TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 7.5.2020.

Bez obzira što naša knjižnica s receptima već sadrži podužu listu ukusnih deserta, uvijek smo u potrazi za novim kulinarskim avanturama te okusima i aromama koje će razveseliti nepce.

Pojedini klasici poput pavlove torte s jagodama ili pite s jabukama sinonim su za ovaj period, a našu želju za slatkim, zadovoljit će i ove slastice koje dolaze sa prepoznatljivim orijentalnim sastojcima, kao i sa šećernim sirupom, omiljenim čokoladnim namazima i kokosom.
Osvojiti će vas punoćom okusa i kroz jedan zalogaj povesti na gastro putovanje do Istanbula.
Oba recepta smo pronašli uz #DoYouBONJOUR kroz koji nam je vlasnica Instagram profila @mamineslatkebrige otkrila recept za divni slatkiš s kokosom, dok je @studiobaked.e dao inspiraciju za pripremu nešto drugačije klasične baklave.

Keşkül by @mamineslatkebrige

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 50 grama kokosa
  • 50 grama brašna
  • 60 grama šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 1 žlica maslaca ili margarina


Priprema:

U 500 ml mlijeka dodati brašno, kokos, šećer i vanilija šećer. Dobro promiješati i staviti kuhati uz stalno miješanje. Kada proključa, maknuti s vatre i dodati žlicu maslaca ili margarina, promiješati i izliti u posudice (4 manje ili 2 veće). Ohladiti, ukrasiti i dobar tek!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Bubalo Jambrović (@mamineslatkebrige) on

Nutella baklava by @studiobaked.e

Sastojci:

  • 500 g kora za bakalvu
  • 400 g Nutelle
  • 200 g pečenih lješnjaka
  • 200 g istopljenog putera
  • malo ulja

Agda:

  • 1,5 čaša šećera
  • 2 čaše vode
  • 1 kašičica soka od limuna

Priprema:

Lješnjake ispecite lagano na pek papiru i isjeckajte krupnije. Puter istopite i pomiješajte s uljem. Tepsiju u kojoj ćete peći baklavu premažite puterom. Stavite koru i premažite je puterom pa ponovite postupak dok ne potrošite polovinu kora. Potom premažite Nutelom i pospite lješnjacima. Preko staviti koru, premažite je puterom i opet ponovite postupak dok ne potrošite sve kore. Oštrim nožem isijecite baklavu i stavite da se peče na 200 °C dok ne porumeni, pa smanjite na 100 °C i pecite još 15-ak minuta. Skuhajte šećer i vodu i već pečenu baklavu zalijte hladnom agdom i pustite da upije. Prijatno!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erna M.? (@studiobaked.e) on


Bonjour

Prije mora, odmor počinje u ovoj vili blizu Mostara – rezervišite na vrijeme!

TEKST: Nevena Divčić

Prije mora, odmor počinje u ovoj vili blizu Mostara – rezervišite na vrijeme! Prije mora, odmor počinje u ovoj vili blizu Mostara – rezervišite na vrijeme!

Na samo nekoliko minuta vožnje od Mostara, nalazi se pravi mali raj koji vam pruža mogućnost maksimalnog opuštanja i izolovanja od gradske buke.

Villa Old Garden nalazi se u Blagaju i idealno je mjesto za proslave i opuštanje s grupom prijatelja ili širom porodicom. Zaklonjeni od svih neželjenih pogleda, steći ćete dojam da ste potpuno sami u ovom mirnom utočištu.

 

 

Mjesto za odmor s prijateljima i porodicom  

U Villi Old Garden može boraviti ukupno 10 osoba, a dobrodošli su i vaši kućni ljubimci. Ono što je nama privuklo pažnju je bazen okružen mnoštvom cvijeća koje razveseljava svojim živim bojama.

 



Pogled na Bunu


Dok pijete svoju prvu jutarnju kafu pored bazena ili čekate da drugi dio vaše ekipe završi s pripremanjem poslastica s roštilja, uživajte u pogledu. Čarobna Buna, na koju imate pogled iz vrta vile, nas u svakom periodu godine oduševljava svojom divljom ljepotom.

 



Pobjegnite ovog vikenda  
 

Dok čekate svoje isplanirano ljetovanje ili analizirate utiske s prethodnog putovanja, predlažemo da bar jedan vikend provedete u ovom vrtu cvijeća i mira. Uz pomenutu privatnost i smještajni kapacitet kojim raspolaže, ova vila je odličan izbor za djevojačke večeri i rođendanske zabave.

 U sklopu vrta na raspolaganju vam je i roštilj kojim se možete poslužiti za pravljenje svojih specijaliteta. No, ako osim svojim kuharskim talentom, želite dodatno oduševiti svoje bližnje, ne propustite usput kupiti najslađe hercegovačke jagode, vina i smokvare kao desert iznenađenja.

 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!