Baklava sa sladoledom – idealan desert za kraj radnog dana

GASTRO
29.8.2019.

Jedan od popularnijih slatkih recepata u našim domovima upravo je onaj za pripremu baklave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj sočan, mekan kolač bogate teksture jednostavno razveseli svako nepce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega vežemo brojne uspomene, popularan je kroz cijelu godinu, a u ljetnim danima volimo ha pripremati uz sladoled. 
Na blogu Tastemade pronašli smo cool recept za baklavu/canole sa sladoledom koji vrijedi isprobati doma. 
Video pripreme možete pogledati ovdje, a u nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

Sastojci:

Za sirup:

1 1/2 šalice šećera
2/3 šalice vode
1 žlica soka od naranče
1 žlica limunovog soka

Za punjenje:

3/4 šalice oraha
1/2 šalice mljevenih badema
3/4 šalice pistacija
1 žličica mljevenih sjemenki kardamoma
1 pakiranje kora za baklave 
2/3 šalice maslaca, rastopljenog
Vanilija sladoled

Kalupi za kanole

UPUTE:

Napravite sirup - u posudu dodajte šećer, vodu, sok od naranče i limuna te kuhajte dok ne dođe do točke vrenja. Zatim ga kuhajte oko 5 minuta na nižoj vatri dok se ne počne zgušnjavati. Nakon toga, maknite ga s vatre i stavite na stranu.

Napravite nadjev od orašastih plodova. U procesor za hranu dodajte orahe, bademe i pistacije da se samelju, a onda i sjemenke kardamona i još kratko miksajte.

Položite jedan list kore za baklave na papir za pečenje i obilno ga premažite otopljenim maslacem. Ponavljajte postupak dok ne dobijete tri sloja lisnatog tijesta pazeći da je svaki list ravnomjerno posložen kako biste se riješili mjehurića zraka. Treći list premažite s polovicom orašaste smjese. Zatim tijesto izrežite na tri trake, a onda i po sredini te svaki komad omotajte oko kalupa za kanole. Dobit ćete ukupno 6 komada. Ponovite postupak. 

Zagrijte pećnicu na 320 stupnjeva. Posložite valjkastu baklavu na lim za pečenje i pecite 15 minuta, a zatim ju izvadite i lagano uklonite kalupe. Vratite baklavu na pladanj i pecite još 30 minuta do zlatno smeđe boje. Baklavu zatim ponovno izvadite iz pećnice te premažite sirupom. Povećajte temperaturu u pećnici na 350 stupnjeva i pecite još 5 minuta. 

Kada se baklava ohladi, napunite ju sladoledom uz pomoć žlice. Poslužite odmah i uživajte u slatkom – ledenom osvježenju.

GASTRO , 29.8.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

pinterest.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno