Ovaj kremasti punjeni krompir je novi hit – svi će vas pitati za recept, čak i mama!
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETJesen donosi svojevrsnu čaroliju. Posebice mislimo na trenutke kada nas hladni zrak poziva da se sklonimo u toplinu naših domova.
U takvim trenucima, dok uživate u toplom napitku sa dragu osobom ili se opuštate uz dobru knjigu, potrebna su vam jela koja će vas zagrijati i obradovati.
Punjen krompir je savršen dodatak jer njegova bogata, kremasta struktura i slojevi okusa stvaraju ugodnu harmoniju koja će vam odvest nepce na putovanje okusima. Ako ipak u drugoj varijanti pripremate večeru sa prijateljima, ovaj recept je odgovor na pitanje: " A šta ćemo jesti da je brzo, a baš wow?"
Zamislite večer provedenu uz miris aroma savršeno punjenog krompira, dok vani pada kiša, a vi sjedite ušuškani u udobnim dekama, dijeleći priče i smijeh. Ovaj jednostavni, ali ukusan recept ne zahtijeva puno vremena, što ga čini savršenim rješenjem za sve one koji žele uživati u toplini doma bez previše truda.
U ovom receptu, sastojak koji ne smijete preskočiti i koji daje posebnu notu jeste Vegeta povrtna pasta i pasta od luka, koji unose punoću okusa i svježinu koja čini da svako jelo bude posebnije.
Zašto su začini ključni?
Ove paste nisu samo obični dodaci; one su prava tajna uspjeha ovog jela. Vegeta povrtna pasta obogaćuje punjenje svojim dubokim, slojevitim ukusom, ističući prirodnu slatkoću povrća i dodajući notu koja podiže cijelo jelo na viši nivo. Njena upotreba omogućava vam da u svakom zalogaju osjetite aromu povrća, bez potrebe za dugotrajnim kuhanjem.
Sa druge strane, pasta od luka unosi posebnu aromu u ovo jelo. Ovaj začin dodaje slatkoću i dubinu, što čini punjenje još ukusnijim. Njena karakteristika je da se lako integrira u smjesu, obogaćujući svaki zalogaj, dok istovremeno donosi toplinu koja savršeno odgovara jesenskim večerima.
Idemo vidjeti šta vam sve treba za ovaj recept:
Sastojci
- 4 velika krompira
- 2 kašike Vegeta povrtne paste
- 2 kašičice Vegeta paste od luka
- 100 g krem sira
- 100 g naribanog sira (kačkavalj, mozzarella ili cheddar)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 manji crveni luk, sitno sjeckan
- 1 češanj bijelog luka, sitno sjeckan
- 100 g pilećih prsa, sitno nasjeckanih
- 100 g šampinjona, sitno sjeckanih
- 1 crvena paprika, sitno sjeckana
- Svježi bosiljak za dekoraciju
- So i biber po ukusu
Priprema
Operite krompire, probodite ih viljuškom i pecite na 200°C oko 45 - 60 minuta, dok ne omekšaju. Ostavite da se malo ohlade. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite crveni luk dok ne omekša. Dodajte bijeli luk, papriku i šampinjone, pržite nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Zatim dodajte pileća prsa i pržite dok ne porumene i budu potpuno kuhani.
Izdubljivanje krompira: Prepolovite krompir i pažljivo izdubite sredinum, a izdubljeni krompir stavite u zdjelu i u njega dodajte Vegeta povrtnu pastu, Vegeta pastu od luka, krem sir i dio naribanog sira. Sve dobro izmiješajte.
Punjenje krompira:
U smjesu dodajte dinstano povrće i pileće meso, pa začinite solju i biberom. Napunite krompire ovom smjesom. Pospite preostalim sirom i vratite krompire u rernu na 10- 15 minuta dok sir ne porumeni. Dekorišite svježim bosiljkom i poslužite toplo.
Dakle, kada se pitate šta će biti brzo, jednostavno, a da ostavi wow efekat, punjeni krompir je vaš najbolji izbor za ovu jesen!
Pripremite ga, uživajte u svakom zalogaju i dopustite da ova kombinacija okusa, potpomognuta Vegeta povrtnom pastom i pastom od luka, postane vaš prepoznatljivi kulinarski pečat.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba