TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 2.9.2022.
Palačinke su, sudeći po mnogima, poseban desert kojem je uistinu teško reći ne.
Taj jednostavni i vječni desert budi sjećanja na lijepe trenutke iz djetinjstva, ali od nas stvara male kreativce tako da veoma često poželimo eksperimentirati s nekim posebnim dodacima i otkrivati neke nove načine pripreme. U skladu s tim, jedna od omiljenih food blogerica Marija Mazalin koja je svojim neodoljivim jelima osvojila široku publiku na TikToku i Instagramu, ovog puta za našu rubriku Gourmet otkrila je recept za palačinke koje će idealno poslužiti za posljednje dane ljeta kada želimo iskoristiti sezonsko voće.
Naime, Marija je već ranije bila gost naše gastro rubrike kada je Bonjour.ba čitateljima podijelila recept za ukusne pileće rolice, a sada je našem uredništvu otkrila svoj recept takozvanih miničinki s breskvama za koje smo sigurni da će nestati u trenu. Mnoge će oduševiti činjenica da su za ovaj ukusni deset potrebna samo tri sastojka koja donosimo u nastavku zajedno s detaljnim postupkom.
Sastojci (mjera je čaša od 200ml)
Recept
* * *
Foto: Marija Mazalin
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!