TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 29.7.2020.

Ako bi morali imenovati neke od najboljih deserta svih vremena, baklava bi sigurno bila pri vrhu popisa jer tko god da je okusio slasticu ispunjenu orasima i agdom, zna i zašto.

Okusi i teksture toliko su jedinstveni i tako ukusni da je prava rijetkost da se zaustavite na jednom parčetu.

Foto: @thebrowneyedbaker

Ukoliko do sada niste probali baklavu, voljet ćete nagovještaj blagog limunskog okusa koji nadoknađuje slatkoću sirupa i nadopunjuje aromu oraha.

Foto: @sellmmaas

Čokolada ili cimet su opcionalni dodaci, ali mirisan dodir koji biste mogli iskoristiti u jednom od recepata i napraviti baklavu o kojima smo već pisali ovdje.

Foto: @studiobaked.e

Također, ako je nutella vaš #musthave sastojak u kolačima, inspiraciju za pripremu klasične baklave sa dodatkom vaše omiljene krem slastice imamo ovdje. Ako u ljetnim danima ipak želite razveseliti nepce sa osvježavajućim sladoledom zavirite ovdje za baklavu sa sladoledom.

Za izgled baklave kao iz cookbooka, pronašli smo video tutorijal kako ju jednostavno narezati u oblik dijamanta. Postupak doista nije toliko težak, samo malo strpljenja i pratite objašnjenje. Važno je naglasiti da se ovaj postupak obavlja dok je baklava nepečena, neposredno prije stavljanja u rernu. Na Instagramu nam uz #DoYouBONJOUR otkrijte finalni izgled. 

https://www.youtube.com/watch?v=7dth6uQuP30

***

Naslovna fotografija: marthastewart.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!