TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 29.7.2020.

Ako bi morali imenovati neke od najboljih deserta svih vremena, baklava bi sigurno bila pri vrhu popisa jer tko god da je okusio slasticu ispunjenu orasima i agdom, zna i zašto.

Okusi i teksture toliko su jedinstveni i tako ukusni da je prava rijetkost da se zaustavite na jednom parčetu.

Foto: @thebrowneyedbaker

Ukoliko do sada niste probali baklavu, voljet ćete nagovještaj blagog limunskog okusa koji nadoknađuje slatkoću sirupa i nadopunjuje aromu oraha.

Foto: @sellmmaas

Čokolada ili cimet su opcionalni dodaci, ali mirisan dodir koji biste mogli iskoristiti u jednom od recepata i napraviti baklavu o kojima smo već pisali ovdje.

Foto: @studiobaked.e

Također, ako je nutella vaš #musthave sastojak u kolačima, inspiraciju za pripremu klasične baklave sa dodatkom vaše omiljene krem slastice imamo ovdje. Ako u ljetnim danima ipak želite razveseliti nepce sa osvježavajućim sladoledom zavirite ovdje za baklavu sa sladoledom.

Za izgled baklave kao iz cookbooka, pronašli smo video tutorijal kako ju jednostavno narezati u oblik dijamanta. Postupak doista nije toliko težak, samo malo strpljenja i pratite objašnjenje. Važno je naglasiti da se ovaj postupak obavlja dok je baklava nepečena, neposredno prije stavljanja u rernu. Na Instagramu nam uz #DoYouBONJOUR otkrijte finalni izgled. 

https://www.youtube.com/watch?v=7dth6uQuP30

***

Naslovna fotografija: marthastewart.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

TEKST: Bonjour.ba

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva) Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

Prebrzi smo. Na poslu, u razgovorima, u očekivanjima od sebe... U danima koji počinju s listom obaveza, a završavaju osjećajem praznine koji ne znamo objasniti, svi zapravo tražimo isto, a to je trenutak mira.

I dok ga pokušavamo “naučiti”, pretvorili smo ga u još jedan zadatak. Kupujemo svijeće, slušamo meditacije, mjerimo dah i brojimo sekunde tišine.

Isprobali smo sve metode i savjete i na kraju otkrili ono najjednostavnije: trik koji stvarno djeluje nije nov. Samo ga više ne primjećujemo. 
 

juha-supa-podravka-juha-21-bonjour-ba
 

Dakle, ovo su 4 male, stvarne stvari koje zaista pomažu kad dan postane previše.

 

Odredi malu pauzu koja ima smisla

 

Svaki dan, u isto vrijeme. Ne kao podsjetnik za sastanak, nego signal za predah. Kad zazvoni, odmakni ruke od tastature, ustani, idi do prozora. Ne piši poruku, ne razmišljaj šta dalje. Pet minuta fizičkog prekida od posla često učini više za fokus nego cijeli vikend odmora.

 

Vrati se onome što miriše poznato


Postoji razlog zašto nas određeni mirisi smire brže nego deset minuta disanja. Kad malo razmisliš, sve ono što stvarno pomaže spaja se u jedan jednostavan čin. U trenutak kad se odvojiš od ekrana, ugriješ prostor, uključiš osjetila i napraviš nešto što miriše poznato. Kokošja juha, recimo.

 

juha-supa-podravka-juha-16-bonjour-ba

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba-1

juha-supa-podravka-juha-2-bonjour-ba


Mamin trik koji uvijek upali, bilo da nas uhvati umor, gripa ili samo onaj osjećaj da je dan predug. Dok čekaš da proključa, već si zastala. Dok para ispuni kuhinju, ugriješ i tijelo i misli, a kad sjedneš s tanjirom ispred sebe, sve se poveže: tišina, toplina, ritam, miris.

U tih pet minuta sve se uspori i to bez aplikacija, bez plana, samo s kašikom u ruci.
 

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba_3
 

Dodaj toplinu prostoru, ne savršenstvo

 

Umjesto da pališ svijeće “za ugođaj”, probaj ovo: ugasi gornje svjetlo, ostavi samo lampu sa žućkastim tonom. Zatvori laptop, pokrij noge dekicom, napravi fizički kontrast između dana i večeri. Tvoje tijelo reaguje na promjenu ambijenta brže nego mozak i zato toplina djeluje kao brzi “reset”.

A najbolji način da je pojačaš? Pileća juha s ribanom kašom. Ta kombinacija toplog svjetla i toplog tanjira vraća mir u tijelo i prostor… svaki put.
 


juha-supa-podravka-juha-1-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-11-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-12-bonjour-ba
 

Uključi osjetila

 

Kad osjetiš da te misli preplavljuju, prebaci fokus na čulo. Dotakni nešto toplo, poslušaj zvuk napolju, pomiriši nešto što voliš.
Ta tri sekunda senzorne pažnje, “vidim, čujem, osjećam”, dovoljne su da se vratiš u sadašnjost.

I upravo tada najbolje prijaju oni mali rituali s mirisom doma. Kao krem juha od gljiva, kad želiš pojačati cozy efekat i ušuškati se u vikend. To su trenuci koji podsjećaju da mir ne tražimo, već ga stvaramo, gutljaj po gutljaj.
 

juha-supa-podravka-juha-22-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-6-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-10-bonjour-ba

 

Možda mir nikada nije ni bio stvar tišine, nego jednostavnosti. U nekoliko minuta pauze, u toplom svjetlu, u poznatom mirisu koji sve poveže. Kokošja, pileća ili krem, rekli bismo, svejedno je. Bitno je da miriše na dom i stvori osjećaj.
 

juha-supa-podravka-juha-25-bonjour-ba
 

A ako ti se omakne jedno tiho juuuhuu, to je znak da djeluje.

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto za Bonjour.ba: Marko Jovančić
Video za Bonjour.ba: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!