinke pripremljene i poslužene u varijanti fettuccine paste ( [fettutˈtʃiːne]; prevod 'male trake' na talijanskom).

Sam proces pripreme je jednostavan jer nakon što napravite klasične palačinke režite ih po dužini na tanke trake i dekorišete sa omiljenim prelivom, karamel sosom, cimetom, kokosom, isjeckanim bademima, čokoladom… izbor je na vama. Također, možete ih jesti sa slanim dodacima i kao takve su odličan izbor za doručak ili dok gledate omiljenu seriju.

Foto: @studiobaked.e

Za njihovu pripremu ne treba vam mnogo vremena pa se već sada možete baciti na posao jer većinu sastojaka zasigurno već imate.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 2 velike žlice šećera
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mlijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • 2 žličice ulja

Priprema:

Pjenasto umutite jaja, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte. Potom uz neprestano miješanje sipajte brašno, prstohvat soli. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom. Smjesu istresite u pouljenu i zagrijanu tavu. Nakon što poprimi boju sa donje strane, palačinku okrenite i sačekajte i da sa druge strane poprimi boju. Gotove palačinke prebacite na dasku za rezanje i lagano izrežite na trakice, stavite u tanjir i pospite omiljenim dodacima. Bon Appétit!

***

Naslovna fotografija: @studiobaked.e
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!