TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 23.1.2025.
Napoleon torta je klasik među desertima i da, imamo savršen recept!
Dragi naši sladokusci, možemo vam samo napisati da se pripremite za avanturu kroz slojeve hrskavih kora i kremastog punjenja. Ova raskošna torta, poznata i kao Mille-feuille, osvojit će vaša nepca i srca. Iako priprema zahtijeva malo više vremena, svaki zalogaj će vas uvjeriti da je trud itekako vrijedan.
Sastojci za Napoleon tortu
Za pripremu ovog deserta potrebno vam je nekoliko osnovnih namirnica:
Za kore:
Za kremu:
Kako napraviti kore za Napoleon tortu:
Kako napraviti kremu za Napoleon tortu
Sastavljanje Napoleon torte
Savjeti za savršenu Napoleon tortu
Historijat Napoleon torte
Legenda kaže da je Napoleon torta nastala u Rusiji u čast pobjede nad Napoleonom Bonaparteom. Njeni slojevi simboliziraju slojeve francuske vojske dok bogata krema predstavlja pobjednički ruski duh.
Danas je ovo omiljeni desert u mnogim zemljama, poznat po svojoj eleganciji i bogatom ukusu.
Varijacije recepta
Napoleon torta je dokaz da klasici nikada ne izlaze iz mode. Njena bogata tekstura, savršeno izbalansirani slojevi i nezaboravan okus čine je pravim kulinarskim #mljac kolačem.
* * *
Naslovna fotografija: @_kirilova_kat
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!