Napoleon torta: Recept za savršenu kombinaciju hrskavih kora i kremastog punjenja
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETNapoleon torta je klasik među desertima i da, imamo savršen recept!
Dragi naši sladokusci, možemo vam samo napisati da se pripremite za avanturu kroz slojeve hrskavih kora i kremastog punjenja. Ova raskošna torta, poznata i kao Mille-feuille, osvojit će vaša nepca i srca. Iako priprema zahtijeva malo više vremena, svaki zalogaj će vas uvjeriti da je trud itekako vrijedan.
Sastojci za Napoleon tortu
Za pripremu ovog deserta potrebno vam je nekoliko osnovnih namirnica:
Za kore:
- 500 g brašna
- 250 g maslaca (hladnog, isječenog na kockice)
- 2 žumanca
- 150 ml hladne vode
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 4 žumanca
- 100 g škrobnog brašna (gustin)
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 150 g maslaca
Kako napraviti kore za Napoleon tortu:
Priprema tijesta:
U posudi pomiješajte brašno i so, zatim dodajte maslac i rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte žumance i hladnu vodu pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.Pečenje kora:
Svaki dio tijesta razvaljajte u tanki krug (veličine pleha) i pecite na 200 °C oko 10 minuta, dok ne porumeni. Ostavite kore da se potpuno ohlade.
Kako napraviti kremu za Napoleon tortu
Priprema kreme:
U manjoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin, pa dodajte 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte na srednjoj vatri dok ne proključa. Polako ulijte smjesu od žumanaca u mlijeko, uz neprestano miješanje, dok se krema ne zgusne.Dodavanje maslaca:
Kada se krema malo ohladi, dodajte maslac i vaniliju pa miješajte dok ne postane glatka.
Sastavljanje Napoleon torte
- Na pladanj stavite prvu koru pa premažite kremom. Ponavljajte dok ne složite svih 8 kora.
- Gornju koru premažite tankim slojem kreme i pospite izmrvljene ostatke kora za dekoraciju.
- Tortu ostavite u frižideru najmanje 6 sati (idealno preko noći) da se kore fino sjedine sa kremom.
Savjeti za savršenu Napoleon tortu
- Hladno tijesto: Što je tijesto hladnije, to će kore biti prhkije.
- Strpljenje: Ostavite tortu da odstoji u frižideru kako bi postigla optimalan okus.
- Dekoracija: Osim izmrvljene kore, tortu možete ukrasiti voćem ili čokoladnim mrvicama.
Historijat Napoleon torte
Legenda kaže da je Napoleon torta nastala u Rusiji u čast pobjede nad Napoleonom Bonaparteom. Njeni slojevi simboliziraju slojeve francuske vojske dok bogata krema predstavlja pobjednički ruski duh.
Danas je ovo omiljeni desert u mnogim zemljama, poznat po svojoj eleganciji i bogatom ukusu.
Varijacije recepta
- Čokoladna Napoleon torta: Dodajte kakao u prah u kremu za čokoladni preokret.
- Napoleon torta s voćem: Između slojeva dodajte mandarine, breskve, ananas, svježe maline ili jagode.
- Bez glutena: Zamijenite brašno mješavinom bezglutenskog brašna.
Napoleon torta je dokaz da klasici nikada ne izlaze iz mode. Njena bogata tekstura, savršeno izbalansirani slojevi i nezaboravan okus čine je pravim kulinarskim #mljac kolačem.
* * *
Naslovna fotografija: @_kirilova_kat