Imamo recept za kremastu tortu kojom ćemo službeno otvoriti sezonu jagoda
Tekst:Ana Rotim
GOURMETDolazak sezonskog voća uvijek izmami osmijeh na lice, posebice kada je riječ o plodovima kojima jako teško možemo odoljeti.
Sigurni smo da nismo jedini koji na kalendaru križaju dane do proljetne sezone kada ćemo na našim tržnicama, ali i obližnjim trgovinama pronaći ukusne jagode.
Ovog puta razveselila nas je činjenica da su na naše tržište stigle malo ranije stoga smo poželjeli što prije otići u kupovinu i upustiti se u malu kulinarsku avanturu. Našoj slatkoj pustolovini pridružio se tim @hoceskomad koji su nam podijelili recept za najkremastiju tortu.
Naime, pri našem upitu o ovoj torti, tim @hoceskomad nam je odgovorio: „Zasigurno jedna od kremastijih torti koja se mora naći na vašoj listi torti koje često pravite. Spoj neobične, a lagane podloge od griza, voća i kreme od vanilije čini je tako posebnom, a opet tako jednostavnom. Spremite recept i javite nam dojmove!”
Sastojci:
Podloga:
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 100 g griza
Krema od jagoda:
- 250 g smrznutih jagoda
- 3 žlice vode
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice gustina
Bijela krema:
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica šećera
- 2 praška za puding od vanilije
- 75 g margarina ili maslaca
- 100 g vrhnja za šlag
Bijeli ganache:
- 70 ml vrhnja za šlag
- 150 g bijele čokolade
Priprema:
- Za podlogu kuhati mlijeko, šećer i griz nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kalup (promjer 20 ili 23 cm) obložiti papirom za pečenje i rasporediti vrući griz. Ostaviti da se ohladi.
- Za kremu od jagoda pomiješajte sve sastojke i smjesu kuhajte na srednje jakoj vatri, cca 8-10 minuta. Dobivenu kremu prelijte preko podloge od griza.
- Za kremu u 500 ml hladnog mlijeka dodati šećer i prašak za puding od vanilije. Dobro izmiješati da ne bude grudica te kuhati dok se ne zgusne. Gotovu kremu prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
- Margarin (ili maslac) sobne temperature izmiksati te ga zatim sjediniti s kremom i na kraju dodati umućeni šlag. Gotovu kremu rasporediti po kremi od maline
- Ganache - bijelu čokoladu otopiti u 70 ml vrhnja za šlag i ostaviti ga da se malo prohladi te zatim ga preliti preko kreme. Tortu staviti na hlađenje najmanje 3h.
- Dobar tek i uživajte.
* * *
Foto: @hoceskomad