TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 7.5.2020.

Bez obzira što naša knjižnica s receptima već sadrži podužu listu ukusnih deserta, uvijek smo u potrazi za novim kulinarskim avanturama te okusima i aromama koje će razveseliti nepce.

Pojedini klasici poput pavlove torte s jagodama ili pite s jabukama sinonim su za ovaj period, a našu želju za slatkim, zadovoljit će i ove slastice koje dolaze sa prepoznatljivim orijentalnim sastojcima, kao i sa šećernim sirupom, omiljenim čokoladnim namazima i kokosom.
Osvojiti će vas punoćom okusa i kroz jedan zalogaj povesti na gastro putovanje do Istanbula.
Oba recepta smo pronašli uz #DoYouBONJOUR kroz koji nam je vlasnica Instagram profila @mamineslatkebrige otkrila recept za divni slatkiš s kokosom, dok je @studiobaked.e dao inspiraciju za pripremu nešto drugačije klasične baklave.

Keşkül by @mamineslatkebrige

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 50 grama kokosa
  • 50 grama brašna
  • 60 grama šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 1 žlica maslaca ili margarina


Priprema:

U 500 ml mlijeka dodati brašno, kokos, šećer i vanilija šećer. Dobro promiješati i staviti kuhati uz stalno miješanje. Kada proključa, maknuti s vatre i dodati žlicu maslaca ili margarina, promiješati i izliti u posudice (4 manje ili 2 veće). Ohladiti, ukrasiti i dobar tek!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Bubalo Jambrović (@mamineslatkebrige) on

Nutella baklava by @studiobaked.e

Sastojci:

  • 500 g kora za bakalvu
  • 400 g Nutelle
  • 200 g pečenih lješnjaka
  • 200 g istopljenog putera
  • malo ulja

Agda:

  • 1,5 čaša šećera
  • 2 čaše vode
  • 1 kašičica soka od limuna

Priprema:

Lješnjake ispecite lagano na pek papiru i isjeckajte krupnije. Puter istopite i pomiješajte s uljem. Tepsiju u kojoj ćete peći baklavu premažite puterom. Stavite koru i premažite je puterom pa ponovite postupak dok ne potrošite polovinu kora. Potom premažite Nutelom i pospite lješnjacima. Preko staviti koru, premažite je puterom i opet ponovite postupak dok ne potrošite sve kore. Oštrim nožem isijecite baklavu i stavite da se peče na 200 °C dok ne porumeni, pa smanjite na 100 °C i pecite još 15-ak minuta. Skuhajte šećer i vodu i već pečenu baklavu zalijte hladnom agdom i pustite da upije. Prijatno!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erna M.? (@studiobaked.e) on


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!