TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 29.4.2024.
Nestlé kampanja "Zdravo! Baka/Nana" donosi toplinu doma i tradiciju na stolove diljem Bosne i Hercegovine, spajajući generacije kroz ljubav prema zdravoj hrani i tradicionalnim receptima.
Ova inicijativa, koja je dio projekta Zdravo! kompanije Nestlé, nije samo kampanja, već prava posveta bakama/nanama i njihovoj ulozi u oblikovanju zdravih prehrambenih navika njihovih unuka.
Zahvaljujući Zdravo! Akademiji kompanija Nestlé pruža pouzdane informacije i savjete za zdraviju ishranu, a kampanja Zdravo! Baka/Nana fokusira se na ulogu baka/nana u prenošenju znanja o zdravoj prehrani na mlađe generacije. Cilj je bio pripremiti uravnotežen obrok prema Nestlé modelu Nutriporcija, potičući tako zdravije prehrambene navike kod djece.

Zdravo! Akademija također krije i Zdravo! listu namirnica - vodič za kupovinu zdravih i nutritivno bogatih namirnica te kuharicu Zdravo! Kuhaj za inspiraciju kako kreirati zdrave i ukusne obroke.
Kroz natječaj, bake/nane su pozvane da podijele recepte koji su omiljeni njihovim unucima, bogati hranjivim nutrijentima, a pri tome su pripremljeni s puno ljubavi i na poseban način. Nakon što je natječaj završen, stručni žiri je izabrao Samiru Hodžić iz Sarajeva kao pobjednicu, čiji je recept za pastrmku s krumpirom i špinatom osvojio njena dva unuka.

Samirin recept nije samo običan recept – on je simbol ljubavi, tradicije i zdravog načina života. Njezin način pripreme nije samo kuhanje, već prava umjetnost kojom prenosi važnu poruku o zdravoj prehrani koju su, još kao mali, usvojili Alan i Mak, Samirini unuci.
Način pripreme ovog zdravog recepta
Samira je objasnila kako prije svega očisti ribu i obogati njen ukus marinadom. Potom ribu i krumpir stavi na papir za pečenje i sve to peče u pećnici. Za to vrijeme blitvu ili špinat blago prepeče na tavi, na prethodno zagrijanom maslinovom ulju, a na kraju, ovo jelo začini s malo bijelog luka.

Kako je Samira uvjerila svoje unuke da jedu zdravije?
“Još od malih nogu svoje sam unuke vodila u prirodu i na tržnicu pričajući im kako je riba izvor brojnih korisnih hranjivih tvari, vitamina i minerala, dobrih proteina koji su ključni za snažne i jake kosti, te da će zbog takve zdrave hrane imati sve petice u vrtiću i školi. Zahvaljujući tim zajedničkim iskustvima, moja dva unuka Alan i Mak sada vole jesti pastrmku s povrćem, koja, bez sumnje, ima poseban okus”. – rekla je Samira Hodžić.

Posebna vrijednost ove kampanje je što je žiri ocjenjivao recepte bez informacija o prijavljenim bakama, fokusirajući se samo na recepte i način na koji su bake motivirale svoje unuke da jedu zdravije.
Nestlé će dodatno obogatiti svoju Zdravo! Kuharicu s korisnim savjetima i trikovima bake ambasadorice kako bi nastavili podržavati zdravije navike u svakoj obitelji. Ova kuharica svima će biti dostupna na Nestlé web stranici, potičući čitatelje da isprobaju, između ostalih, recepte i savjete bake pobjednice.
Kampanja Zdravo! Baka/Nana ne samo da promovira zdrave prehrambene navike kod djece, već i slavi ulogu baka u očuvanju tradicije i prenošenju vrijednosti na mlađe generacije. To je prilika da se cijeni ljubav i znanje koje bake donose u svaki obrok, istovremeno promovirajući zdraviji način života za sve.
* * *
Foto: Pexels i Via Media
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!