Omiljene palačinke možete pripremiti i kao slatku pastu! Studio baked otkriva kako. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Omiljene palačinke možete pripremiti i kao slatku pastu! Studio baked otkriva kako.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
25.3.2021.

Palačinkama rijetko ko može odoljeti jer osim što su #mljac i lagano se prave, dekorisanje i način posluživanja je posebna čar koja ih prati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga nas je obradovao post na Instagram profilu @studiobaked.e gdje smo otkrili odličnu ideju za novu poslasticu. Naime, slatka pasta od palačinki, kako samo ime otkriva, zapravo su klasične palačinke pripremljene i poslužene u varijanti fettuccine paste ( [fettutˈtʃiːne]; prevod 'male trake' na talijanskom).

Sam proces pripreme je jednostavan jer nakon što napravite klasične palačinke režite ih po dužini na tanke trake i dekorišete sa omiljenim prelivom, karamel sosom, cimetom, kokosom, isjeckanim bademima, čokoladom… izbor je na vama. Također, možete ih jesti sa slanim dodacima i kao takve su odličan izbor za doručak ili dok gledate omiljenu seriju.

Foto: @studiobaked.e

Za njihovu pripremu ne treba vam mnogo vremena pa se već sada možete baciti na posao jer većinu sastojaka zasigurno već imate.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 2 velike žlice šećera
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mlijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • 2 žličice ulja

Priprema:

Pjenasto umutite jaja, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte. Potom uz neprestano miješanje sipajte brašno, prstohvat soli. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom. Smjesu istresite u pouljenu i zagrijanu tavu. Nakon što poprimi boju sa donje strane, palačinku okrenite i sačekajte i da sa druge strane poprimi boju. Gotove palačinke prebacite na dasku za rezanje i lagano izrežite na trakice, stavite u tanjir i pospite omiljenim dodacima. Bon Appétit!

***

Naslovna fotografija: @studiobaked.e
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno