TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 29.4.2024.

Nestlé kampanja "Zdravo! Baka/Nana" donosi toplinu doma i tradiciju na stolove diljem Bosne i Hercegovine, spajajući generacije kroz ljubav prema zdravoj hrani i tradicionalnim receptima.


Ova inicijativa, koja je dio projekta Zdravo! kompanije Nestlé, nije samo kampanja, već prava posveta bakama/nanama i njihovoj ulozi u oblikovanju zdravih prehrambenih navika njihovih unuka.

Zahvaljujući Zdravo! Akademiji kompanija Nestlé pruža pouzdane informacije i savjete za zdraviju ishranu, a kampanja Zdravo! Baka/Nana fokusira se na ulogu baka/nana u prenošenju znanja o zdravoj prehrani na mlađe generacije. Cilj je bio pripremiti uravnotežen obrok prema Nestlé modelu Nutriporcija, potičući tako zdravije prehrambene navike kod djece.




Zdravo! Akademija također krije i Zdravo! listu namirnica - vodič za kupovinu zdravih i nutritivno bogatih namirnica te kuharicu Zdravo! Kuhaj za inspiraciju kako kreirati zdrave i ukusne obroke.

Kroz natječaj, bake/nane su pozvane da podijele recepte koji su omiljeni njihovim unucima, bogati hranjivim nutrijentima, a pri tome su pripremljeni s puno ljubavi i na poseban način. Nakon što je natječaj završen, stručni žiri je izabrao Samiru Hodžić iz Sarajeva kao pobjednicu, čiji je recept za pastrmku s krumpirom i špinatom osvojio njena dva unuka.




Samirin recept nije samo običan recept – on je simbol ljubavi, tradicije i zdravog načina života. Njezin način pripreme nije samo kuhanje, već prava umjetnost kojom prenosi važnu poruku o zdravoj prehrani koju su, još kao mali, usvojili Alan i Mak, Samirini unuci.


Način pripreme ovog zdravog recepta

Samira je objasnila kako prije svega očisti ribu i obogati njen ukus marinadom. Potom ribu i krumpir stavi na papir za pečenje i sve to peče u pećnici. Za to vrijeme blitvu ili špinat blago prepeče na tavi, na prethodno zagrijanom maslinovom ulju, a na kraju, ovo jelo začini s malo bijelog luka. 




Kako je Samira uvjerila svoje unuke da jedu zdravije?

“Još od malih nogu svoje sam unuke vodila u prirodu i na tržnicu pričajući im kako je riba izvor brojnih korisnih hranjivih tvari, vitamina i minerala, dobrih proteina koji su ključni za snažne i jake kosti, te da će zbog takve zdrave hrane imati sve petice u vrtiću i školi. Zahvaljujući tim zajedničkim iskustvima, moja dva unuka Alan i Mak sada vole jesti pastrmku s povrćem, koja, bez sumnje, ima poseban okus”. – rekla je Samira Hodžić.




Posebna vrijednost ove kampanje je što je žiri ocjenjivao recepte bez informacija o prijavljenim bakama, fokusirajući se samo na recepte i način na koji su bake motivirale svoje unuke da jedu zdravije.

Nestlé će dodatno obogatiti svoju Zdravo! Kuharicu s korisnim savjetima i trikovima bake ambasadorice kako bi nastavili podržavati zdravije navike u svakoj obitelji. Ova kuharica svima će biti dostupna na Nestlé web stranici, potičući čitatelje da isprobaju, između ostalih, recepte i savjete bake pobjednice.

Kampanja Zdravo! Baka/Nana ne samo da promovira zdrave prehrambene navike kod djece, već i slavi ulogu baka u očuvanju tradicije i prenošenju vrijednosti na mlađe generacije. To je prilika da se cijeni ljubav i znanje koje bake donose u svaki obrok, istovremeno promovirajući zdraviji način života za sve.

* * *
Foto: Pexels i Via Media


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!