Jeste li tim pas ili tim mačka? Saznajte koji kućni ljubimac vam bolje odgovara. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Jeste li tim pas ili tim mačka? Saznajte koji kućni ljubimac vam bolje odgovara.

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

LJUBIMCI
28.5.2023.

Dodavanje još jednog člana u porodicu i to krzneno, preslatko stvorenje koje će vas voljeti i uvijek će vas pratiti nije bezazlena stvar i prije nego što se odlučite za preslatke šapice važno je biti svjestan/na odgovornosti koju ta odluka nosi i specifičnih potreba koje imaju i mace i psi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno im je vaše vrijeme, ljubav i briga, posebno kada su u ranoj dobi.

Prije svega tu su dodatni troškovi poput hrane i veterinara pa procijeniti da li zaista imate vremena da budete s njima. Također, važno je imati na umu interijer gdje će pas/mačka boraviti i raspoloživost prostora, koliko članova ima vaša porodica i da li se svi slažu da imaju novog kućnog prijatelja.

 

 

Upravo zbog toga izdvojili smo neke ključne osobine vas kao osobe koji su dobar signal da li ste više tim mačka ili tim pas.

 

Pas može biti vaš najbolji prijatelj ako su…Avantura, sport i priroda vaš mojo u smislu da su slobodne aktivnosti na otvorenom kako bi zamišljate idealan dan. Psi vole aktivnosti i mnoge pasmine imaju dosta energije koju je potrebno potrošiti tokom dana.

 

 

 

Otvorena ste osoba i volite upoznavati nove ljude
 

Šetnje i posjete parku bit će mjesto susreta sa drugim prijateljima pasa. Psi se prirodno zbližavaju jedni s drugima, da pomirišu i upoznaju jedni druge... a time ćete i vi upoznavati nove ljude svaki dan.

 

Privrženost je jedna od vaših osobina
 

Psi vole bliskost sa vlasnicima. Oni zaista cijene iskazivanje naklonosti i kontakt s ljudima, pa ako ste privrženi, bit ćete sjajan tim!

 


 

Organizirani ste i volite slijediti rutinu
 

Psi imaju određene specifične potrebe tokom dana. Njihovo planiranje i kreiranje određenih rutina sa psom bit će ključno. Dakle, ako ste osoba koja se inače dobro organizuje, ova karakteristika će vam biti dodatna vrijednost u odnosu sa vašim ljubimcem.

 


 

Za vas su mekane šapice mačića ako…


Volite mirne planove i smirena ste osoba
 

Imajte na umu da mačke spavaju mnogo sati dnevno… zaista mnogo, a posebno kad su kišoviti dani. Veće interakcije, igre, skakutanja i istraživanja obično se odvijaju unutar kuće i nije potrebno izlaziti s njima van. Stoga će vaš stil življenja savršeno upotpuniti želje koje ima maca.

 

 

 

Volite društvo, ali su vam dragi i trenuci kada ste sami
 

Mačke nemaju veliku potrebu da budu u kontaktu sa drugim kućnim ljubimcima (sa psima je obično drugačije). Ako volite da uživate u svojoj privatnosti ili više volite da se sastajete sa malim grupama ljudi vaš karakter će se mnogo bolje uklopiti u karakter mačića. 

 


 

Radite izvan kuće i ponekad ostajete i duže vani
 

Mačke provode više od 16 sati dnevno spavajući. Možda, tokom vašeg radnog vremena, 90% vremena odluče da "odrijemaju" i stoga se mnogo bolje prilagode odsustvu vlasnika.

 

Volite svoju nezavisnost
 

Mačkama je potrebna ljubav, maženje i pažnja, ali ne uvijek. U biti vi treba da osluškujete njene potrebe. Tek kada ona želi pažnju vi joj trebate prijuštiti. Nemojte se iznenaditi ako ponekad pronađu neki kutak gdje ih ne možete dohvatiti ili se jednostavno povuku u drugu prostoriju kako bi imali svoj mir.

 


 

Često putujete
 

Uvijek će biti mnogo lakše prilagoditi putovanje tako što ćete imati mačku. Dokle god imaju hranu i vodu na raspolaganju, mačke su sasvim oki. Ipak, ako ste odsutni nekoliko dana, uz malu pomoć nekog člana porodice ili prijatelja mogli biste se vrlo dobro pobrinuti za nesmetan odmor.***
Naslovna fotografija: @stasi.est

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno