TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 14.3.2023.
Dolazak sezonskog voća uvijek izmami osmijeh na lice, posebice kada je riječ o plodovima kojima jako teško možemo odoljeti.
Sigurni smo da nismo jedini koji na kalendaru križaju dane do proljetne sezone kada ćemo na našim tržnicama, ali i obližnjim trgovinama pronaći ukusne jagode.
Ovog puta razveselila nas je činjenica da su na naše tržište stigle malo ranije stoga smo poželjeli što prije otići u kupovinu i upustiti se u malu kulinarsku avanturu. Našoj slatkoj pustolovini pridružio se tim @hoceskomad koji su nam podijelili recept za najkremastiju tortu.
Naime, pri našem upitu o ovoj torti, tim @hoceskomad nam je odgovorio: „Zasigurno jedna od kremastijih torti koja se mora naći na vašoj listi torti koje često pravite. Spoj neobične, a lagane podloge od griza, voća i kreme od vanilije čini je tako posebnom, a opet tako jednostavnom. Spremite recept i javite nam dojmove!”
Sastojci:
Podloga:
Krema od jagoda:
Bijela krema:
Bijeli ganache:
Priprema:
* * *
Foto: @hoceskomad
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!