TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 29.7.2020.
Ako bi morali imenovati neke od najboljih deserta svih vremena, baklava bi sigurno bila pri vrhu popisa jer tko god da je okusio slasticu ispunjenu orasima i agdom, zna i zašto.
Okusi i teksture toliko su jedinstveni i tako ukusni da je prava rijetkost da se zaustavite na jednom parčetu.
Foto: @thebrowneyedbaker
Ukoliko do sada niste probali baklavu, voljet ćete nagovještaj blagog limunskog okusa koji nadoknađuje slatkoću sirupa i nadopunjuje aromu oraha.
Foto: @sellmmaas
Čokolada ili cimet su opcionalni dodaci, ali mirisan dodir koji biste mogli iskoristiti u jednom od recepata i napraviti baklavu o kojima smo već pisali ovdje.
Foto: @studiobaked.e
Također, ako je nutella vaš #musthave sastojak u kolačima, inspiraciju za pripremu klasične baklave sa dodatkom vaše omiljene krem slastice imamo ovdje. Ako u ljetnim danima ipak želite razveseliti nepce sa osvježavajućim sladoledom zavirite ovdje za baklavu sa sladoledom.
Za izgled baklave kao iz cookbooka, pronašli smo video tutorijal kako ju jednostavno narezati u oblik dijamanta. Postupak doista nije toliko težak, samo malo strpljenja i pratite objašnjenje. Važno je naglasiti da se ovaj postupak obavlja dok je baklava nepečena, neposredno prije stavljanja u rernu. Na Instagramu nam uz #DoYouBONJOUR otkrijte finalni izgled.
https://www.youtube.com/watch?v=7dth6uQuP30
***
Naslovna fotografija: marthastewart.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Lukomir je jedno od "onih" mjesta. Selo koje ne viče „dođi“, ali kad jednom dođete više ga ne zaboravljate.
Smješteno visoko na obroncima Bjelašnice, ovo je najviše stalno naseljeno selo u BiH… mjesto gdje vrijeme uspori, signal nestane, a vi, po prvi put nakon dugo vremena, osjetite tišinu koja vas ne plaši.
U Lukomiru još uvijek postoji redoslijed: dan počinje kafom na pragu, a završava pogledom u planinu.
Put do Lukomira
Do Lukomira se ne dolazi slučajno. Put vodi preko vijugavog makadama, kroz pejzaže koji se mijenjaju kako raste nadmorska visina i taman kada pomislite da ste sve vidjeli, otvori se pogled koji ne staje.
Foto: @blokkdennis
Kuće sa krovovima od lima, drvene kapije, šarenilo cvijeća, vjetar koji nosi miris planine… a tu su i nane s maramama koje sjede na pragovima, vunene čarape što se suše na štriku, dim koji izlazi iz kućica i najavljuje ručak, i onaj neobjašnjivi mir kao da ste zakoračili u nečiju uspomenu.
Foto: @iddavanmunster
Ovdje nema kafića sa chic interijerom. Nema wi-fi šifre, ali ima klupa ispred kuće, domaćina koji vas pozdravlja kao da vas zna i hladan sok od zove ili mente koji će, vjerovatno, biti nešto najbolje što ste probali.
Šta nikako ne želite propustiti?
Pita. Kratko i jasno. Kad se pita iznese na sto, sve stane. Domaća jufka, sir s Bjelašnice, a toplina dolazi direktno iz pećnice i iz pogleda domaćice koja vas mjeri da vidi treba li još jedan komad. (Treba, uvijek treba!)
Praktični savjeti:
Kada ići? Najljepše u kasno proljeće i ranu jesen.
Kako stići? Makadamski put zahtijeva oprez. Organizovani izleti su plus.
Šta ponijeti? Gotovinu, planinarsku odjeću i puno prostora u memoriji telefona.
Šta ostaviti? Očekivanja i brzinu.
Foto: @balkan.fanatic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!