TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 2.9.2022.
Palačinke su, sudeći po mnogima, poseban desert kojem je uistinu teško reći ne.
Taj jednostavni i vječni desert budi sjećanja na lijepe trenutke iz djetinjstva, ali od nas stvara male kreativce tako da veoma često poželimo eksperimentirati s nekim posebnim dodacima i otkrivati neke nove načine pripreme. U skladu s tim, jedna od omiljenih food blogerica Marija Mazalin koja je svojim neodoljivim jelima osvojila široku publiku na TikToku i Instagramu, ovog puta za našu rubriku Gourmet otkrila je recept za palačinke koje će idealno poslužiti za posljednje dane ljeta kada želimo iskoristiti sezonsko voće.

Naime, Marija je već ranije bila gost naše gastro rubrike kada je Bonjour.ba čitateljima podijelila recept za ukusne pileće rolice, a sada je našem uredništvu otkrila svoj recept takozvanih miničinki s breskvama za koje smo sigurni da će nestati u trenu. Mnoge će oduševiti činjenica da su za ovaj ukusni deset potrebna samo tri sastojka koja donosimo u nastavku zajedno s detaljnim postupkom.
Sastojci (mjera je čaša od 200ml)
Recept

* * *
Foto: Marija Mazalin
TEKST: Adelisa Mašić
Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.
Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.
Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.
Kako napraviti mini snack board?
Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.
Možeš uključiti:
• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade
Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.
Zašto snack night?
Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.
Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.
Za kraj
Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @foodfotoaestetic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!