Baka iz Sarajeva otkriva kako pretvoriti zdravu hranu u omiljeni obrok djece - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Baka iz Sarajeva otkriva kako pretvoriti zdravu hranu u omiljeni obrok djece

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
3.5.2024.

Nestlé kampanja "Zdravo! Baka/Nana" donosi toplinu doma i tradiciju na stolove diljem Bosne i Hercegovine, spajajući generacije kroz ljubav prema zdravoj hrani i tradicionalnim receptima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ova inicijativa, koja je dio projekta Zdravo! kompanije Nestlé, nije samo kampanja, već prava posveta bakama/nanama i njihovoj ulozi u oblikovanju zdravih prehrambenih navika njihovih unuka.

Zahvaljujući Zdravo! Akademiji kompanija Nestlé pruža pouzdane informacije i savjete za zdraviju ishranu, a kampanja Zdravo! Baka/Nana fokusira se na ulogu baka/nana u prenošenju znanja o zdravoj prehrani na mlađe generacije. Cilj je bio pripremiti uravnotežen obrok prema Nestlé modelu Nutriporcija, potičući tako zdravije prehrambene navike kod djece.




Zdravo! Akademija također krije i Zdravo! listu namirnica - vodič za kupovinu zdravih i nutritivno bogatih namirnica te kuharicu Zdravo! Kuhaj za inspiraciju kako kreirati zdrave i ukusne obroke.

Kroz natječaj, bake/nane su pozvane da podijele recepte koji su omiljeni njihovim unucima, bogati hranjivim nutrijentima, a pri tome su pripremljeni s puno ljubavi i na poseban način. Nakon što je natječaj završen, stručni žiri je izabrao Samiru Hodžić iz Sarajeva kao pobjednicu, čiji je recept za pastrmku s krumpirom i špinatom osvojio njena dva unuka.




Samirin recept nije samo običan recept – on je simbol ljubavi, tradicije i zdravog načina života. Njezin način pripreme nije samo kuhanje, već prava umjetnost kojom prenosi važnu poruku o zdravoj prehrani koju su, još kao mali, usvojili Alan i Mak, Samirini unuci.


Način pripreme ovog zdravog recepta

Samira je objasnila kako prije svega očisti ribu i obogati njen ukus marinadom. Potom ribu i krumpir stavi na papir za pečenje i sve to peče u pećnici. Za to vrijeme blitvu ili špinat blago prepeče na tavi, na prethodno zagrijanom maslinovom ulju, a na kraju, ovo jelo začini s malo bijelog luka. 




Kako je Samira uvjerila svoje unuke da jedu zdravije?

“Još od malih nogu svoje sam unuke vodila u prirodu i na tržnicu pričajući im kako je riba izvor brojnih korisnih hranjivih tvari, vitamina i minerala, dobrih proteina koji su ključni za snažne i jake kosti, te da će zbog takve zdrave hrane imati sve petice u vrtiću i školi. Zahvaljujući tim zajedničkim iskustvima, moja dva unuka Alan i Mak sada vole jesti pastrmku s povrćem, koja, bez sumnje, ima poseban okus”. – rekla je Samira Hodžić.




Posebna vrijednost ove kampanje je što je žiri ocjenjivao recepte bez informacija o prijavljenim bakama, fokusirajući se samo na recepte i način na koji su bake motivirale svoje unuke da jedu zdravije.

Nestlé će dodatno obogatiti svoju Zdravo! Kuharicu s korisnim savjetima i trikovima bake ambasadorice kako bi nastavili podržavati zdravije navike u svakoj obitelji. Ova kuharica svima će biti dostupna na Nestlé web stranici, potičući čitatelje da isprobaju, između ostalih, recepte i savjete bake pobjednice.

Kampanja Zdravo! Baka/Nana ne samo da promovira zdrave prehrambene navike kod djece, već i slavi ulogu baka u očuvanju tradicije i prenošenju vrijednosti na mlađe generacije. To je prilika da se cijeni ljubav i znanje koje bake donose u svaki obrok, istovremeno promovirajući zdraviji način života za sve.

* * *
Foto: Pexels i Via Media

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno