TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 23.1.2025.

Napoleon torta je klasik među desertima i da, imamo savršen recept!

 

Dragi naši sladokusci, možemo vam samo napisati da se pripremite za avanturu kroz slojeve hrskavih kora i kremastog punjenja. Ova raskošna torta, poznata i kao Mille-feuille, osvojit će vaša nepca i srca. Iako priprema zahtijeva malo više vremena, svaki zalogaj će vas uvjeriti da je trud itekako vrijedan

 


Sastojci za Napoleon tortu 

Za pripremu ovog deserta potrebno vam je nekoliko osnovnih namirnica:

 

 

Za kore:

  • 500 g brašna
  • 250 g maslaca (hladnog, isječenog na kockice)
  • 2 žumanca
  • 150 ml hladne vode
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 4 žumanca
  • 100 g škrobnog brašna (gustin)
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 150 g maslaca

     



Kako napraviti kore za Napoleon tortu:

  1. Priprema tijesta:
    U posudi pomiješajte brašno i so, zatim dodajte maslac i rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte žumance i hladnu vodu pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.
  2. Pečenje kora:
    Svaki dio tijesta razvaljajte u tanki krug (veličine pleha) i pecite na 200 °C oko 10 minuta, dok ne porumeni. Ostavite kore da se potpuno ohlade.

Kako napraviti kremu za Napoleon tortu

  1. Priprema kreme:
    U manjoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin, pa dodajte 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte na srednjoj vatri dok ne proključa. Polako ulijte smjesu od žumanaca u mlijeko, uz neprestano miješanje, dok se krema ne zgusne.
  2. Dodavanje maslaca:
    Kada se krema malo ohladi, dodajte maslac i vaniliju pa miješajte dok ne postane glatka.

Sastavljanje Napoleon torte

  1. Na pladanj stavite prvu koru pa premažite kremom. Ponavljajte dok ne složite svih 8 kora.
  2. Gornju koru premažite tankim slojem kreme i pospite izmrvljene ostatke kora za dekoraciju.
  3. Tortu ostavite u frižideru najmanje 6 sati (idealno preko noći) da se kore fino sjedine sa kremom.

Savjeti za savršenu Napoleon tortu

  • Hladno tijesto: Što je tijesto hladnije, to će kore biti prhkije.
  • Strpljenje: Ostavite tortu da odstoji u frižideru kako bi postigla optimalan okus.
  • Dekoracija: Osim izmrvljene kore, tortu možete ukrasiti voćem ili čokoladnim mrvicama.


 



Historijat Napoleon torte 

Legenda kaže da je Napoleon torta nastala u Rusiji u čast pobjede nad Napoleonom Bonaparteom. Njeni slojevi simboliziraju slojeve francuske vojske dok bogata krema predstavlja pobjednički ruski duh.

Danas je ovo omiljeni desert u mnogim zemljama, poznat po svojoj eleganciji i bogatom ukusu.


Varijacije recepta

  • Čokoladna Napoleon torta: Dodajte kakao u prah u kremu za čokoladni preokret.
  • Napoleon torta s voćem: Između slojeva dodajte mandarine, breskve, ananas, svježe maline ili jagode.
  • Bez glutena: Zamijenite brašno mješavinom bezglutenskog brašna.

Napoleon torta je dokaz da klasici nikada ne izlaze iz mode. Njena bogata tekstura, savršeno izbalansirani slojevi i nezaboravan okus čine je pravim kulinarskim #mljac kolačem. 

* * *
Naslovna fotografija: @_kirilova_kat


Bonjour

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

TEKST: Adelisa Mašić

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.

Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.

 



Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv. 

 



Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.

 



Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim. 

 



Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.

 



Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.

 



Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.

Recept za krem supu od bundeve  

Sastojci:

  • 1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)

  • 1 crveni luk (po želji ljubičasti)

  • 4–5 manjih paradajza

  • 1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)

  • 2 crvene paprike (kapije)

  • 2 mrkve

  • Maslinovo ulje

  • So, biber, crvena paprika u prahu

  • 3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca

  • 1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)

  • ½ kašičice kurkume

  • ½ kašičice đumbira u prahu


 



Priprema:

  1. Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.

  2. Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.

  3. Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.

  4. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.

  5. Pečeno povrće prebacite u šerpu.

  6. Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.

  7. Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.


Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima. 

 



Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo

Foto: @dawid.powalek


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!