Omiljene palačinke možete pripremiti i kao slatku pastu! Studio baked otkriva kako.
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETPalačinkama rijetko ko može odoljeti jer osim što su #mljac i lagano se prave, dekorisanje i način posluživanja je posebna čar koja ih prati.
Upravo zbog toga nas je obradovao post na Instagram profilu @studiobaked.e gdje smo otkrili odličnu ideju za novu poslasticu. Naime, slatka pasta od palačinki, kako samo ime otkriva, zapravo su klasične palačinke pripremljene i poslužene u varijanti fettuccine paste ( [fettutˈtʃiːne]; prevod 'male trake' na talijanskom).
Sam proces pripreme je jednostavan jer nakon što napravite klasične palačinke režite ih po dužini na tanke trake i dekorišete sa omiljenim prelivom, karamel sosom, cimetom, kokosom, isjeckanim bademima, čokoladom… izbor je na vama. Također, možete ih jesti sa slanim dodacima i kao takve su odličan izbor za doručak ili dok gledate omiljenu seriju.
Foto: @studiobaked.e
Za njihovu pripremu ne treba vam mnogo vremena pa se već sada možete baciti na posao jer većinu sastojaka zasigurno već imate.
Sastojci:
- 3 jaja
- 2 velike žlice šećera
- 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
- 350 ml mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- malo soli
- 2 žličice ulja
Priprema:
Pjenasto umutite jaja, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte. Potom uz neprestano miješanje sipajte brašno, prstohvat soli. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom. Smjesu istresite u pouljenu i zagrijanu tavu. Nakon što poprimi boju sa donje strane, palačinku okrenite i sačekajte i da sa druge strane poprimi boju. Gotove palačinke prebacite na dasku za rezanje i lagano izrežite na trakice, stavite u tanjir i pospite omiljenim dodacima. Bon Appétit!
***
Naslovna fotografija: @studiobaked.e
Tekst: Ilda Lihić-Isović