TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 7.5.2020.
Bez obzira što naša knjižnica s receptima već sadrži podužu listu ukusnih deserta, uvijek smo u potrazi za novim kulinarskim avanturama te okusima i aromama koje će razveseliti nepce.
Pojedini klasici poput pavlove torte s jagodama ili pite s jabukama sinonim su za ovaj period, a našu želju za slatkim, zadovoljit će i ove slastice koje dolaze sa prepoznatljivim orijentalnim sastojcima, kao i sa šećernim sirupom, omiljenim čokoladnim namazima i kokosom.
Osvojiti će vas punoćom okusa i kroz jedan zalogaj povesti na gastro putovanje do Istanbula.
Oba recepta smo pronašli uz #DoYouBONJOUR kroz koji nam je vlasnica Instagram profila @mamineslatkebrige otkrila recept za divni slatkiš s kokosom, dok je @studiobaked.e dao inspiraciju za pripremu nešto drugačije klasične baklave.
Keşkül by @mamineslatkebrige
Sastojci:
Priprema:
U 500 ml mlijeka dodati brašno, kokos, šećer i vanilija šećer. Dobro promiješati i staviti kuhati uz stalno miješanje. Kada proključa, maknuti s vatre i dodati žlicu maslaca ili margarina, promiješati i izliti u posudice (4 manje ili 2 veće). Ohladiti, ukrasiti i dobar tek!
Nutella baklava by @studiobaked.e
Sastojci:
Agda:
Priprema:
Lješnjake ispecite lagano na pek papiru i isjeckajte krupnije. Puter istopite i pomiješajte s uljem. Tepsiju u kojoj ćete peći baklavu premažite puterom. Stavite koru i premažite je puterom pa ponovite postupak dok ne potrošite polovinu kora. Potom premažite Nutelom i pospite lješnjacima. Preko staviti koru, premažite je puterom i opet ponovite postupak dok ne potrošite sve kore. Oštrim nožem isijecite baklavu i stavite da se peče na 200 °C dok ne porumeni, pa smanjite na 100 °C i pecite još 15-ak minuta. Skuhajte šećer i vodu i već pečenu baklavu zalijte hladnom agdom i pustite da upije. Prijatno!
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje oni dani kada ni kafa ne pomaže. Kada se alarm oglasi prerano, a obaveze se samo nižu.
Umor tada ne dolazi samo od manjka sna, nego često od načina na koji hranimo svoje tijelo. Energija ne dolazi ni iz kalorija ni iz šećera, nego iz ravnoteže.
Zato vrijedi zastati i pogledati u tanjir. Prava hrana može promijeniti ritam dana, razbistriti misli i vratiti snagu.
U nastavku donosimo sedam namirnica koje vraćaju energiju, ali i podsjećaju da briga o sebi često počinje nečim jednostavnim:
1. Grčki jogurt
Ako ti treba nešto brzo, a hranljivo, grčki jogurt je odličan izbor. Kombinacija proteina i prirodnih masti daje stabilnu energiju, posebno ako dodaš med, orahe ili malo bobičastog voća.
2. Banane
Nisu slučajno među omiljenim izborima sportista. Daju stabilnu energiju, ne izazivaju nagli pad šećera i uz to su savršen desert kad se želi nešto slatko, ali lagano.
3. Cjelovite žitarice
Zob, integralni hljeb ili smeđa riža oslobađaju energiju polako, taman koliko treba da dan ostane stabilan. To su one male odluke koje se osjete satima kasnije.
4. Orašasti plodovi
Najbolji ‘snack’ između sastanaka i obaveza. Puni su zdravih masti i proteina, a nekoliko badema ili oraha može učiniti da se tijelo brzo vrati u ritam.
5. Voda
Najjednostavnije rješenje koje stalno zaboravljamo. Umor je često samo znak da tijelu fali vode. Prije druge kafe, probajte čašu vode.
6. Svježe voće i povrće
Najprirodniji izvor energije koji istovremeno umiruje i osvježava. Jabuka, narandža ili šaka svježeg špinata često naprave veću razliku nego energetski napitak.
7. Napici bez kofeina
Zeleni čaj, voda s limunom ili smoothie sa sezonskim voćem mogu osvježiti jednako kao kafa, ali bez osjećaja nervoze koji zna doći kasnije.
Energija ne mora uvijek dolaziti iz žurbe. Ponekad dolazi iz tanjira, čaše vode ili nekoliko svjesnih izbora koji dan učine lakšim. Možda nije instant kao espresso, ali traje duže... i bolje.
Foto: @p.rzybylska
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!