#OstaniKući: Mirza Mustafagić nam je otkrio kako provodi vrijeme tijekom kućne izolacije - Bonjour.ba - bh.lifestyle mag...

#OstaniKući: Mirza Mustafagić nam je otkrio kako provodi vrijeme tijekom kućne izolacije

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
5.4.2020.

U cilju širenja pozitivnih vijesti te kreiranja lijepih priča i kroz naredni period ćemo kroz #OstaniKući reportaže zavirivati u domove bh.dama i muškaraca kako bismo vam dali dodatnu inspiraciju kako organizirati vrijeme i kako se nositi sa izazovima koji nosi novi tempo svakodnevnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od osoba koja nas kroz svoje objave na društvenim mrežama, ali i video zapise koje objavljuje na svom YouTube profilu iznova nasmijava, upravo je bh.influencer i vloger Mirza Mustafagić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirza nam je još nedavno kroz intervju za BONJOUR.ba otkrio kako to izgleda njegov radni dan te koji su izazovi njegovog posla, a mi nismo mogli odoljeti da ne otkrijemo kako provodi vrijeme i obavlja poslovne zadatke tijekom kućne izolacije.

Kako pokazati empatiju i učiniti nešto lijepo za druge osobe tijekom #OstaniKući?

Empatija je u danima iza nas za mene dobila sasvim novo značenje.
Meni je trenutno vrhunac empatije kada osoba ostane kući. Znam, izazovno jeste, teško jeste, ali moramo zbog sebe, a onda i ostalih. 
Pored ovog, osnova od kojeg svi možemo krenuti, naravno neminovno je da ukoliko nismo u izolaciji, odemo do dućana po namirnice te tom prilikom možemo pitati naše komšije, posebno one starije, da li i njima treba nešto za kupiti.
Ma, načina je puno, samo ako želimo. Srećom puno je dobrih i empatičnih osoba u mom okruženju koje su i meni pomogle za vrijeme stroge samoizolacije u koju sam samoinicijativno otišao nakon povratka iz Istanbula.

Prijedlog za knjigu koju vrijedi pročitati?

Moj prvi prijedlog uvijek i zauvijek kada me neko pita je klasik ‘Derviš i smrt’ najboljeg Meše Selimovića. 
Posebno u ovako teškim vremenima smatram ovu knjigu kao najbolji egzemplar za život i sve ono što nam se dešava. Svaka rečenica u toj knjizi je škola i to je knjiga koju trebamo čitati u različitim razdobljima života jer u svakom od tih je shvatamo drugačije. Upravo zbog situacije u kojoj se nalazimo, mislim da je ovo pravi izbor za čitanje ove knjige koja nam može poslužiti da se osvijestimo šta su naši prioriteti u životu.

 Koji filmovi i serije su se našli na tvojoj 'to watch' listi u ovom periodu?

Moram priznati da sam postao zaljubljenik u Netflix, najblaže rečeno. U posljednjem periodu sam pogledao baš dosta serija, ali izdvojiti ću par favorita. 
Španska produkcija je vrhunska tako da su na prva tri mjesta upravo njihova ostvarenja. Za mene na trećem mjestu je Elite, serija o izazovima sa kojima se susreću bogati i siromašni danas. Potom The cable girls je serija o prijateljstvu, ljubavi i borbi za prava žena u doba kada je to bilo najteže. 
I na prvom mjestu definitivno je najbolja Netflix serija za mene, a to je La casa de papel
Vrhunski scenario, gluma, produkcija su dovoljni da to bude moja prva preporuka za sve koji me pitaju.

Kako zadržati motivaciju i produktivnost tijekom rada od kuće te kako sada izgleda tvoj radni dan?

Teško je, moram priznati. Čak i meni koji nisam vezan za office, jer svakodnevni posao u mojoj agenciji za digitalni marketing PR2M Agency meni dozvoljava slobodu da radim gdje god želim, ali nije jednostavno. Nije jednostavno iz jednog prostog razloga, a to je što smo zaokupljeni lošim vijestima, kako iz naše države tako i svijeta. 

Foto: Maja Topčagić

Jako je teško skoncentrisati se na posao, ali moramo. Jedan od načina koji ja ponekad primijenim je da se obučem kao da idem na posao, a zapravo radim od kuće. 
Psiholozi su nakon istraživanja donijeli zaključak da taj dio oko pripremanja za posao izuzetno utiče na ljudsku psihu, pa ga ja ponekad ispoštujem kada je motivacija slabija.

Koji je tvoj odabir za brzi i zdravi ručak ili užinu?

Ja sam već neko vrijeme na ishrani najbolje nutricioniste, usudio bih se reći,  na našim prostorima Ane Petrović. Izuzetno mi prija njena ishrana. 
Istina, izazov je u vremenima kakva su sada biti dosljedan zdravoj ishrani, ali Anini recepti su zaista savršeni i trudim se da ih poštujem koliko mogu. 
Naprimjer, moj omiljeni doručak je pileća pašteta koju napravim tako što skuham piletinu, ubacim jednu svježu mrkvu i dodam maslinovog ulja, sve izblendam i voilà! Namažem na komad hljeba, poslužim uz salatu i uživam u zdravom doručku!

Pjesme koje te opuštaju u ovom periodu?

Jao, ma slušam sve iskren da budem. U posljednje vrijeme dosta uživam u obradama. 
Moj prijedlog svima je da poslušaju mladog pjevača iz Mostara koji će tek biti velika zvijezda, to je Adi Šoše. Vrhunski glas i emocija.

Kako zadržati #feelgood vibru tijekom kućne izolacije?

Prilagoditi svoj prostor onome što nas uveseljava. Raditi ono što nas čini sretnim. Srećom, mama, Cici, Noa i ja smo na okupu tako da nam nikada nije dosadno. Snimamo videe za Youtube i trudimo se na taj način ljudima koji nas prate uljepšati sumornu svakodnevnicu. Kuhamo neka ukusna jela. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mirza Mustafagić (@mirzamustafagic) on

Trudimo se napraviti svoj mikrosvijet i izolovati se od loših vijesti koje nažalost neminovno dođu do nas. 
Sve ovo što nam se dešava je zbog nečega dobro. 
Trenutno to tako ne izgleda, ali se nadam da će nas ova teška vremena naučiti da cijenimo neke stvari koje smo prije uzimali zdravo za gotovo.

Kako prirediti mini iznenađenje za drugu osobu tijekom kućne izolacije?

Moram priznati ono što mene kod našeg naroda oduševljava je humor koji je zaista neiscrpan i u najtežim momentima ne zaboravljamo da se šalimo. 
Mene nasmijavaju svi smiješni klipovi koji kruže internetom, a ono kako vi možete iznenaditi dragu osobu je tako što ćete pokazati joj upravo neki smiješni klip ili fotografiju, napraviti ručak, očistiti kuću ili najbolje OSTATI KUĆI!

Nakon završetka kućne izolacije, prva stvar koju ću napraviti je:

Ne razmišljam o tome. Moramo se psihički pripremiti da ovo stanje neće proći tako brzo kako smo mislili na početku, ukoliko tako budemo razmišljali možemo samo da se iznenadimo a nikako razočaramo. 
Ali svakako nedostaju mi male stvari koje nisam prije toliko cijenio, a to je da zagrlim nekoga, da popijem sok s društvom, da sjedim na klupi s nekim, da se družim. 
Čovjeku stvarno malo treba za sreću, ali to nažalost kasno shvatimo. Sada je pravo vrijeme da se preispitamo i donesemo bitne životne odluke.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno