TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 23.1.2025.
Napoleon torta je klasik među desertima i da, imamo savršen recept!
Dragi naši sladokusci, možemo vam samo napisati da se pripremite za avanturu kroz slojeve hrskavih kora i kremastog punjenja. Ova raskošna torta, poznata i kao Mille-feuille, osvojit će vaša nepca i srca. Iako priprema zahtijeva malo više vremena, svaki zalogaj će vas uvjeriti da je trud itekako vrijedan.
Sastojci za Napoleon tortu
Za pripremu ovog deserta potrebno vam je nekoliko osnovnih namirnica:
Za kore:
Za kremu:
Kako napraviti kore za Napoleon tortu:
Kako napraviti kremu za Napoleon tortu
Sastavljanje Napoleon torte
Savjeti za savršenu Napoleon tortu
Historijat Napoleon torte
Legenda kaže da je Napoleon torta nastala u Rusiji u čast pobjede nad Napoleonom Bonaparteom. Njeni slojevi simboliziraju slojeve francuske vojske dok bogata krema predstavlja pobjednički ruski duh.
Danas je ovo omiljeni desert u mnogim zemljama, poznat po svojoj eleganciji i bogatom ukusu.
Varijacije recepta
Napoleon torta je dokaz da klasici nikada ne izlaze iz mode. Njena bogata tekstura, savršeno izbalansirani slojevi i nezaboravan okus čine je pravim kulinarskim #mljac kolačem.
* * *
Naslovna fotografija: @_kirilova_kat
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!